25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kış lastiğine 300, kışlık ayakkabıya 150 TL ödüyoruz

Havalar soğurken kış pazarı da canlandı. Kış lastiğinin tanesine ortalama 300 TL öderken, kışlık ayakkabıya ortalama 150 TL harcıyoruz. Kış pazarında en ucuz ile en pahalı arasındaki fark 5-6 katını buluyor.

ERDİNÇ AKKOYUNLU23 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kış lastiğine 300, kışlık ayakkabıya 150 TL ödüyoruz

Yaklaşan kış öncesinde zorunlu mevsim ihtiyaçlarını içeren pazarda da hareketlilik başladı.  Pek çok kış ürünü, kredi kartına 12 taksit imkanıyla satıldığı için de, hem dükkanlar da hem de market zincirlerinde kış ürün pazarındaki ürün çeşitliliği arttı. Araçlara takılması yasal zorunluluk olan kış lastiğinin 1 adet fiyatı 89 TL’den başlarken, çivili ve ithal kış lastiğinin 1 adet fiyatı 1.581 TL’ye kadar çıkıyor. Yedek ile birlikte 5 adet kış lastiği harcaması araç başına 445 TL’den başlayıp, en lüks kış lastiğinde 7 bin 905 TL’ye kadar yükseliyor. Türkiye’de bir otomobil için kış lastiği harcaması, en yüksek bin 100 TL olarak yapılıyor.  Yine yasal bir zorunluluk olan kar zinciri de 67 TL’den başlayıp, 615 TL’ye kadar yükseliyor.

MONTA FİYAT ARALIĞI GENİŞ

Her kış yapılan bir diğer alışverişi de bot ve çizme oluşturuyor. Çok büyük pazara sahip olan bot ve çizmede sayısız model ile katile seçenekleri sunulurken, Türkiye’de bir bot ve çizme için yapılan ortalama harcama ise en az 59 en çok ise 150 TL olarak gerçekleşiyor. Yine kış pazarının olmazsa olmaz ürünlerinden mont ve kaban da bol alternatifli ürünler arasında bulunuyor. Yerli zincir giysi markalarında montların fiyatları 39 TL’den başlarken, yine bir mont için yapılan en çok harcama ortalama 500 TL olarak gerçekleşiyor. Ev için gereken kış harcamalarının başında da ısınma aletleri geliyor. Yıpranan kalorifer petekleri yapı marketlerinde, boyutlarına göre 30 ile 250 TL arasında satılıyor. Isınmak için klima tercih edenler ise bin 800 ile 4 bin 500 TL ödüyor.

TAKSİT EKONOMİYİ CANLANDIRDI

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı (TESK) Bendevi Palandöken, hükümetin kartla taksitli satış kararıyla birlikte esnafın alışveriş hareketliliği yaşandığını belirterek, “Kışa girerken araçlar için lastik, zincir; üşümemek için de mont, bot ve kışlık giysiler mecburen alınacak. Kartla ödemede pek çok üründe 12 ay taksit olması da piyasayı canlandıran bir unsur oldu” dedi.