19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Enseyi karartmayalım

CEO Club Bankacılar Zirvesi’nde bir araya gelen 6 bankanın genel müdürü, 2016’nın zor geçtiğini belirterek “Buna rağmen sektör güçlü durdu, 2017 daha iyi olacak. Enseyi karartmayalım. Türkiye’nin inanılmaz büyüme potansiyeli var” dedi.

28 Ekim 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Enseyi karartmayalım

Türkiye’nin önde gelen bankalarının CEO’ları Türkiye ekonomisinin durumunun kötü olmadığını ve 2017’nin umut verdiğini dile getirerek ‘Enseyi karartmayalım’ görüşünde birleşti. CEO Club Bankacılar Zirvesi’ne katılan beş bankanın CEO’su, sektörle ilgili olumlu açıklamalarda bulundu. Sektör temsilcileri, 2017 yılının kesinlikle 2016’dan daha iyi bir yıl olacağını belirterek, 2016’da yaşanan birçok olumsuz gelişmeye rağmen sektörün ayakta ve güçlü durduğuna dikkat çekti.

KİMSENİN YANLIŞINI SAVUNMAM

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’a, toplantıda yaptığı konuşmada Başbakan Binali Yıldırım’ın bankalara yaptığı ‘Tefeciliği bırakın gerçek ekonomiye dönün’ çağrısı hatırlatıldı. Aydın “Ben hiç kimsenin yanlışını savunmak istemiyorum. Dolayısıyla başkanı olduğum sektörün yanlışı varsa onu da savunmam. Biz geniş bir aileyiz, bu geniş ailede isteyerek veya istemeyerek müşterilerimizi rahatsız ettiğimiz davranışlar olabilir, tıpkı müşteriler bizi üzdüğü gibi bizim de üzdüğümüz ahval olabilir. Birkaç arkadaşımızın yaptıklarından dolayı son derece başarılı bir sektörün, kendini iyi anlatamama problemini de çözmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Aydın ayrıca, bankaların kredi verme iştahındaki zayıflamadan çok, kredi talebinde bir zayıflama olduğunu da belirtti.

MERKEZ: YETERLİ DÖVİZİMİZ VAR

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın 4’üncü Enflasyon Raporu’nda sunumun ardından ekonomistler ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Döviz rezervleriyle ilgili herhangi bir kaygılarının olmadığını belirten Çetinkaya şunları söyledi: “Yıl sonu ekonomik büyüme ılımlı olacak. Her ay reeskonttan 1.5-2 milyar dolar katkı geliyor. Enflasyon beklentimizi oluştururken birden çok faktör etkili, gıda komitesinin çalışmaları da önemli olacak. Üçüncü çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla yurtiçi gelişmelerin olumsuz etkisiyle yavaşlamaya işaret ediyor, şu anki veriler dördüncü çeyrekte bir miktar toparlanmaya işaret ediyor.” Çetinkaya ayrıca 2016 yılında enflasyonun yüzde 7.5 olarak gerçekleşeceğini, 2017 yılında yüzde 6.5’e geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini açıkladı.

5-7 KİŞİLİK ŞUBELERE DÖNECEĞİZ     

Ziraat Bankası’nın yatırımlarına da değinen Aydın “5 katlı 250-300 kişinin çalıştığı Ziraat şubelerinden, 5-7 kişilik şubelere dönüşeceğiz. Bunu yaparken bu işten ciddi anlamda yararlanacağız. Altyapıyı ciddi şekilde kurguladık. Makul sayıda operasyoncu, ATM, teknolojiden yararlanılan, hatta şubeye gelmeden veya şubeye gelip personelle direkt temas olmadan hem operasyonel gideri, hem maliyetleri yönetmek, hem müşteriyi daha çok mutlu etmek için bunları yapmaya çalışacağız” diye konuştu.

2017 BU YILDAN DAHA İYİ OLACAK

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil: “Moralimiz sağlam olduğu takdirde bizler 2017’yi de, 2018’i de çok çok daha iyi birer sene yaparız. Hepimiz biriz, aynı teknedeyiz, aynı memleket için çalışıyoruz. 2017, kesinlikle 2016’dan daha iyi bir yıl olacak. Türkiye’nin inanılmaz bir büyüme potansiyeli var. Bunu iyi değerlendirmek lazım. Karamsarlığa düşmememiz gerekiyor. Türkiye’de yatırım iştahı halen devam ediyor. Tüm bankaların büyüme iştahı tam. Bankalar ülke büyümesine daha fazla katkıda bulunmak istiyor. Bu nedenle 2017 yılında mali disiplin kaybolmamalı.”

TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜN FARKINDA OLALIM

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın: “Birçok karmaşık gelişmenin yaşandığı bir yıl oldu. Fakat ne mutlu ki Türkiye’de bir kez daha piyasaların çok kısa zamanda toparlandığını, morallerin yerine geldiğini ve yolumuza devam ettiğimizi gördük. Bu da aslında bizim bugüne kadar yatırım yaptığımız makro sağlamlığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 2016 gibi zor yıl yönetildi. Türkiye’nin gücünün ve potansiyelinin farkında olunması gerekiliyor. Karamsarlığa düşmeden yatırımların devam etmesi şart.”

İYİ BİR ORGANİZASYON YETENEĞİMİZ VAR

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici:  “Türkiye iyi bir organizasyon yeteneği sergiliyor. Bunu hemen 15 Temmuz sonrası bankacılık sektöründe gördük, ertesi gün piyasaları açtık. Bu başarılı organizasyonu hâlâ yapıyoruz. Reel sektör bankacılar bir araya gelerek konuşuyoruz, ilgili otoriteler çözüm üretmeye çalışıyor. Bu çok değerli. Dolayısıyla 2016 ekonomik anlamda biraz daha büyümenin kısıtlı olduğu bir yıl olacak, 3’ün biraz altında bir büyüme ile karşılaşacağız.”

KOMŞU ÜLKELERDE POTANSİYEL CİDDİ

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze: “2017 yılının 2016’dan daha iyi geçeceği görüşündeyim. Çünkü gündemimizde, hayatımızda olan konularla ilgili ciddi mesafeler alındı ve büyük kısmında sona gelindi. Finans sektörü açısından yaşanan problemler 2017’de daha çok netleşecek. Suriye ve Irak’ta Türkiye’nin ticari ilişkileri açısından ciddi bir potansiyel var. Buradaki sıkıntıların bitmesi ülkeye büyük katkı sağlayacak.”

SEKTÖR GELECEK YILI FIRSATA ÇEVİREBİLİR

Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu: “Bankacılık sektörü ülkenin ekonomisinin çok önemli bir parçası. Dolayısıyla Türkiye ile birlikte düşünürsek genel olarak 2017’yi ülkemiz açısından eğer doğru değerlendirirsek büyük bir fırsata dönüştürebiliriz. Bütün dünyadaki ülkelerde Türkiye büyümede 4’üncü. Bu çok büyük bir avantaj. Önümüzdeki dönemde ülke olarak dünyanın gayri safi milli hasılasından çok daha fazla pay almamız lazım.”