19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Global Türk oyuncusuna çelme takma peşindeler

Elektronik cihazlara kabin yasağının terör bahanesiyle THY’yi ve transit merkez olma yolunda ilerleyen İstanbul’u hedef aldığı iyice gün yüzüne çıktı. Ulaştırma Bakanı Arslan da bu noktaya dikkat çekerek “Türkiye’den çıkan global oyunculara karşı ‘Onları nasıl baltalarız, çelme takarız?’ Bunun peşinden koşuyorlar” dedi.

26 Mart 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Global Türk oyuncusuna çelme takma peşindeler

ABD ve İngiltere’nin Türk uçaklarına getirdiği cep telefonundan büyük elektronik cihazlara kabin yasağına tepkiler sürüyor. Yasağın terör bahanesiyle THY’yi ve transit merkez olma yolunda ilerleyen İstanbul’u hedef aldığı iyice gün yüzüne çıktı. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da bu noktaya dikkat çekerek “Dünya ‘Türkiye’den global oyuncular çıktı. Biz rekabet edemiyoruz artık. Onlardan daha iyi olmalıyız’ demek yerine ‘Onları nasıl baltalarız, engelleriz, çelme takarız?’ Bunun peşinden koşuyorlar” dedi.

NEDEN FRANKFURT YOK?

Terör konusunda tedbir alınması gerekiyorsa sadece Türkiye’de değil her yerde alınması gerektiğini ifade eden Arslan şunları söyledi: “Ama güvenlik tedbirini bir yerde alıp başka bir yerde almıyorsanız o zaman bu başka türlü okunur. ‘Bunun arkasında başka niyetler var’ denir. Orta Doğu’dan kalkan terörist Türkiye üzerinden uçarken Amerika’ya zarar verebiliyor da Frankfurt’tan uçarken zarar vermeyeceğini kim garanti edebilir? Kimse garanti edemez. Bunun yolu şu; Frankfurt’a da İstanbul’a da aynı güvenlik tedbirini uygulayacaksın. Kağıt üzerinde yapmayacaksın” dedi. 

KURTULMUŞ: TİCARİ KARAR

Ordu’da soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise elektronik cihaz yasağının son derece kasıtlı bir karar olduğunu belirterek “Özellikle Türkiye’nin, İstanbul’un uluslararası uçuşlarda önemli bir merkez haline gelmesi bazı çevreleri rahatsız ediyor. Ben bu alınan kararın güvenlik endişesinden daha ziyade ticaret endişesi ile alınmış bir karar olduğunu değerlendiriyorum” dedi.

TRANSİT YOLCU SAYISI ARTIYOR

Mersin’de düzenlenen bir toplantıda konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal ise kendisinin de THY’de yaklaşık 8 yıl yönetim kurulu üyeliği yaptığını belirterek “THY özellikle son 7-8 yıldır transit yolcu sayısını aritmetik olarak değil, geometrik olarak artırdı. THY’ye laptop yasağı getiriliyor. Niye? Çünkü THY ile uçan yolcu profili değişti” diye konuştu.

Yolcular da ‘yasak ticari’ diyor

Cep telefonları dışındaki elektronik malzemelere gelen kabin yasağına yolcular da tepkili. Yolcular da yasağın siyasi değil ticari olduğu görüşünde. New York’a gitmek üzere havalimanına gelen Hakan Korkmaz bu konunun günlerdir konuşulduğunu ifade ederek “Hiçbir elektronik eşyayı yanıma almadım. 9 saat kitap okuyacağım. Herhalde arka tarafında başka sebepler vardır ama büyük ihtimal ekonomik gözüküyor” dedi. Yolculardan Aytül Korkmaz ise bu uygulamanın THY ve İstanbul çıkışlı seferlerin önünü keseceğini düşündüğünü belirtti. Korkmaz, Amerika’ya, Ortadoğu kaynaklı pek çok yolcunun İstanbul üzerinden uçtuğunu dile getirerek “Herhalde onlar başka yerleri tercih ederler diye düşünüyorum. İnşallah çok uzun sürmez. Bizim başka şansımız yok. İMecburen İstanbul üzerinden uçacağız” diye konuştu. Aşkın Aldanmaz ise dünyanın en güçlü ülkelerinden ABD ve İngiltere’nin bazı uygulamalarla başka ülkeleri ötekileştirme yoluna gittiğini savunarak “Belli bölgelerin insanlarını ‘zanlı’ konumunda addetmek için çalışılıyor” dedi. Aldanmaz, hayatın ayrılmaz bir parçası olarak ifade ettiği elektronik eşyasını yanına almak zorunda olduğunu sözlerine ekledi. 

THY tabletleri böyle taşıyor

THY, ABD’nin başlattığı ve İngiltere’nin de uyguladığı kabine cep telefonundan büyük elektronik cihaz almama kararının ardından yolcularının mağdur olmaması için özel önlem aldı. Havalimanına gelen yolculara ilk uyarı, check-in kontuarında gerçekleştiriliyor. Transit yani farklı bir noktadan gelen yolculara ise transit salonunda bilgi veriliyor. Yolculardan boarding sırasında uçağa binmeden önce cep telefonundan daha büyük olan diz üstü bilgisayar, tablet, fotoğraf makinesi, kamera, DVD oynatıcıları toplanıyor. Zarar görmeyecekleri ambalaj malzemesi ile sarılıyor. Etiket üzerinde yolcunun bilgileri yazılıyor. Daha sonra cihazlar THY›nin özel bavulunu yerleştiriliyor. Bu bavul, yer hizmetleri görevlisi tarafından uçak altındaki kargo bölümüne konuluyor. Uçak ABD veya İngiltere›de indiği noktada bu bavul kargodan alınıyor. Bagaj teslim bölgesinde yolculara veriliyor.

New York 300 bin turist kaybedecek

New York’un resmi turizm pazarlama kuruluşu NYC&Company, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi ve uyguladığı politikalar nedeniyle New York’a bu yıl 300 bin turist kaybedeceğini duyurdu. Açıklamada, bu durumun kent gelirlerinde 600 milyon dolarlık kayba yol açacağına işaret edildi.