23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

İş dünyasından liraya destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Doları bırakın, AVM’lerde kiralar TL’ye dönmeli’ çağrısı iş dünyasından büyük destek görürken, perakende sektöründe de yankısını buldu. Bazı AVM’ler TL çalışmalarına hız verdiğini açıkladı.

Ercan Baysal1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
İş dünyasından liraya destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Dövizi bırakın’ çağrısına iş dünyasından destek yağarken, ‘AVM’lerde kiralar TL’ye dönmeli’ sözleri de perakende sektöründe yankı buldu. Alışveriş merkezleri (AVM) başta olmak üzere dövizle kiranın bırakılmasına yönelik açıklamalara sivil toplum kuruluşları ve AVM işletmecileri olumlu yaklaşıyor. Oda ve borsa yöneticileri üyelerine hem alışverişlerinde TL’yi kullanmalarını hem de bankadaki dövizlerini Türk Lirası’na çevirmeleri konusunda tavsiyede bulunuyor. BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “AVM’lerde kiralar dövizden TL’ye döndürülmeli” çağrısının özellikle döviz kurlarındaki aşırı artışı dengelemek adına önemli olduğunu söyledi.

KİRACI DEĞİL ORTAĞIMIZ

BESA Grup bünyesindeki bazı AVM’lerin TL ile kiraya verildiğini, diğer AVM’lerde de TL’ye geçme çalışmalarının bulunduğunu belirten Bezci, şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı sonrası, bu konudaki çalışmalarımıza hız vereceğiz. Perakende sektöründe bir süredir dolaşan kara bulutları dağıtmak için elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Kiracımız değil ortağımız olarak gördüğümüz mağazaları korumamız lazım. Özellikle dolar kurunda yaşanan ciddi artış, firmaların zarar etmelerine, en kötü senaryoyla dükkanlarını kapatma yoluna gitmelerine neden oluyor. Bunu önlemek için AVM yöneticilerine, yatırımcılara büyük iş düşüyor. Perakende sektörünü biz kurtarabiliriz” dedi. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş da “Bu konuda yeni bir paradigma arayışı gerekiyor. Pazar ve kredi koşullarının da TL’ye dönüşmesi durumunda kiralamaların da TL ile yapılabilmesi için gerekli kurgular sağlanabilir” diye konuştu. Öte yandan, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü ise “Sektörümüz, özellikle kiralamalarla ilgili ertelenen maddeleri yakından takip etmeli” dedi.

TL İLE DIŞ TİCARET ARTIYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Özellikle Türk parasıyla ticaret konusunda devamlı olarak çalışma yürütüyoruz. İran ve Rusya ile yerel para cinsinden yapılan ticaretin artırılması konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu sene yerel para ile ticaret yüzde 7’ye çıktı. Dövizin bırakılması konusundaki çağrıyı destekliyoruz. Ancak devletinde destek vermesi lazım. Özellikle yapılan ihalelerde diğer konularda kiralamalarda TL cinsinden düzenleme yapılmalı. Hep birlikte bu konuda hareket edebiliriz. AVM kiralamalarında da artışlar TEFE ve TÜFE şeklinde olabilir.”

ÜLKE MENFAATLERİ İÇİN TÜRK LİRASI

TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz: “Cumhurbaşkanımızın dövizi bırakıp TL’ye geçilmesine yönelik açıklamalarına tam destek veriyoruz. Ülke menfaatleriyle ilgili olan bir konu. Özel sektör olarak da elimizden geleni yapma gayreti içerisinde oluyoruz. Mevduatlarımız TL. Odamız üyelerine de tavsiyede bulunuyoruz. Bankadaki dövizlerini TL’ye çevirmeleri konusunda.

DÖVİZLE ALIŞ, SATIŞ VE KİRALAMA YERİNE TL KULLANIN

TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan: “Biz TL ile ticaret konusuna destek veriyoruz. 10 gün önce ‘Dövizini boz TL ile alışveriş yap’ diye kampanya yaptık. Yirminin üzerindeki şubemiz konuyla ilgili aktiviteler yapıyor. Hem dövizle borçlanmalar hem de AVM kiralamalarının TL ile yapılmasını istiyoruz. Herhangi bir yatırım varsa bu da TL ile yapılmalı. Tüm bu gelişmeler Türk Lirası’na olan teveccühü artıracaktır. AVM kiralamalarının yanı sıra daire satışlarında da vatandaşın dövizle borçlanmadan almasını söyledik. Satarken de dövizle değil TL ile satılmalı.

TESK: Esnafı sevindirdi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, döviz kuruna bağlı anlaşmaların acilen Türk lirasına çevrilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonominin düzelmesi için Türk lirası ile borçlanılması kararını olumlu karşıladıklarını belirtti. Kararın esnafı sevindirdiğine dikkati çeken Palandöken, döviz kuruna bağlı anlaşmaların acilen Türk lirasına çevrilmesi gerektiğini ifade etti.