25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

E-ticaret sitelerine BBG evi gibi takip

Elektronik ticaret sitelerinin yakın takibe alındığını ifade eden Maliye Bakanı Ağbal “Bundan sonra e-ticaret artık ‘Biri bizi gözetliyor evi’ gibi olacak. Biz gece gündüz e-ticareti artık ekrandan izleyeceğiz” dedi.

20 Eylül 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
E-ticaret sitelerine BBG evi gibi takip

Elektronik ticaret (e-ticaret) sitelerine yönelik vergi atağı başlatan Maliye Bakanlığı, yurt dışından getirilen ürünlerin fiyatını 75 Euro’dan 30 Euro’ya düşürmesinin ardından şimdi de e-ticaret sitelerinin işlemlerin takip etmek için 200 kişilik özel ekip kurdu. E-ticaret sitelerinin hem vergi hem de günlük ev kiralama gibi güvenliği yakından ilgilendirdiğini ifade eden Maliye Bakanı Naci Ağbal, elektronik ortamda kiralanan günlük evlerin ücretinin banka üzerinden yapıldığını ve kayıt altına alındığını hatırlatarak, e-ticaret sitelerinin diğer işlemlerinin de yakından takip edileceğini ifade etti. Ağbal “Bundan sonra e-ticaret artık ‘Biri Bizi Gözetliyor evi (BBG)’ gibi olacak. Biz gece gündüz e-ticareti artık ekrandan izleyeceğiz. Özel bir ekip ve birim kuruyoruz. İnternet ortamında yapılan bütün ticareti anlık takip edeceğiz. Gayrimenkul alıp satanları, kiralayanları, ‘internetten ikinci el eşya alıp satıyorum’ diyenleri, e-ticaret platformlarını takip edeceğiz” dedi. 

KAYITLI OLUN BUNUN KAÇARI YOK

E-ticarete karşı olmadıklarını, bu alanın gelişmesini istediklerini vurgulayan Ağbal, gözetleme ve denetleme işini sistematik haline getirmek için yaklaşık 200 kişilik ekip oluşturacaklarını ifade ederek, mal ticareti, araç alımı satımı, gayrimenkul gibi her sektör için ayrı çalışma masaları kuracaklarını ifade etti. Bu masaların her sektörle ilgili özel risk analizleri yapacağına işaret eden Ağbal, şöyle konuştu: “Bunları denetleyeceğiz. Elektronik ortamda ticaret yapan internet siteleri var, onlara birtakım yükümlülükler getireceğiz. Burada siz gayrimenkul alım sitesi yapıyorsanız, o sitede ilanı konulan her ürünle ilgili benim bire bir yerinde görmemi sağlayacak bilgileri de baştan Maliye’ye bildireceksiniz. Dolayısıyla e-ticaret Türkiye’de büyüyecek ama kayıtlı büyüyecek. E-ticaret yürüten herkesi kayıtlı olmaya davet ediyorum, yoksa bunun artık kaçarı yok. Elektronik Ticaret İzleme Merkezi sistemde bilgiyi yakalayacak, o iş hangi ildeyse, ilgili vergi dairesine elektronik ortamda bildirimde bulanacak. Aynı gün yerinde bilfiil denetim yapılacak ve vergi mükellefiyeti kaydedilecek.”

BİN KİŞİ MÜKELLEF OLDU

Tebliğ düzenlemesi yaptıktan sonra denetimlere başladıklarını  da anlatan Maliye Bakanı Naci Ağbal  “Haziran ve temmuz aylarında yaklaşık 4 bin 275 vatandaş hakkında denetleme yaptık. Bunlardan bin 46’sının hiç vergi mükellefiyeti olmadığını tespit ettik, yani yüzde 25’ini vergi mükellefi yaptık. Dolayısıyla bir anda hiç vergi dairesine uğramayan bin kişiyi tespit etmişiz. Bu daha başlangıç. Bu dönemde yaklaşık 3 milyon lira vergi ve ceza kestik. Bu daha başlangıç, önümüzdeki aylarda rakamlar çok daha yukarı çıkacak.” Sadece tebliğ düzenlemesiyle yetinmeyeceklerinin altını çizen Ağbal, yakında Gelir İdaresi Başkanlığında (GİB) büyük bir risk analiz merkezi kuracaklarını söyledi.