20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Girişimci destek kredisi nasıl alınır?

Son yıllarda oldukça yaygınlaşan girişimci destek kredileri oldukça popüler hale gelerek ekonomiye büyük katkı sağlamaya başladı. Peki girişimci destek kredisi nasıl alınır? Haberimizde...

22 Mayıs 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Girişimci destek kredisi nasıl alınır?
TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) sunduğu girişimci destek kredisi ile kırsal alanlardaki kalkınmayı arttırmak için destek olmakta ve ekonomik kalkınmayı arttırmak için girişimcilere büyük fırsatlar sunmaktadır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ekonominin en önemli alanlarından birisi olan tarım alanında girişimcilere çeşitli destekler sağlayarak ekonomik büyümeyi hedefleyen ve ülkemizin daha da gelişmesi için çalışan bir kurumdur. Avrupa Birliği üyeleri ve aday ülkelerden sağlanan fonlar sayesinde şuan 42 şehirdi destek kredisi sunmakta ve girişimcilerin tarım alanında daha da büyümesi sağlanmaktadır.

 

GİRİŞİMCİ DESTEK KREDİSİ NASIL ALINIR?

 

Nüfusu 20.000'in altında olan yerleşim yerleri desteklenmektedir ve projeler kapsamında bahsi geçen 42 ilden birinde olmak ve kırsal alanda girişimcilik faaliyetlerini yürütmek gerekmektedir.

TKDK girişimci destek kredileri tarım ve hayvancılık ile uğraşan girişimcilere sağlanmaktadır ve TKDK'nın sağladığı destek kredilerinin yatırım alanları sadece tarım sektöründeki kişilere sunulmaktadır.

Girişimcilerin destek kredisi alabilmek için cirolarını yılda oranında arttırabilmesi gerekmektedir.

Girişimci kişilerin destek kredileri için TKDK'nın çağrılarını takip etmeleri ve duyurular yapıldığı zaman başvurularını süre aşımına uğramadan belirtilen kriterlere uygun bir şekilde projelerini hazırlayıp kuruma resmi olarak, bizzat şahıs veya resmi temsilciler aracılığı ile iletmeleri gerekmektedir.

Destek kredileri için projeler TKDK'nın belirlediği standartlara göre hazırlanmalı ve projede istenilenler eksiksiz olarak tamamlanarak teslim edilmelidir. Gerekli form ve prosedürlere TKDK’nın resmi web sitesinden ulaşabilir ve ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

TKDK tarafından desteklenen tarım kollarından birinde girişimcilerin faaliyet göstermesi gerekmektedir bu alanlar: Çiftçilik, hayvancılık ve balıkçılık faaliyetlerini kapsamakta, bu faaliyet alanlarında yürütülen alanlardaki tarım faaliyetlerine destek kredisi sağlanmaktadır.

TKDK tarafından sağlanan destek kredilerinin miktarı, girişimcilerin projelerine göre değişmektedir.

 

 

 

TKDK DESTEK KREDİSİ

 

TKDK, çalışmalarını uluslararası kriterlere uygun olarak yürütmekte ve uluslararası standartlara uygun projeleri destekleyerek tarım alanında kalkınmayı ve büyümeyi hedefleyen bir kurumdur. Kurumun sağladığı krediler Avrupa Birliği ülkelerinden veya aday ülkelerinden sağlanmakta ve girişimcilere birçok vergi avantajı ve diğer avantajlar ile destek kredisi sunulmaktadır.

 

Kırsal alandaki tarımın girişimci kişiler tarafından daha da geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması için TKDK tarafından sunulan bu büyük fırsatlar sayesinde, kırsal alanda daha teknolojik imkânlar ile daha verimli tarımcılık yapılabilir ve girişimciler mevcut potansiyellerinin üzerine çıkarak daha hızlı bir büyüme potansiyeli yakalayabilirler.

 

TKDK girişimci destek kredilerinin girişimciler açısından diğer bir avantajı ise vergi muafiyeti konusudur. TKDK destek kredilerinde girişimciler KDV istisnası ve Kurumlar/Gelir vergisi muafiyetinden yararlanarak daha iyi koşullarda destek kredisi alma imkânına sahiptirler.

 

TKDK 6,7 MİLYAR YATIRIM YAPTI

 

TKDK tarafından 2011 yılından bugüne kadar 6,7 milyar TL yatırım yapıldı. 2011 yılından günümüze 42 ilde 11 bin girişimciye destek-hibe verildi.

-Süt üretimiyle ilgili toplam yatırım tutarı 2,5 milyar TL,

-Et üretimiyle ilgili toplam yatırım tutarı 1,6 milyar TL,

-Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasıyla ilgili toplam yatırım tutarı 421 milyon TL ,

-Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için yatırım tutarı 394 milyon TL,

-Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanmasındaki toplam yatırım tutarı 399 milyon TL,

-Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için 58 milyon TL,

-Kültür balıkçılığı için 16 milyon TL,

-Kırsal turizm için 397 milyon TL,

-Yerel ürünler için 304 milyon TL,

-Çiftçilik faaliyetleri için 601 milyon TL,

-Teknik destek için 2,9 milyon TL

-Toplamda 6,7 milyar TL yatırım yapıldı.

 

girişimci destek kredisi  tkdk

TKDK VE AMACI

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye'deki varlık amacı AB ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye'de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak olan, 4 Mayıs 2007 tarihli ve 5648 sayılı "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile kurulan, 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulayacak olan kurumdur. TKDK başkanlığını Ahmet Antalyalı yapmaktadır. Bugüne kadar 7 milyar TL’lik yatırım yaparak kalkınmaya büyük katkı sağlamıştır.