17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

İsrail Türk işadamlarına 3 yıllık vize verecek

Türkiye’nin İsrail ile artan ekonomik ve ticari ilişkilerinde yeni dönem başlıyor. İsrail’e bakan düzeyinde 7 yıl sonra ilk ziyareti gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın 500 bin İsrailli turisti Türkiye’ye getirme çalışmalarının ardından bu kez de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından dün düzenlenen Türkiye–İsrail İş Forumu’nda önemli adımlar atıldı.

22 Şubat 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İsrail Türk işadamlarına 3 yıllık vize verecek

Foruma katılan İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, bundan sonraki süreçlerde işadamlarına daha uzun süreli ve çok girişli vize vereceklerini belirterek, “Mesela sizin aranızdan biri vize başvurusunda bulunursa size vermeyi düşündüğümüz vize tipi 3 yıllık ve çok girişli bir vize tipi olacak” dedi.  

HEDEF 8 MİLYAR DOLAR

İsrail’e gitmek isteyen Türk işadamlarının süreçlerini kolaylaştırmak üzerinde çalışmaya başladıklarını ifade eden Shai Cohen “Buna göre de istediğiniz kadar, sınırsız sayıda İsrail’e seyahat edebileceksiniz. İş için İsrail’e gidecekseniz ve bizden vize alacaksanız, lütfen seyahatinizden 3 hafta önce bütün işlemlerinizi ve evraklarınızı tamamlamış olun” diye konuştu. 

3 hafta önce Ankara’da Türk ve İsrail heyetleri arasındaki özellikle ekonomik anlamda yeni anlaşmaların yapılması, eskilerinin de güncellenmesi konusunda kararlar aldıklarını belirten Cohen, iki ülke arasındaki ithalat ihracat potansiyelinin 8 milyar dolar hesaplandığını ifade ederek, “Şu anda ulaşılan rakam 4-5 milyar dolar civarında” dedi. 

İki ülke arasındaki ticaret hacminin gelecek 3 yıl içinde 8 milyar dolara ulaşılabilmesinin büyük önem taşıdığını kaydeden Başkonsolos Cohen, THY’nin Tel Aviv’e günde 10-12 sefer yaptığını, İsrail’deki iş adamlarının THY ile farklı destinasyonlara uçtuğunu da anlattı. 

TİM HEYETİ İSRAİL’E GİDİYOR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, 15-17 Mayıs’ta büyük bir ticaret heyeti ile İsrail’e gideceklerini belirterek, son 10 yılda Türkiye’nin İsrail’e ihracatının 3 milyar dolar, ithalatının da 1.4 milyar dolara geldiğini söyledi. Büyükekşi, amaçlarının sadece ihracatı artırmak olmadığını, başta Afrika olmak üzere üçüncü ülkelerde iş birlikleri yapıp iki tarafın da kazanacağı bir sistemi inşa etmeyi istediklerini, yaş ve kuru meyve sebzede İsrail’e yapılan ihracatlarda tarife dışı engellerle karşılaştıklarını, bu sorunların aşılması için destek beklediklerini kaydetti.