19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Enerjide tüm stratejimiz yerli teknoloji üzerine

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin enerji stratejilerini yerli teknoloji üzerine kurduklarını söyledi. Albayrak “Türkiye’nin bu alanda üretim üssü haline gelmesini amaçlıyoruz” dedi.

17 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Enerjide tüm stratejimiz yerli teknoloji üzerine

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında ‘Tabii Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’ açılması için işbirliği protokolü imzalandı. Protokole Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz katıldı. Bakan Berat Albayrak, enerji sektöründe donanımlı ve nitelikli insan kaynağının önemli olduğunu belirterek, “Milli enerji ve maden politikası Türkiye’nin gelecek hedefleriyle uyumlu şekilde hazırlandı. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için kalifiye, yetişmiş ve nitelikli insan kaynağının oluşturulması da gerekiyor” dedi. 

ÜRETİM ÜSSÜ OLACAĞIZ

Enerji alanında işleri başarıyla yürütecek, hedeflerin ötesine taşıyacak gençlerin yetiştirileceğini ifade eden Albayrak, “Yerlileşme ve yerli üretim dedik. Dünya yeni bir dönemin eşiğinde. Artık teknoloji kullanan değil, üreten ve ihraç eden ülkelerin altın çağını yaşayacağı yeni bir yüzyıla girdik. Türkiye’ye en büyük sıçramayı yaptıracak olan, teknoloji alanında da üretim ortaya koymasıdır. Tüm stratejileri de teknoloji yerlileştirilmesi üzerine kuruyoruz. Sadece ihtiyaçlarımızı karşılamayı değil, Türkiye’nin bu alanda üretim üssü haline gelmesini amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı      

OKULLARDA DÖNÜŞÜM

Albayrak, enerjide başlıca hedefin yerli üretim ve teknolojinin geliştirilmesi olduğunu dile getirerek, “Bunları ne kadar geliştirirsek, dünyanın geleceğinde de o kadar söz sahibi oluruz. Enerjinin her alanında ihtisaslaşmaya giden eğitim kurumlarına ihtiyacımız var. 10-20-50 yıllık planlar yapıyorsak, bu süreci besleyecek insan kaynağı da aynı ölçüde olmak zorunda.” diye konuştu. Bugün gerçekleştirilen yatırımın, insana yatırım olduğunu vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: “Milli enerji ve maden politikası Türkiye’nin gelecek hedefleriyle uyumlu şekilde hazırlandı. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için kalifiye, yetişmiş ve nitelikli insan kaynağının oluşturulması da gerekiyor. Bizi hedeflerimize ve geleceğe taşıyacak gençlere yatırımın temellerini atıyoruz. Bu hiçbir maddi yatırımla ölçülemeyecek bir yatırım. 16 derslikli 10 okulun yapımı gerçekleşecek. Bunlardan 3’ü yenilenebilir enerji lisesi, diğer 7’si tabii kaynaklar lisesi olacak. Aralarında Hatay, Trabzon, Zonguldak, Balıkesir ve Sivas’ın da yer aldığı illerimizde atölye, laboratuvar, pansiyon ve kapalı spor salonlarıyla tam donanımlı liseler kurulacak. Bu okullarımız hem enerji teknolojilerinin geliştirilmesi hem de rezerv madenciliği anlamında çok önemli bir rol ifa edecek.”

Enerji Bakanlığı: İsrail ile enerjide anlaşma yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından İsrail  ile enerji alanında anlaşma imzaladığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Köklerinden koparak, Türkiye aleyhtarı her söylem ve eylemin arkasına  takılan bazı siyasi isimler, bir kez daha hiçbir mesnet bilgiye dayanmadan, tamamen manipülatif amaçlarla bakanlığımızın İsrail ile enerjide anlaşma  imzaladığını iddia etmiştir. Ortaya atılan iddialar, muhatap alınmayacak seviyede ciddiyetten uzak, gerçek dışı ve tamamen iftira niteliğindedir. Kamuoyunun  gündeminin böyle iftiralarla meşgul edilmesinden duyduğumuz rahatsızlığı ifade ederken, bakanlık olarak bütün faaliyetlerimizi şeffaflık ilkesi çerçevesinde paylaşmaktayız.” 

Öğretmen atamaları haziranda

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise “Haziran ayında mülakatlara başlayacağız 5 bin öğretmen daha almak için. Bu yıl da 25 bin öğretmenimizi eğitim ailemizle buluşturmuş olacağız” dedi. Son 15 yılda Spor Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri açıldığını dile getiren Bakan Yılmaz, eğitim alanında yapılan eleştirilere de değindi. “Solomon Adası yerlileri” denildiğini hatırlatan Yılmaz, “Solomon Adası yerlileri ne demek. Bu ülkenin ileri gitmesini istemeyenler, eğitimin kötüye gittiğini söyleyenler, Solomon Adası yerlileri diyenler. Türkiye’nin bir tek beşeri sermayesi var, beşeri sermayeyi de nitelikli yapan, altından da, petrolden de değerli kılan eğitimdir” diye konuştu.