23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

İhracat kredisinde sabit kur piyasayı rahatlatacak

Merkez Bankası’nın ihracat kredilerinde doları 4.2 lirada sabitlemesi iş dünyasını sevindirdi. İş dünyasının önde gelen temsilcileri Merkez Bankası’nın kararının şirketlerde rahatlatıcı etki yapacağını söylediler.

27 Mayıs 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
İhracat kredisinde sabit kur piyasayı rahatlatacak

Merkez Bankası’nn 31 Temmuz’a kadar vadesi dolacak ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin geri ödemesinde doları 4.2 liraya sabitlemesi Türk iş dünyasını sevindirdi.

BU DESTEKLER ÖNEMLİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak kararın, ihracatçının özellikle son dönemdeki oynak finansal konjonktürde ortaya çıkan endişelerinin giderilmesi açısından önem taşıdığını vurguladı. Olpak “Temmuz sonuna kadar vadesi dolacak kredilerde TL cinsinden geri ödeme imkanının tanınmış olması, firmalarımız için mevcut ortamda rahatlatıcı bir etki yapacaktır. Dolayısıyla ihracatçımıza zorlu dönemlerde verilen bu tür destekler oldukça değerliyken, bu hamlenin piyasalarda son dönemde gözlemlediğimiz hareketliliği yatıştırmaya da katkı vermesini umuyoruz” dedi.

TL’NİN İTİBARI ARTACAK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de son dönemde döviz kurlarında yaşanan artış ve yüksek oynaklığın ihracatçılar başta olmak üzere iş dünyasında bir endişe oluşturduğunu belirtti. Büyükekşi “Merkez Bankası’nın dövizi sabitlemesi ve borçların TL olarak ödenmesine ilişkin kararını bu noktada oldukça yerinde buluyoruz” dedi. Büyükekşi, bu adımın, firmalar açısından borç yönetimi noktasında içinde bulunulan dönemde önlerini görmelerini sağlayacak yerinde bir adım olduğunu aktararak, “Kararın hem firmalarımıza mikro anlamda, hem de TL’nin itibarına makro anlamda bir katkı sunacağına inanıyoruz” dedi.

DALGALANMA AZALACAK

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ise Merkez Bankası’nın adımının son dönemde piyasalarda artış kaydeden döviz ihtiyacını dengeleyeceğini söyledi. Merkez Bankası’nın gerek Türk Eximbank gerekse ticari bankalar vasıtasıyla mal ve hizmet üreten ihracatçılara sağladığı kredi hacminin önemli boyutlara ulaştığının altını çizen Kaan, “Toplamda 20 milyar dolarlık hacmi olan ve ihracatçımıza dağıtılan bu kredilerin geri dönüşlerinin sabit kur üzerinden sağlanabilecek olması, ihracatçımızın elini rahatlatacak, kur farkının caydırıcılığını azaltacak ve ülkemizin toplam ihracat hacmini arttıracaktır” ifadelerini kullandı.

DÖVİZE TALEP DÜŞER

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ise Merkez Bankası’nın son dönemde kurda yaşanan dalgalanmaları karşı oldukça önemli adımlar attığını belirterek Merkez Bankası’nın hamlesi bizim hem elimizi rahatlatacak hem de önümüzü daha rahat görmemize imkan tanıyacak” diye konuştu.