18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

İş güvenliği artık belediyeler ve tüm kamu kurumlarında zorunlu hale getirildi

İş Güvenlik Uzmanı serap Ayaz ,İş güvenliğinin son üç yıldır bir çalışanı dahi olsa inşaatlarımızda, marketimizde, kasabımızda , kısacası üreten ve hizmet eden tüm sektörlerde, adım adım uygulamaya başlandığını söyledi.

MUAMMER BAŞKAN21 Temmuz 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İş güvenliği artık belediyeler ve tüm kamu kurumlarında zorunlu hale getirildi

İŞ GÜVENLİĞİNİ HANGİ KURUMLAR TALEP ETMEKTEDİR

Ayaz, Çalışma bakanlığı, belediyelerin ruhsat , imar ve bir çok alt taşeronunda mükelleflerinden talep edilğini hatırlatan Serap Ayaz,’’Tarım bakanlığının gerek kurum içinde kendi kendini denetlemesi, gerekse kayıtlı işletmelerin hijyen yönünden denetlenmesi açısından zorunlu tutulmaktadır. Örneğin :İstanbul genelinde Bahçelievler,Bakırköy Gaziosmanpaşa,İkitelli,Organize sanayiye bağlı tüm fabrikalar, Esnaflar odasına bağlı tüm kayıtlı işletmeler’’

İŞ GÜVENLİĞİ NASIL UYGULANMAYA BAŞLANDI

Tüm işletmelerden iş güvenliği eğitimleri, risk değerlendirme raporları, ve yangın deprem gibi durumlarda uygulanabilecek acil eylem planları hazırlanarak başlandığını söyleyen Ayaz,
Büyük işletmelerde tam zamanlı iş güvenlik uzmanı ve işyeri hekimi uygulamasıyla faaliyete geçildiğini kaydetti.

İŞ GÜVENLİĞİ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE NASIL SÜREKLİLİĞİ SAĞLANICAK

İş güvenliği artık orta ve lise dönemlerinde ders olarak müfredatımıza girdiğini belirten Ayaz, şunları söyledi:
‘’Üniversitelerde  gerek devlet ve özel okullarda bölüm olarak mezun veriyor. Dolayısıyla bu kadar istihdam yaratılırken bir yandan tüm kurumlardan talep edilmekte ve denetimi yapılmaktadır.

Öncelikle Avrupa Birliği Uyum Yasası zorunluluklarından, sonrasında 4857  ve 6331 SAYILI Çalışma Bakanlığı kanunlarıyla yürürlüğe girmiştir. Cezalar ve yaptırımlar uyğulanmaktadır. Özellikle kaza riski yüksek işlerde bu oranlar minimuma indirgenecek ve yaralı ve ölüm oranlarında ciddi oranlarda azalma sağlanacak. Yılla sonra oluşacak meslek hastalıklarının önüne geçilecek. İşletmeciler artık sigortasız işçi çalıştırılamayacak. Yeni yasayla gelen düzenlemelerde,  yabancı uyruklularda geçici vatandaşlık verilerek kayıt altına alınacak.