19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Japonya ile sistematik ortaklık

Türkiye, Japonya ile olan ticaret artırmak için serbest ticaret anlaşması isterken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, görüşmelerin 2019 ortasında tamamlanmasını umduklarını söyledi.

20 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Japonya ile sistematik ortaklık

Japonya ile serbest ticaret anlaşması için harekete geçen Türkiye, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) düzenlediği 24. Türkiye-Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı’nda önemli mesafe kat etti.Toplantıya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank , haziran ayı rakamlarına göre, Türkiye’de 227 Japon şirketi bulunduğunu dile getirerek, “Bu sayıyı, başta yüksek katma değerli sektörler olmak üzere daha da artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Japonya ile YKTK anlaşmasının 1993 yılında imzalandığını hatırlatan Varank, “Şimdilerde ise bu anlaşmanın yerini alacak ve yatırımcılara yeni haklar getirecek serbest ticaret anlaşmasının müzakereleri devam ediyor. Bakanlığım, bu anlaşmanın yatırım bölümünden sorumlu. Aynı zamanda Hedefimiz, bu müzakereleri en geç 2019’un ilk yarısında tamamlamak” diye konuştu. 

DEİK Başkanı Nail Olpak ise Japonya’nın, ABD ve Çin’den sonra dünyanın 3. büyük ekonomisi olduğunu söyledi. Olpak amaçlarının Japonya’nın Türkiye’ye daha fazla yatırım yapması ve dış ticaret açığının kapanması olduğunu söyledi.DEİK Türkiye-Japonya İş Konseyi Başkanı Şerif Tosyalı da “Türkiye ile Japonya arasındaki dış ticarette Türkiye aleyhine 3 milyar 870 milyon dolarlık açık var” dedi. 

İSTİHDAMA KATKI

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ise “Japonya’nın yatırımları, Türkiye’nin istihdamı ve ihracatına katkıda bulunmaktadır” derken. Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkiye ekonomisini Japonlarla buluşturmak için etkinlikler yaptıklarını anlattı.  

500 İŞ İNSANI BİR ARAYA GELDİ 

Bu yıl 24’üncüsü gerçekleştirilen DEİK Türkiye–Japonya İş Konseyi Ortak Toplantısı, DEİK Türkiye-Japonya İş Konseyi ve karşı kanat kuruluşu KEIDANREN iş birliğinde düzenlendi. İkili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacı ile düzenlenen toplantıda Japonya’dan Türkiye’ye gelmesi hedeflenen yeni yatırım fırsatları ve 3’üncü ülkelerde birlikte işbirliği olanakları değerlendirildi. Toyota, Mitsubishi ve Daikin gibi Japon devi firmaların üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda, 500’e yakın Türk ve Japon iş insanı bir araya geldi.