20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Füzede Çin’i ‘ortak yapım’ için tercih ettik

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin önceki günkü toplantısında alınan karar doğrultusunda Yüksek Menzilli Hava Savunma Sistemi projesi Çin’le ortak yapılacak.

Tahir Alperen28 Eylül 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Füzede Çin’i ‘ortak yapım’ için tercih ettik

ABD, Rusya ve İtalyan-Fransız konsorsiyumuna karşı Türkiye Çin’in CPMIEC firması ile anlaştı. Türk savunma sistemi tarihine geçecek tercihin perde arkasına STAR ulaştı. Alınan bilgiye göre 4 milyar dolarlık projede Çin’in tercih edilmesinin en büyük nedeni teknoloji oldu. Uzmanlara göre Çin’in sistemi hem diğer üç sistemden teknolojik olarak daha üstün hem de daha ucuz.

Ruslar iki katı para istedi

Ayrıca Çin’e Türkiye’nin de teknoloji geliştirmede rol alması şartı kabul ettirildi. ABD ve Rusya ise modernizasyonda Türkiye’yi devreye sokmuyordu. Pazarlıklar sırasında ABD ve AB ülkeleri Türkiye’nin NATO üyesi olması ve AB adaylığı nedeniyle siyasi baskıyla sistemlerini satmak istediler. Hükümet siyasi baskılara direnirken, Rusya ise enerji-ticari ilişkiler ve komşuluk üzerinden Türkiye’ye lobi yaptı. Ancak Rusya eski teknoloji S-300’ü önerdi. Türkiye S-400’de ısrar edince Rusya, rampalardaki füze sayısını seyreltme şartıyla olur verdi. Ancak istediği rakam 8 milyar dolar oldu. Tüm bunları değerlendiren Türkiye, Çin’de karar kıldı.