24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

İŞKUR 2019 işsizlik maaşı ücreti kaç para, hesaplama nasıl yapılır? İŞKUR işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

İŞKUR işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır? İŞKUR işsizlik maaşı ücreti merak ediliyor. İşsiz kalan vatandaşlar “İŞKUR işsizlik maaşı ücreti kaç para, hesaplama nasıl yapılır?” gibi soruların cevaplarına yanıt arıyor. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplandığı biliniyor. Sigortalı bir işte çalışırken istek ve kusuru olmaksızın işsiz kalan sigortalının son üç yıl içinde 600 gün işsizlik sigorta primin olması ve işten ayrılmadan önce en az 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış olması koşuluyla hizmet akdinin feshinden sonra İŞKUR'a şahsen ya da www.iskur.gov.tr veya https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu üzerinden başvurulmaları gerekmektedir. Vatandaşlar, İŞKUR işsizlik maaşı ücreti ve hesaplamanın nasıl yapıldığını öğrenmek istiyor. Haberin devamında bu soruların yanıtını inceleyebilirsiniz.

24 Nisan 2019 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
 İŞKUR 2019 işsizlik maaşı ücreti kaç para, hesaplama nasıl yapılır? İŞKUR işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

İşsiz kalan vatandaşlar, “İŞKUR işsizlik maaşı ücreti kaç para, hesaplama nasıl yapılır?” sorularının yanıtını arıyor. İşsiz vatandaşlar bugünlerde işsizlik maaşı ücretini sorguluyor. İşsizlik maaşı alma şartları içerisinde, “kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak” gibi maddeler yer alıyor. Peki, “İŞKUR işsizlik maaşı ücreti kaç para, hesaplama nasıl yapılır? İŞKUR işsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?” sorularının yanıtı ne? Haberimizin ayrıntılarında bulabilirsiniz. 

 

MEMUR ALIMI İÇİN TIKLAYINIZ

İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI NEDİR?

İŞKUR’un resmi internet sitesin yer alan bilgilere göre işsizlik maaşı alma şartları şu şekildedir:

Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

 

İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

İşsizlik maaşında bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılardan isteğe bağlı prim ödeyenler sandıklara tabi sigortalılar ve ülkemizde çalışma vizesi ile çalışan yabancı işçiler işsizlik sigortası kapsamındadır.

İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Sigortalı bir işte çalışırken istek ve kusuru olmaksızın işsiz kalan sigortalının son üç yıl içinde 600 gün işsizlik sigorta primin olması ve işten ayrılmadan önce en az 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış olması koşuluyla hizmet akdinin feshinden sonra İŞKUR'a şahsen ya da www.iskur.gov.tr veya https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu üzerinden başvurulmaları gerekmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU SÜRESİ NEDİR?

İşsiz kalan sigortalının son üç yılda 600 gün işsizlik sigorta primin olması ve işten ayrılmadan önce en az 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış olması koşuluyla hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Sigortalı olarak çalışmakta iken işsiz kalan işçi işsizlik maaşını şahsen İŞKUR’a başvurarak ya da elektronik ortamda başvurarak alabilirler.

Elektronik ortamda E-Devlet üzerinden başvuranlar başvuru adresi https://www.turkiye.gov.tr/issizlik-odenegi-basvurusu ‘dir. E-Devlet üzerinden başvuranların İŞKUR’a ayrı bir belge teslim etmelerine gerek yoktur.

İŞKUR’a elden başvurarak işsizlik maaşından faydalanmak isteyenlerin ise nüfus kâğıdı, işten ayrılış bildirgesi ve işsizlik maaşı dilekçesi ile şahsen başvurmaları gerekmektedir.