20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Güven arttı, faiz düştü konut satışları patladı

15 Temmuz sonrası artan güven, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla düşen faizler ve kampanyalar birleşti, konut satışları eylülde yüzde 17.8 arttı. Kredili satışlardaki yüzde 46.7’lik artış, bu yıl yeni rekorun habercisi oldu.

25 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Güven arttı, faiz düştü konut satışları patladı

Darbe girişimi sonrası Türkiye ekonomisine artan güven, faizlerdeki düşüş, Emlak Konut başta olmak üzere sektörün önde gelen firmalarının başlattığı kampanyalar ve hükümetin verdiği destekler birleşince eylül ayında konut satışlarında adeta patlama yaşandı. ‘İpotekli satış’ olarak nitelenen konut kredili satışlar yılın ilk yedi ayında kaydettiği düşüşün ardından ağustosta başlattığı yukarı yönü eylüle taşıması toplam konut satışını da yukarı taşıdı. TÜİK’in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, ipotekli satışlar eylülde yüzde 46.7 artışla 42 bin 83 olarak gerçekleşti. Konut kredili satışlardaki güçlü yükselişin etkisiyle Türkiye genelindeki konut satışları da aynı dönemde 17.8 artarak 108 bin 918 adet oldu.   

CUMHURBAŞKANI’NIN ÇAĞRISI KARŞILIK BULDU

Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz aylarda TL cinsi zorunlu karşılıklar ve bazı dilimlerde rezerv opsiyon katsayılarında değişikliğe gitmiş, TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde indirmişti. Bankacılık sektörünü rahatlatmaya yönelik bu adımların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konut kredisi faizlerinin yüzde 9’a doğru indirilmesi çağrısında bulunmuş; ağustos ayından itibaren de bankalar konut kredisi faizlerini aylık bazda yüzde 1’in altına çekmeye başlamıştı. Bu gelişmelerin ardından eylül ayında ipotekli konut satışlarının toplam satışlara oranında da artış gözlendi.

9 AYDA 935 BİN SATIŞ

Bu yılın ilk dokuz ayı toplamında yüzde 32.4 olan ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı, eylül ayı özelinde yüzde 38.6’ya yükseldi. İpotekli satışlarda İstanbul 7 bin 310 konut satışı ve yüzde 17.4  pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu ilin yüzde 53.8 ile Ardahan olduğu görüldü. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17.6 artarak 50 bin 972 oldu. Toplam konut satışları ocak-eylül döneminde geçen yıl aynı döneme göre yatay kalarak 935 bin 811 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde ipotekli konut satışları ise yüzde 10 gerileyerek 303 bin 381 adet oldu. Diğer yandan yabancılara yapılan konut satışları eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27.8 azalarak 1.276 oldu.

YIL SONUNDA REKOR KIRILIR

Özen Kuzu (Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi):

Eylülde yaşanan artış, her şeye rağmen geçen yıl kırılan rekorun bu yıl da kırılabileceğinin bir göstergesi. Türkiye 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere  tarihi açısından da önemli badireler atlattı. Siyasi iktidarın bu süreçte güçlü ve fedakar duruşu kamuoyuna moral verdi ve bu morale halkımız da gerekli katkıyı sağladı. Hayatın normale dönmesi ile birlikte kampanyalar, konut faiz oranlarındaki düşüş ve siyasi iktidarın ekonomide doğru adımları atmaya devam etmesi halkımızı konut alımına yöneltti. Bu yıl geçen sene sağlanan 1.3 milyon konut satışı rekoru geçilebilir.

Mustafa Baygan (ERA Gayrimenkul Koordinatörü):

Bütün bu rakamlar yılsonunda, bir önceki yıl adetlerini görmekte zorlanmayacağımızın bir göstergesi. Hatta bu veriler, kampanyaların devam etmesi nedeni ile yılın son 2 ayında çok özel bir durum olmazsa 1 milyon 500 bin adedin geçilebileceğini gösteriyor.

Mehmet Babacan (Babacan Holding CEO’su):

Sektör temsilcileri olarak bizler gerek devlet desteği gerekse ekonomik iyileşmeler sayesinde konut satışlarının artacağını tahmin edebiliyorduk. Ancak TÜİK’in açıkladığı bu veriler tablonun beklenenden çok daha iyi olduğunu gösterdi bize. Buradan anlıyoruz ki ekonomimiz çok güçlü, en olumsuz durumlar karşısında bile hiç yavaşlamadan hatta hızlanarak büyümesini sürdürüyor. TÜİK verileri hem yatırımcıya hem de sektöre moral oldu.

Tamer Özyurt (Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı):

Bu artışta hükümetin gayrimenkul sektörü için aldığı önlemler etkin oldu. 15 Temmuz sonrası halkın hükümete olan güveni arttı. Türk halkı, öncelikle ekonominin lokomotifi olan gayrimenkule yatırım yapmayı tercih etti. Böyle olunca da konut satışları arttı. Son dönemde yapılan kampanyaların etkisiyle de konut satışlarında büyük hareketliliğin yaşandığını söylemek mümkün.