19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gıdadaki artışa fren yolda

Haft asonu topylanan Gıda Komitesi, fiyat artışını durduracak önlemleri yakında açıklıyor. Önlemler arasında meyve-sebze ve sera teşvikleri ile lojistik süreçlerinde fireyi azaltacak soğuk zincir yatırımları da bulunuyor.

23 Mayıs 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Gıdadaki artışa fren yolda

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Gıda enflasyonunu düşürecek ilave tedbirleri yakın zamanda devreye sokacaklarını belirten Şimşek “Bu kapsamda bakliyat gibi talebin kısmen de olsa ithalat ile karşılandığı ürünlerde kapsamlı bir üretim planlaması yapıldı. Başta sera teşvikleri olmak üzere taze meyve-sebze üretimini teşvik eden uygulamalar da yeni bir strateji çerçevesinde devreye girecek” dedi. 

ENFLASYONA SINIRLAMA

Şimşek, bir yandan orta ve uzun vadeli bakış açısıyla üretimi artırmayı, üretimde sürdürülebilirliği ve gıda arz zinciri üzerindeki yapısal sorunları gidermeyi hedeflediklerini, diğer yandan enflasyonda işlenmemiş gıda kaynaklı kısa vadeli risklere odaklandıklarını söyledi. Şimşek, hububat ve kırmızı et üretiminde artış görüldüğüne dikkati çekerek, bakliyat gibi talebin kısmen de olsa ithalat ile karşılandığı ürünlerde ise kapsamlı bir üretim planlaması yapıldığını ve bakliyat üretiminin yapılacağı havzaların belirlendiğini söyledi. Taze meyve-sebze üretimini teşvik eden uygulamaların da başta sera teşvikleri olmak üzere, yeni bir strateji çerçevesinde devreye gireceğine işaret eden Şimşek “Üretim artışı hedefleyen projeler sonuç verdikçe gıda enflasyonu kaynaklı risklerin de sınırlanması öngörülüyor” dedi. 

Komitede ele alınan diğer konunun ise üretimdeki dönemsel dalgalanmalar ve bunların neticesinde işlenmemiş gıda enflasyonunda gözlenen aşırı oynaklık olduğunu dile getiren Şimşek, şöyle konuştu: 

OTOMATİK TEDBİR

“Söz konusu dönemsel hareketlerin enflasyon üzerindeki kısa vadeli etkilerini ortadan kaldırmak üzere dış ticaret tedbirlerini otomatik devreye sokacak ihtiyatlı bir mekanizma tasarlandı. Bu mekanizma çerçevesinde belirli şartlar oluştuğunda dış ticaret tedbirleri geçici olarak devreye girecek ve aşırı fiyat hareketlerine izin verilmeyecek. Uygulanacak mekanizma dinamik olacak ve günün şartlarına göre güncellenecek.”

Şimşek, yaş meyve-sebze için lojistik süreçlerde fireyi azaltacak soğuk zincirin kuralacağını, böylece tüccarın da işinin kolaylaşacağını söyledi.