25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: IMF ile anlaşın diyenler vatanına ihanet ediyor

İnovasyon Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 3.5 yıl geçmesine rağmen bazılarının hâlâ ‘IMF ile anlaşma yapın, borç alın’ diye bas bas bağırdığını söyledi. Erdoğan “Bunlar vatana ihanet ediyorlar” dedi.

11 Aralık 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: IMF ile anlaşın diyenler vatanına ihanet ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 5. Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinde, İnovalig Ödülleri’ni kazanan kişi ve kuruluşlara ödüllerini dağıttı. 34 mentor ve 44 firmanın ödül aldığı törende konuşan Erdoğan “Göreve geldiğimizde bizim IMF’ye borcumuz 22.5 milyar dolardı, Merkez Bankası’nın döviz rezervi 27.5 milyar dolardı. IMF sıfırlandı, hamdolsun Merkez Bankamız da artık çok daha güçlü bir şekilde ayakları üzerinde rahat rahat duruyor. Aradan 3.5 yıldan fazla zaman geçmiş, birileri hâlâ ‘IMF ile anlaşma yapın, borç alın, ekonomik ve siyasi bakımdan yeniden bu kurumun kontrolüne girin’ diye bas bas bağırabiliyor. Bunlar vatana ihanet ediyorlar. Niye biz IMF’den borç alacağız ki? Bizim böyle bir derdimiz yok. Türkiye artık ayakları üzerinde duran bir ülkedir” dedi.

MESAFE KÜÇÜMSENEMEZ

İlk yıl 460 firma, geçen yıl 488 firmanın katıldığı İnovalig’e bu yıl 761 firmanın başvurmasının önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Erdoğan, bu projeyle ülkeye çok ciddi bir fikri sermaye akışının sağlandığına inandığını söyledi. Son dönemde kat edilen mesafenin hiç de küçümsenemeyecek seviyede olduğunu aktaran Erdoğan “Örneğin, 2001’de 76 bin olan Ar-Ge insan kaynağı sayımız, 2016 itibarıyla 224 bini geçti. Yine 2001’de yüzde 0.54 olan Ar-Ge harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılamız içindeki payı, 2016’da yıllık 20 milyar lirayı aşarak yüzde 1.06 seviyesine yükseldi. Yeterli değil. Hedef, yüzde 3” dedi. Erdoğan “İnovasyon, bir zihniyet değişikliğidir, bunu anlamamız lazım. Buna adeta bir güncelleme de diyebiliriz” diye konuştu. 

İŞTE İNOVASYON BU

Erdoğan açıklanan ekonomik destek paketine göre, TOBB ile iki bankanın işbirliği yaparak KOBİ’lere düşük faizli kredi vereceğini hatırlatarak “İşte finansmanda inovasyon budur. Yani  reel sektörün desteklenmesidir” dedi. Erdoğan “Şundan emin olunuz, Türkiye şayet, Gezi olaylarını, FETÖ’nün 17-25 Aralık emniyet-yargı ve 15 Temmuz silahlı darbe girişimlerini, PKK ve DEAŞ örgütlerinin kanlı eylemlerini yaşamamış olsaydı, bugün çok başka bir noktada bulunacaktı. 800 milyar doları aşan milli gelirimiz, trilyon dolara dayanmış olacaktı. 410 milyar doları bulan dış ticaretimiz 600 milyar dolarlara yaklaşacaktı. Faiz oranları yüzde 3’lere gerileyecekti” dedi.TL’ye dönüş kampanyalarına da değinen Erdoğan “Vatandaş yastığının altında ne var ne yok, gidiyor TL’ye dönüştürmek suretiyle ‘Ben nasıl ki 15 Temmuz’da silahlara karşı yürüdüysem, bugün de kendi param için her şeyimi seferber ediyorum’ diyor” ifadelerini kullandı.

Bazıları kurda oynanan oyunu görmek istemiyor

Erdoğan “İnovasyon, sadece dar bir kesimin değil, tüm insanların faydasını gözeten bir anlayışla yürütülmelidir. Bir taraftan artı değer oluşturan ama aynı zamanda istihdam sağlayan bir zihniyetle inovasyona yönelmeliyiz. Bu yaklaşım, ister istemez reel sektörü esas, finans sektörünü ise ona yardımcı olarak kabul eder» dedi. Finans sektörü denilince akla hemen son günlerdeki kur dalgalanmalarının geldiğini vurgulayan Erdoğan “Bazıları döviz kurunun artmasının arkasındaki gerçekleri, oynanan oyunları, kimlerin bunu niye yaptığını görmek istemiyor. Döviz yerine milli paramızı kullanma kararımız, bir başka ülkenin ekonomisi aleyhine bir faaliyet asla değildir. Biz kendi ülkemizle birlikte dünyanın her köşesindeki insanların da refah ve huzur içinde yaşamasını istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

Yüksek faize de dövize de karşıyız

Erdoğan, tüm dünyada, reel sektörün hasmı olarak gördüğü kurun da faizlerin de yükselmesine karşı olduklarını vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü biz yatırım istiyoruz. Biz istihdamın artmasını istiyoruz. Biz üretim istiyoruz. Biz ülkemizdeki yatırımcının, girişimcinin dünya ile rekabette gücünün artmasını istiyoruz. Bunun için içeride kendi milli paramızı, dış ticarette muhataplarımızın milli parasını kullanma kararı aldık. İşte Rusya ile görüştük, yaklaşık 1-1.5 yıl oluyor, dedik ki ‘Biz sizden ne alıyorsak Rus rublesiyle alalım.’ İran’la konuştuk, ‘Sizin paranızla alalım.’ O zaman dinardı, şimdi onlar da kendi öz paralarına geçiyorlar. Çin aynı şekilde, ‘Siz de bizden ne alıyorsanız TL ile alın.’ Mutabık kaldık ve Merkez Bankalarımıza da talimatı verdik. Çünkü inovasyon, dar bir azınlığın refahı için paradan para kazanmaya da hiçbir şey üretmeden para kazanmaya da karşıdır. Bu yöntemle para kazanmak, üretimle fayda sağlamakla huzuru ve refahı öne çıkarmakla mümkündür. En azından biz öyle görüyoruz.”    

İnovalİg ödüllerİ dağıtıldı

Ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinde alan Türkiye İnovalig 2016 şampiyonları şöyle: İnovasyon stratejisi kategorisi birincisi CMS Jant Genel Müdürü Gürsel Can, inovasyon organizasyonu ve kültürü kategorisi birincisi Ford adına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, inovasyon döngüsü kategorisi birincisi Genomize Genel Müdürü Erşen Kavak, inovasyon kaynakları kategorisi birincisi Temsa adına Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, inovasyon sonuçları kategorisi birincisi VSY Biyoteknoloji CEO’su Ercan Varlıbaş.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise Ar-Ge liderliği özel ödülünü Arçelik adına Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’na, süreç inovasyonu özel ödülünü Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık’a, müşteri odaklı çözümler özel ödülünü Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu’na, girişimcilik özel ödünü TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici’ye, teknoloji geliştirme özel ödülünü Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça›ya, uluslararası başarı özel ödülünü THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’ya verdi. Özel ödüle ise Ar-Ge proje pazarı oluşumuna 2016 yılında en fazla proje ile bu alanda kendini gösteren Süleyman Demirel Üniversitesi layık görüldü. YGA (Young Guru Academy) ve Vestel işbirliği ile hayata geçen ve Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı aracılığıyla destekçilerin karşısına çıkan WeWALK Akıllı Baston ise ‘Yılın Sosyal İnovasyonu’ ödülünü aldı.