25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kirada TL’ye dönüş için yasal düzenleme yolda

AK Parti’de, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Fransa dönüşü gazetecilere açıkladığı ‘dövizle kira dönemine son verecek düzenleme’ ile ilgili düğmeye basıldı.

ŞERİFE GÜZEL13 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kirada TL’ye dönüş için yasal düzenleme yolda

Parti hukukçuları, Hazine ve Maliye Bakanlığı bürokratlarıyla birlikte, Borçlar Kanunu’nda yapılacak değişiklik üzerindeki çalışmayı yoğunlaştırdı. Ekim ayında açılır açılmaz Meclis gündemine getirilmesi planlanan düzenlemeyle, bundan böyle hiçbir kira sözleşmesinin ‘döviz’ cinsinden yapılamayacağı hükme bağlanacak. 

Alınan bilgiye göre AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) dövizde yaşanan gelişmelerin piyasaya yansımalarına yönelik değerlendirmeler yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda başlatılan çalışmanın parti hukukçularının da katılımıyla bir an önce sonuçlandırılması gerektiği kaydedildi. Çalışmanın, bir an önce tamamlanarak, 1 Ekim’de Meclis açıldığında ilk gündem maddesi olarak Meclis’e getirilmesi gerektiği üzerinde duruldu.

Söz konusu çalışmada, Borçlar Kanunu’nda değişikliğe gidilmesi için, kiralamalara ilişkin maddelerde tarama yapılıyor. Şu anda sadece ‘dövizle kira’ konusunu içermesi planlanan yasa değişikliğinin, Meclis açılıncaya kadar başka maddelerin eklenmesiyle daha kapsamlı bir yasa değişikliğine dönüşebileceği belirtildi.  Kira bedelleri, daha önce gayrimenkul kiralanmasına dair kanunda düzenleniyordu. Ancak Borçlar Kanunu’nda yapılan değişiklik ile birlikte, bu kanun da Borçlar Kanunu içine dahil edilmişti. Bu nedenle yapılacak düzenleme, Borçlar Kanunu’nun ilgili maddelerinde gerçekleştirilecek. 

Mevcut yasada, kira bedelinin ne tür bir para cinsinden olacağına yönelik herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Yeni düzenlemeyle, kira bedellerinin ‘TL cinsinden olabileceği’ hükmü konulacak.