24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Esnafa SSK'dan emeklilik fırsatı

Bağ-Kur'lu esnaf, hem 5 yıl erken emeklilik hem de yüksek maaş fırsatı sunan SSK'dan emekli olabilir. Bunun için tek şart, esnaflığa başladığı tarihin 1 Mart 2011'den önce olması.

13 Ağustos 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Esnafa SSK'dan emeklilik fırsatı

En yüksek emekli maaşını Emekli Sandığı (memur) veriyor. İkinci sırada SSK emeklisi geliyor. Üçüncü sırada Bağ-Kur'lu esnaf emeklisi yer alıyor. 2000'den önce emekli olan esnafın en düşük aylığı bin  lirayı biraz geçiyor. Tarım Bağ-Kur'undan emekli olanlar ise 770 lira taban aylıkla en düşük gelire sahip olan grup. Yaklaşık 1.9 milyon memur emeklisi bulunuyor. Geri kalanı SSK ve Bağ-Kur emeklisi. 

PRİM GÜNÜ FAZLA  

En düşük maaşı Bağ-Kur'lu alıyor. Bağ-Kur emeklileri en fazla, yani 9 bin gün prim ödeyip emekli olabiliyor. 1 Ekim 1999'daki sosyal güvenlik reformu, Bağ-Kur'lu olanları etkiledi. Reformdan önce Bağ-Kur'lu kadın 20 yıl (7 bin 200 gün), erkek 25 yıl (9 bin gün) primle emekli olabiliyordu. Yeni koşula göre; 2008'den sonra Bağ-Kur'lu olan erkek 60, kadın 58 yaşında emekli oluyor. Ancak bu durumu tersine çevirmek artık mümkün. Türkiye'deki sosyal güvenlik yasalarına göre 1 Mart 2011'den önce esnaflık yapanlar sadece kendisi için Bağ-Kur'a prim ödeyebiliyordu. Yani bakkal dükkanı olan bir kişi, fabrikada SSK'lı olarak işe başladığında Bağ-Kur kapsamından çıkmak durumundaydı. Ama bu şart söz konusu tarihte değişti.  

SSK'YA PRİM ÖDENİYOR  
5510 sayılı yasadaki değişiklikle Bağ-Kur'luyken bir işyerinde çalışmaya başlayan kişi, artık SSK'lı olarak kabul ediliyor. Esnaflık yapmaya devam etse bile Bağ-Kur'a değil de SSK'ya prim ödeyerek emekli olabiliyor. Böylece hem daha kısa sürede (7 bin 200 gün prim ödeyerek) emekli olunuyor hem de emekli maaşı daha yüksek oluyor. Ancak bunun tek şartı SSK'lı çalıştığınız işyerinin kendinize ait olmaması.  

Prim borcu olana faiz affı  

Milyonlarca Bağ-Kur’lu geçmiş prim borçlarını yürürlüğe giren af paketiyle indirimli ödeyebiliyor. SGK’ya 10 yıllık 84 bin lira borcu olan bir esnaf, yaş şartını tamamladıysa 52 bin lira ödeyerek emekli olabiliyor.  Primler bugünkü değer üzerinden değil, borcun doğduğu yıla göre hesaplanacak. Bu yapılırken borcun faizi silinecek ve enflasyon farkı bulunacak.