25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İşsizlik gençlik aşısıyla 2 puan düştü

Hükümetin istihdam seferberliği ve genç işsizlere dönük attığı adımların etkisiyle işsizlik oranı şubat ayında 2 puan birden düştü. Genç nüfustaki işsizlik oranında ise yüzde 4.3’lük düşüşle son 21 ayın en düşük seviyesi yakalandı.

16 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
İşsizlik gençlik aşısıyla 2 puan düştü

İşsizlik oranı şubatta geçen yılın aynı ayına göre 2 puan düşüşle yüzde 10.6 oldu. İşsiz sayısı 546 bin kişi azalarak 3 milyon 354 bin kişiye gerilerken yaşanan düşüşte işsizliği azaltmak ve genç istihdamının önünü açmak amacıyla atılan adımların etkisi büyük oldu. alınan tedbirlerin etkisiyle ‘genç işsizlik’ oranında 4.3 puan birden düşüş yaşandı. Genç işsizlik oranı şubatta yüzde 19 ile son 21 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 23.3 düzeyindeydi.

İstihdam seferberliği ile işsizlik oranını düşürmek için önemli adımlar atan hükümet, bu kapsamda genç istihdamının önünü açan birçok çalışma yapıyor. Genç nüfusta işsizliği azaltmak amacıyla Türkiye İş Kurumunun mesleki eğitim kurslarının yanı sıra İşbaşı Eğitim Programı sayesinde gençlerin tecrübe eksikliği ortadan kaldırılarak istihdam edilmeleri kolaylaştırılıyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığınca, genç ve yeni girişimcilere yönelik çeşitli destekleme programları uygulanıyor. Genç girişimciler Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanabilirken, Hazine’nin kitle fonlaması, girişimcilik fonu çalışmalarıyla gençlere yeni finansman imkanları oluşturuluyor. Diğer taraftan kırsal kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilerin projeleri destekleniyor.

1.2 MİLYON İSTİHDAM

Bu arada şubat ayında tarım dışı işsizlik oranı ise 2.3 puanlık azalışla yüzde 12.5 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı şubatta geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 210 bin kişi artarak 28 milyon 166 bin kişi, istihdam oranı ise 1.3 puanlık artışla yüzde 46.6 oldu. İş gücüne katılma oranı ise 0,4 puan artarak yüzde 52.2 olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.6 puan azalarak yüzde 32.2 olarak kayıtlara geçti.

Elvan: Güçlü istihdam hedefini koruyoruz

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Ekonomimiz dünyada ve bölgede yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen emin adımlarla yoluna devam etmekte, güçlü büyüme ve güçlü istihdam hedefini korumaktadır” dedi. İş gücü istatistiklerini değerlendiren Elvan ekonominin her dönem 1 milyonun üzerinde istihdam oluşturma potansiyelini sürdürdüğünü belirterek uygulamaya konulan istihdam teşviklerinin net ilave istihdamın 1 milyon 210 bine ulaştığını bildirdi.