26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Fındık 2017 fiyatları ne kadar?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, fındık fiyatları ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) önümüzdeki Pazartesi'den itibaren fındık alımına başlayacak. Alım fiyatı ise Levant kalite fındık için 10 lira olarak belirlendi. İşte 2017 yılı fındık fiyatları ve detayları...

17 Ağustos 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Fındık 2017 fiyatları ne kadar?

Fındık üretimi yapan vatandaşlar fiyatların ne kadar olacağını merak ediyor. Konu ile ilgili beklenen ilk açıklama geldi. Üreticilerin mağdur olmaması ve fiyat istikrarının sağlanması için devlet üreticiden fındık almaya karar verdi. Tarım Bakanı Fakıbaba, fındık için belirlenen fiyatları açıkladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba: "2017 sezonu fındık için de üreticilerimizin mağdur olmaması ve fındıkta fiyat istikrarı sağlanması için TMO aracılığıyla fındık alımı kararı verdik. 2017 ürünü Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla fındık alımına TMO önümüzdeki pazartesinden itibaren başlayacak." Fındık fiyatları ile ilgili üreticilerden gelen talepler ve fiyatları ile ilgili yeni gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz....

Üreticiler fındık fiyatından memnun değil

Yaman, Tirebolu Ziraat Odasında gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 ay önce başlanan rekolte tespit çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirtti.   Külleme hastalığı nedeniyle bu yıl da rekoltede kayıplar yaşandığını savunan Yaman, "1,5 ay öncesine göre fındık rekoltesinde yine kayıp var. Fındık zaten hastalıklı, bir çotanak içerisindeki 4 veya 5 fındıktan bir tanesi hasarlı. Sezon öncesinde dillendirilen rekoltenin şu andaki rekolteyi tutmayacağını düşünüyoruz." dedi.  

Yaman, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) tekrar piyasaya gireceği yönünde bir beklenti olduğunu dile getirerek, "Aldığımız duyumlar TMO'nun tekrar devreye gireceği yönünde. Üreticiyi devletin mağdur etmeyeceğini düşünüyoruz ve devletimize güveniyoruz." diye konuştu.   Üreticilerin fiyat beklentisinin 12 lira ve üstü olduğunu ifade eden Yaman, "Doğu Karadeniz yamaç bir bölge olduğu için maliyet yüksek. 10 lira üreticiyi tatmin etmiyor. Zaten külleme hastalığıyla mücadele de ek bir maliyet getiriyor. Bakanlık bununla ilgili bir maliyet hesabı yapacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

TMO'nun alım yapması halinde bu yıl belirlediği 10,50 liranın üzerinde fiyat belirlemesini temenni ettiklerini kaydeden Yaman, sözlerini şöyle tamamladı:  "Serbest piyasada fındık şu anda 9,00-9,50 liradan işlem görüyor. Şu an piyasada oluşan fındık fiyatını kabul etmiyoruz. Üreticiler dayanabildikleri yere kadar dayansın. Şu an fabrikalar boş, fındık pazara indiğinde fiyatı geri çekmiş olacaklar. Üreticilerimiz TMO'nun kararını beklesin. Tüccara düşük fiyattan vermektense bekleyip TMO'ya yüksek fiyattan vermelerini tavsiye ediyoruz."




FINDIK ÜRETİMİ İLE İLGİLİ BİLGİ

Fındık; Çok besleyici bir yemiştir, nişasta, şeker, vitamin bakımından pek zengindir. Kuru fındıkta %66 yağ,  %17 azot vardır; en çok A, B,, B: vitaminleri bulunur. Pek nadir bulunan E vitamini de, buğdayla birlikte, fındıkta da vardır. 100 gram kuru fındık 683 kalori verir ki bu miktar cevizden çoktur (Ceviz: 652), yağlara yakındır (yağlar: 790-850). Fındık maden bakımından da zengindir; içinde en çok potasyum, fosfor, kalsiyum bulunur.

Fındık, çok yağlı bir yemiş olduğu için, besleyici olmakla birlikte, sindirimi güçtür; bunun için, midesi zayıf olanlara tavsiye edilmez. Ayrıca, yağlı besinlere karşı pehriz etmek zorunda bulunanlar da fındıktan kaçınmalıdır. Buna karşılık, çocuklara, yeni yetişenlere, yüksek kalori sağlaması bakımından, çok faydalıdır.

Fındıktan hekimlikte de çok faydalanılır. Bu arada, fındık yağı badem yağı ile aynı özelliktedir; barsak yumuşatıcı olarak kullanıldığı gibi yanıklara melhem olarak da sürülür. Ayrıca, fındık yağı, bol vitaminleriyle deriyi beslediği için, güzellik kremlerinde de kullanılır.



Fındık Nasıl Yetiştirilir?

Fındık bizde en çok Karadeniz kıyılarında, Giresun bölgesinde yetişir. Yurdumuz fındık üretiminde dünyada birinci gelir: Fındık ağaçlarımızın sayısı 160 milyonun üstündedir, yılda 70-80 bin ton fındık alınır ki bu miktar dünya fındık üretiminin yarısından çoktur.

Fındık ağacı humus bakımından zengin, hafif kumlu, killi serin toprakları sever. Kökleri dik olarak 1 m. derinliğe kadar iner. Killi topraklarda, daha çok, tombul fındık, kumlu-killi topraklarda ise sivri fındık yetişir. Yapraklarını döküp toprakta humus meydana getiren ağaçların gölgeliklerine, soğuk bölgelerde güneye bakan, kuzeye kapalı yerlere dikilmelidir.

Fındık tohumundan, çelikle, daldırma ile, aşı ile üretilebilirse de en iyisi kök diplerinden süren piçlerle (fışkınlarla) yetiştirmektir. Bu sürgünler ilkbahara yakın, ağaçlar daha uyanmadan, köklü olarak alınır, sonbaharda derince kirizme edilmiş, gübrelenmiş toprağa dikilir. Fidanlar, 4-5 yıl sonra yemiş verir. O zamana kadar oldukça sık çapalanmak ister. Yemiş vermiş ağaçların da, kıştan önce, dipleri açılarak aralarındaki toprak bellenmeli, toprağa yakın iki fışkın bırakılarak öteki fışkınlar kesilmelidir. Yaşlı dallar sonbaharda budanmalı, toprağa ara sıra bol gübre verilmelidir. İyi bakılan fındık ağacı 50-60 yıl yaşar.

Fındığa dadanan zararlı böceklerin başında fındık kurdu gelir. Larva halindeyken yemişin içine girip tırtıl olan bu böcek fındığın içini yer bitirir. Bir de oberea linkaris denilen bir tırtıl daha vardır ki bu da filizlerin içini kemirir, yapraklar solar, buruşur. Bunlara karşı çeşitli ilâçlarla vaktinde savaşa geçmelidir.

Yurudumuzda yetişen fındıkların başlıca türleri şunlardır:

Tombul (Yağlı) Fındık. — Kabuğu ince, açık renk, içi yuvarlaktır. Yüksek yerlerde de yetişir.

Sivri Fındık. — Kabuğu kalın, esmer, içinin ucu sivri, dibi yuvarlaktır. Soğuğa pek gelemez, deniz kıyılarında daha iyi yetişir.

Palaz Fındık. — Tombul fındıktan daha iri, biraz yassıdır, kabuğu koyu kırmızıdır. Deniz kıyılarında, toprağının altı çakıl olan yerlerde daha iyi yetişir.

Badem Fındık. — Sivri fındıktan daha iri, daha yassıdır. Kabuğu incedir, kırmızıya çalar koyu renktedir. Biçimi bademi andırır, lezzetli bir fındıktır.

Kara Fındık. — Kalın kabuklu, esmer renkli, iri, az yağlı bir fındıktır.

Kuş Fındığı. — Tombul fındığa benzer; yalnız, dibi düz değildir, kabuğu parlak, incedir.