25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Karapınar’da tarihin en ucuz elektriği üretilecek

Güneş enerjisinde 1.3 milyar $ yatırım öngören dev ihaleyi Kalyon-Hanwha kazandı. İhaleyi ‘devrim niteliğinde’ sözleriyle tanımlayan Bakan Albayrak, verilen 6.99 centlik rakamın güneş enerjisinde bugüne kadarki en düşük fiyat olduğunu söyledi.

21 Mart 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Karapınar’da tarihin en ucuz elektriği üretilecek

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali için ilk adım dün atıldı. ‘Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA)-1 GES ihalesinde en iyi teklifi Kalyon ile Güney Koreli ortağı Hanwha verdi. Bin megavatlik santral ile panel fabrikası yatırımı öngören ihaleye ayrıca Limak-Cmec-Hareon Solar OGG; Çalık Enerji Solargiga OGG, Türkiye Suudi Arabistan ve Çin şirketlerinden oluşan AKC de katıldı. 8 cent elektrik fiyatı üzerinden ‘açık eksiltme’ usulüyle yapılan ihalenin 19’uncu turunda Kalyon-Hanwha ortaklığı KWH başına 6.99 sent ile en iyi teklifi vererek ihaleyi kazandı. İhalede verilen rakam güneş enerjisinde bugüne kadar verilen en düşük fiyat oldu. 

ENERJİNİN ÇILGIN PROJESİ

İhale sonrası açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak söz konusu projeyi ‘çılgın proje’ olarak adlandırdığını söyledi. Albayrak proje kapsamında 1.3 milyar doları aşan bir yatırımın gerçekleşeceğini belirterek “Enerji sektörü açısından devrim niteliğinde bir günü yaşadık. Benim çılgın proje olarak adlandırdığım ve çok kritik bir kavşak olan güneşte gerçekleştirdiğimiz ihaleyle önemli bir adım attık. Önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi rüzgar enerjisinde de yapacağız” dedi. Farklı ülkelerden gelen yatırımcıların kıyasıya bir yarışına şahitlik ettiklerini belirten Albayrak “1.3 milyar doları aşacak bir yatırımın ötesinde artık Türkiye’de güneş enerjisinde teknoloji üreten, Ar-Ge yatırımını da yaparak ihraç edilecek bir sürecin de başlangıcına şahitlik etmiş olduk” dedi.

FİYATTA ÜÇTE BİR DÜŞÜŞ

“Bu tarz, büyük bir yatırım Türkiye ekonomisinin, Türkiye enerji sektörünün büyüklüğü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor” diyen Albayrak şunları söyledi: “Bu ihalede çok tarihi bir resim ortaya çıkıyor. Daha düne kadar güneş enerjisinde üretilen elektriğin teşviki ile birlikte uyguladığımız fiyat politikası 13.3 cent alım garantisinin üzerine yerli ekipman kullanımına bağlı 19.5 cent olarak uygulanan bu enerjinin maliyeti, bugünkü ihaleyle 6.99 cente düşerek, neredeyse üçte biri rakamla tarihi resmi bir başarıyı ortaya koyuyor.”      

Birileri ne derse desin

Türkiye’yi dar kalıplara sokmak isteyenlere rağmen çabalarının süreceğini anlatan Albayrak, “Birileri ne derse desin, biz hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Kriz tellallarına, herhangi bir konvansiyonel enerjiye muhalefete, Türkiye’yi dar kalıplara sokmaya çalışanlara rağmen, ‘yerli kömürü de yapacağız, güneşi de yapacağız’ dedik” değerlendirmesinde bulundu. Albayrak, sonucun Türkiye’nin geleceğine olan güvenin ortaya konulmasından dolayı ayrıca memnun olduklarını söyledi. 

600 bin evin elektrik ihtiyacı karşılanacak

Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar YEKA-1 GES kapsamında gerçekleşecek 1.3 milyar dolarlık yatırımın 300 milyon doları panel üretim fabrikası yatırımı olacak. 21 ayda kurulacak fabrikada üretilecek fotovoltaik modüller sahada kullanılacak. Kurulacak santralden yılda 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacak. Şartnamede, ilk 500 megavattaki yerlilik oranı yüzde 60, ikinci 500 megavattaki yerlilik oranı da yüzde 70 olacak.

‘Türkiye’ye inanıyoruz’

Hanwha Q Cells Türkiye Genel Müdürü Ho woo Shin Türkiye ekonomisi ve güneş enerjisinin gelişimine inandıklarını söyledi. Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata ise Karapınar ihalenin Türk ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunu belirterek “Hanwha Q Cells şirketinin Türkiye’de bu yatırıma giriyor olmasını Türkiye’nin geleceğine olan güvenini göstermesi açısından çok önemsiyoruz” dedi. 

Bin 500 kişiye iş

Bakan Albayrak’ın verdiği bilgiye göre ilgili yatırım yaklaşık 1.500 kişilik istihdam da sağlayacak. Santral kapsamında kurulacak Ar-Ge merkezinde 100 daimi teknik personel çalışacağını anlatan Albayrak “Yerli tedarik zinciri ile ayrıca binin üzerinde personelin dolaylı istihdamı sağlanmış olacaktır” diye konuştu.