25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İsmini halk seçecek

İstanbul Boğazı altında inşa edilen ve 20 Aralık’ta yapılacak açılışın ardından Marmaray’a kardeş olacak tünelin ismi halk tarafından anketle belirlenecek.

2 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İsmini halk seçecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Boğazı altında inşa edilen ve kamuoyunda “Avrasya Tüneli” olarak bilinen İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesinin isminin Bakanlığın internet sitesi üzerinden yapılacak anketle belirleneceğini söyledi. 

15 DAKİKADA GÖZTEPE’YE 

Bakan Arslan,, “Marmaray’ın kardeşi” olacak  14.6 kilometre uzunluğundaki tünelle ilgili “20 Aralık’tan itibaren araçlar, tarihi yarımadayı gezmeden yaklaşık 15 dakikada Kazlıçeşme’den Göztepe’ye gidebilecek hale gelecek. Halkımızın projeye olan ilgisi büyük. Dev projenin isminin ne olacağıyla ilgili birçok soru alıyoruz. Halkımızın yoğun ilgisinden dolayı Avrasya Tüp Tüneli’nin ismi, milletimizin önerisiyle belirlenecek. ‘Kıtalar birleşiyor alttan, ismi geliyor halktan’ sloganıyla bir kampanya başlattık. İsim önerilerini 10 Aralık’a kadar alacağız” ifadelerini kullandı.

Tünelin en önemli aşaması olan 3 bin 344 metrelik boğaz geçişinin delme işlemini Ağustos 2015’te tamamladıklarını ifade eden Arslan, “Avrupa ve Asya yakalarındaki bağlantı yollarını sözleşmede belirlenen zamandan 8 ay önce bitirerek, 47 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Boğaz altından geçiş gibi çok zor fiziki şartlara rağmen kullanılan ileri teknoloji ve mühendislik ile projeyi zamanından önce bitirmemiz gurur verici ve büyük bir başarıdır” dedi.

AÇILIŞI CUMHURBAŞKANI YAPACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ekim’de kendi kullandığı makam otomobiliyle tünelden ilk geçişi gerçekleştirmişti. Erdoğan’a geçişte Başbakan Binali Yıldırım ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da eşlik etmişti. 20 Aralık’ta tünelin açılışını da Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak.

Tarihi Yarımada’da elektrikli ulaşım yakında

Transist İstanbul Ulaşım Fuarı’nda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise şehirlerde mümkün mertebe fosil yakıtlardan kurtulup yenilenebilir enerjiye doğru gidileceğini belirterek  “Tarihi Yarımadada artık yakın bir gelecekte sadece elektrikli araçlar olacak ve diğer araçlar girmeyecek. Bunun düzenlemesini yapıyoruz. Ayrıca bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlıdır. İstanbul’da bugün 30 milyonluk günlük hareketliliğe rağmen 2004’e göre trafikte kalma süresi  8-9 dakika daha azaldı” dedi.