24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Güvenlik kaygısı bahane amaç ekonomik darbe

ABD ve İngiltere’nin İstanbul’dan kalkan uçaklara elektronik cihazlara kabin yasağı getirmesine tepkiler büyüyor. İş dünyasının önde gelen temsilcilerine göre yasağın amacı THY’nin rakiplerine güç kazandırmak.

23 Mart 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Güvenlik kaygısı bahane amaç ekonomik darbe

ABD ve İngiltere’nin 8 ülkede aralarında İstanbul’un da bulunduğu 10 havalimanından bu iki ülkeye direkt uçacak yolculara cep telefonundan büyük elektronik cihazlara getirdiği kabin yasağına tepkiler büyüyor. ABD ve İngiltere yasağının artan terör tehdidinden kaynaklandığını duyururken, yasağın THY ve transit merkez haline gelmeye başlayan İstanbul’a dönük ticari bir darbe olduğu iyice gün yüzüne çıktı. ABD’deki Türk kuruluşlarından Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar “ABD’li havayolu şirketlerinin ‘Ortadoğulu havayolu şirketleri yüzünden 1.2 milyon ABD’li işsiz kalacak’ diyerek Trump ve Kongre’ye baskı yaptıklarını biliyoruz” dedi. Çınar Türkiye’nin havayolu ulaşımı konusunda ‘hub lideri’ olmaya başladığı bir dönemde bu tür kısıtlamalarla yolcu kaybı dahil rakiplerine güç kazandırıldığını vurguladı. Çınar “Avrupa’da da yabancı kökenli yolcuların bulunmasına rağmen o ülkelere yasak getirilmemesi kuşkulara neden oluyor” dedi.

ALGI YÖNETİMİ

MÜSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer de listenin güvenlikten ziyade ekonomik nedenlerle oluşturulduğu izlenimini verdiğini ve İstanbul’a dönük ticari bir engelleme olarak algılandığını belirtti. Tuncer “Karar THY gibi yükselen bir markaya dönük, haksız bir uygulama” dedi. Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy ise “Bu tamamen bir algı yönetimi. Bu, olumsuz algı yaratmak için yapılan olumsuz bir kampanya. İstanbul veya Dubai güvenli havalimanları olarak biliniyor. Bu ülkeleri adres göstermek kabul edilebilir değil” diye konuştu.

HEDEF İSTANBUL 

Türkiye-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Faruk Şen ise “ABD, Türkiye’nin 3. Havalimanı’nın aktarma merkezi olmaması için böyle bir karar aldı. Anlaşılan aktarmalı uçuşlar Frankfurt’a, Paris’e kaysın, İstanbul’da yapılmasın diye bu karar alınmış” dedi.

YASAK YARIN BAŞLIYOR

Türkiye’nin de içinde bulunduğu 8 ülkeden ABD’ye ve İngiltere’ye yapılan uçuşlarda, yolcuların akıllı telefondan büyük elektronik cihazlarını kabine almama yasağı yarın başlayacak. Bu arada henüz uygulama başlamamasına rağmen bazı yolcuların Atatürk Havalimanı’nda laptop gibi elektronik cihazlarını valiz içerisine koydukları görüldü.

ABD’ye ‘yasağı kaldır’ mektubu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, uçakta elektronik cihaz yasağına ilişkin ABD’li muhataplarına mektup gönderdi. Arslan “Türkiye uluslararası güvenlik kurallarına uyuyor. İstanbul ve Ankara yasak kapsamından çıkarılmalı” dedi. Arslan, “Biz uygulamanın eskisi gibi devam etmesinden yanayız. Bu karar elbette ki hem ilişkileri zedeleyecek hem de yolculuk ve hayat konforunu etkileyecek” dedi. 

Kurtulmuş: Amaç baskı oluşturmak

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD’nin elektronik cihaz yasağına ilişkin yaptığı açıklamada “Zaten tedbirin kendisi dahi istenilen hedefe hizmet etmeyecek bir tedbirdir. Ben değişeceğini, bundan vazgeçileceğini ümit ediyorum, çünkü doğru bir uygulama olmayacaktır” dedi. Kararın son derece anlamsız olduğunun altını çizen Kurtulmuş, “Sadece belli baskılar oluşturmaktan öte bir anlamı olmaz” ifadesini kulandı. 

Çavuşoğlu, McMaster ile yasağı görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bulunduğu Washington’da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, ABD’nin kabine elektronik cihazların alınmasının yasaklanmasına ilişkin soruya “Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster ile bu konuyu konuştuk. Sebeplerini de anlattılar. Ama yasaklamalarla bu iş olmaz. Herhangi bir DEAŞ teröristi bir yerden binebilir” dedi.