25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

İyi ticaret ortağıyız daha yakın çalışalım

Atlantik Konseyi’nin İstanbul Zirvesi başladı. Bugün de devam edecek toplantının açılışında konuşan ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Türkiye ile ABD’nin iyi ticaret ortağı olduğunu belirterek “Türkiye ile birçok alanda iş birliği yapmaktan gururluyuz. Enerjide yakın çalışalım” dedi.

28 Nisan 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
İyi ticaret ortağıyız daha yakın çalışalım

ATLANTİK Konseyi İstanbul Zirvesi 2017, devlet adamları ile uluslararası enerji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla başladı. Merkezi ABD’de bulunan düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi’nin bu yıl sekizincisini düzenlediği ve iki gün sürecek organizasyon kapsamında, dünyada ekonomi, enerji, yatırım ve dış politika alanlarındaki önemli isimler İstanbul’da ağırlanacak. Toplantıda konuşan ABD Enerji Bakanı Rick Perry, Türkiye ile enerji alanında daha yakın çalışmak istediklerini söyledi.

GURUR DUYUYORUZ

Perry, Türkiye’nin önemli bir enerji transfer ülkesi olduğunu belirterek “ABD, Türkiye ile birçok alanda iş birliği yapmaktan gurur duyuyor. İyi ticaret ortağıyız, NATO müttefiğiyiz ve daha da önemlisi dostuz. Önümüzdeki yıllarda eminim ki enerji sektöründe ilişkilerimizi daha da geliştirebiliriz” dedi. Gelecek yılların uluslararası topluluk ve özel şirketlerin yeniden sağlam ve verimli ekonomiye geçiş ve çevresel sürdürülebilirlik açısından bir fırsat olacağını belirten Perry, “Biz Türkiye’yi bölge için önemli bir enerji ticaret merkezi olarak görmeye devam edeceğiz. Yakın çalışmaya devam edeceğiz çünkü müreffeh bir gelecek için ortak hedeflerimiz var” diye konuştu.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ise “Bunu görmeyebilirsiniz ama gerçek şu ki ABD Türkiye’nin başarılı olmasını istiyor. Türkiye’nin güçlü olması, huzurlu olması, barışçıl olması, müreffeh ve demokratik olması çok açık bir şekilde bizim ulusal çıkarımıza” dedi. Bass “Biraz farklılıklarımız var tabii. Bunlarla nasıl başa çıktığımız ve üzerinde çalıştığımız hedeflerin yakın olduğunu anlamak, aynı yönde ilerlemek, Türk dostlarımızın gelecekteki Türkiye için kendi vizyonlarını gerçekleştirmeleri açısından başarılı olmasına yardımcı olmak, diplomaside yaptığımız şeyin çok önemli bir parçası” diye konuştu.

TÜRKİYE KAVŞAK ÜLKE

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, İstanbul’daki toplantıya beşinci kez katıldığını ve bu toplantıyı Türkiye’de yapmanın çok doğru bir karar olduğunu söyledi. Türkiye’nin petrol, doğalgaz, elektrik ticareti noktalarında kritik bir coğrafyada olduğunu ifade eden Birol, “Dünyanın doğalgaz ve petrol rezervlerinin yüzde 70’i Türkiye’nin etrafında bulunuyor. Türkiye, Hazar’da doğalgaz kaynaklarına, batıda ciddi bir elektrik ve enerji tüketicisine, doğuda ise gelişmekte olan enerji dünyasına kavşak konumunda” dedi.

İsrail gazı 2-3 yıl içinde Türkiye’de olabilir

Zirvede konuşan İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanlığı Genel Direktörü Shaul Meridor, Türkiye’ye boru hattının ülkesi için uygun bir ihracat alanı olduğunu belirterek, “İki veya üç senede İsrail gazı Türkiye’de olabilir. Bu Türkiye’nin iç piyasası için ama aynı zamanda Türkiye’ye olduğu gibi yakın ülkelere de yardımcı olabilir” dedi. Türkiye rotası, doğu rotası ve Mısır’daki LNG terminallerinin İsrail’in değerlendirdiği üç seçenek arasında yer aldığını vurgulayan Meridor “İsrail bugün 3 seçenekten ikisine doğalgaz verebilecek imkanda ve daha da keşfedilmemiş gazımız var” ifadesini kullandı. Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar ise Türkiye’nin yeni enerji politikasının amacının büyüyen talebi karşılayabilmek ve ithalat bağımlığını azaltmak olduğunu söyledi.

Darbe girişiminden sonra tereddüt ettik

Atlantik Konseyi Başkanı ve CEO’su Frederick Kempe, bölgede çok zor zamanların yaşandığını ve bu bağlamda konsey olarak zirvenin yapılması noktasında, özellikle Türkiye’de yaşanan trajik, başarısız darbe girişiminin ardından tereddüt ettiklerini anlattı. “Ama Atlantik konseyi iyi gün dostu değildir” diyen Kempe, tam da bu zamanlarda yoğun sohbet ve fikir alışverişi gerektiğini ve 2 gün sürecek zirvede bunu yapmayı hedeflediklerini dile getirdi. Kempe “Bölgesel enerji ortaklığı odaklanacağımız konuların merkezinde olacak” dedi.

‘İNANILMAZ ÖNEMİNİZ VAR’

Atlantik Konseyi Başkan Yardımcısı Stephen Hadley ise Türkiye’nin dinamik bir ülke olduğunu, küresel arenada inanılmaz önemi bulunduğunu belirterek “Hem Avrupa hem de Asya’da mevcut ve Ortadoğu ile de kuvvetli bağları var. Türkiye bu bölgede ve hatta dünyada ortaya çıkan fırsatlar ve zorlukları tartışmak konusunda ideal bir platform” diye konuştu.