25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Çin’le gündem vize ve ticaretin önündeki engeller

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta sonu gerçekleştireceği Çin seyahatinde gündemin ilk maddelerinde ekonomi bulunuyor. Çin’in Türkiye’de üretilen ürünlere karşı çıkardığı suni ve sertifikasyon engelleri ile vize konusunun masaya yatırılması bekleniyor.

12 Mayıs 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Çin’le gündem vize ve ticaretin önündeki engeller

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu’na katılmak üzere bugün gideceği Çin Halk Cumhuriyeti’nde gündemin ilk maddelerinden biri, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı 14-15 Mayıs’ta Pekin’de düzenlenecek Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu’da, altyapı, ulaştırma, ekonomik işbirliği, ticaret, sanayi yatırımları, enerji ve enerji kaynakları, finansal destek, halklar arası temaslar, çevrenin korunması, denizcilikte işbirliği konularının ele alınması öngörülüyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu hafta sonu gerçekleştireceği ve kendisinin de eşlik edeceği Çin seyahatine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zeybekci, Çin’le sertifikasyon ve vize konusunun gündemin başlıca maddeleri olduğunu söyledi. Zeybekci, Türkiye’nin Çin’e bir ürün satarken, bu ülkeden 10 ürün aldığını belirterek, bu durumun kabul edilebilir olmadığını söyledi. Türk ihracatçısının Çin konusunda yaşadığı en büyük sorunun sertifikasyon olduğunu belirten Zeybekci “Çin birçok konuda prosedürleri çok uzatıyor. Çin’in gerek tarım ve gıda, gerekse Türkiye’de üretilen diğer sanayi ürünleriyle ilgili ayak sürümeleri var. Bunları şimdiye kadar karşılıklı olarak değerlendirme imkanı bulamadık... Bunu da fırsat olarak göreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapacağımız toplantıda Çin ile birinci gündem maddemiz ihracatımızın önüne çıkarılan o suni ve sertifikasyon anlamındaki engeller olacak” diye konuştu.

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Zeybekci, Türkiye’nin Çin ile bu konularda çözüme ulaşmaktan yana olduğunu vurguladı. Zeybekci, Türk ticaret erbabının Çin ile vize konusunda çok önemli sıkıntılar yaşadığını da ifade ederek, “Çin’in Türkiye’ye vize koyması, buraya mal almaya giden insanları engellemesi gibi bir şey, kabul etmek mümkün değil. Bunu zaten gündemimize almıştık, inşallah gittiğimizde de en öncelikli gündem maddelerimizden biri bu olacak” dedi.