25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

KOBi’lere 20 milyar destek

Hazine, Kredi Garanti Fonu ile anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre Kredi Garanti Fonu tarafından KOBİ’lere verilecek kefaletlerin toplamı 20 milyar liraya yükseltildi. Hazine ayrıca Kredi Garanti Fonu’na da 2 milyar lira aktaracak.

8 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
KOBi’lere 20 milyar destek

Hazine Müsteşarlığı ve Kredi Granti Fonu arasında Hazine destekli kefaletlere ilişkin protokol imzalandı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarı Osman Çelik, Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ve Genel Müdür İsmet Gergerli’nin de hazır bulunduğu törenle imzaları atılan protokole göre Kredi Garanti Fonu tarafından verilecek kefaletlerin toplam bakiye tutarı 20 milyar liraya yükseltildi. Hazine Müsteşarlığı tarafından Kredi Garanti Fonu’na aktarılabilecek kaynağın tutarı da 2 milyar lira olacak. Kredi Garanti Fonu bu protokolle birlikte artık daha fazla KOBİ’ye daha hızlı ve daha çok kefalet verecek. Bu düzenleme bankaların daha fazla Hazine kefaleti kullanmasına yol açacak, KOBİ ile ihracatçıların krediye erişimini kolaylaştıracak.

YÜZDE 100’E ÇIKIYOR

İmza töreninde konuşan Şimşek, bu protokolün amacının reel sektörün daha güçlü bir şekilde desteklenmesi olduğunu belirterek “Kredi Garanti Fonu’nun imkanlarını artıracak, ama daha da önemlisi Kredi Garanti Fonu üzerinden kaynak kullanımını kolaylaştıracak, bürokrasiyi ciddi bir şekilde azaltacak önemli bir protokol” dedi. Bu protokolün çerçevesinin aslında Bakanlar Kurulu kararı ile belirlendiğini belirten Şimşek, aldıkları geri dönüşler neticesinde sistemi daha etkin ve daha verimli bir hale getireceklerini ifade etti.

Özetle krediye erişimi artıracaklarını anlatan Şimşek “Yani KOBİ’ler ana eksen olmakla birlikte, KOBİ dışındaki firmaların da finansa erişimini bu çerçevede mümkün hale getiriyoruz, yani kullanımı esnek hale getiriyoruz” dedi.

Şimşek döviz bozdurma kampanyaları ile ilgili bir soru üzerine “Bizim için önemli olan Türkiye›nin finansal kaynaklarının yastık altında olmaması, sistemde olmasıdır. Bizim için en kritik değişken bu. Vatandaşın tercihlerine saygılıyız, vatandaş yeter ki kaynağını atıl tutmasın, yastık altında tutmasın” dedi. Şimşek Merkez Bankası’nın önceki günkü toplantısına ilişkin de “Merkez Bankamız aslında netti. TCMB’nin söylediği şey, genelde liradaki değer kaybı zamanla enflasyona yansıyor. Onu kastetti herhalde. Burada da tabi para politikası duruşunu ona göre belirleyecek. Merkez Bankası bağımsız olduğu için benim yorum yapmam doğru olmaz” dedi.

Şirket başına 3 milyon dolar

Yenidüzenleme ile KOBİ’lere sağlanan yüzde 75 kefalet oranı yüzde 85’e kadar yükseliyor. KOBİ’ler 3 milyon dolara kadar, KOBİ tanımı dışında kalan firmalar ise 50 milyon dolara kadar kefalet kullanabilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte KGF, Hazine Müsteşarlığı’ndan sağlanan fon ile ihracatçıya yüzde 100, KOBİ’lere ise yüzde 85’e kadar kefalet sağlayacak bir mekanizmaya kavuşuyor.

Böylece finansmana erişimdeki sıkıntılar giderilecek, bankalardan düşük maliyetli kredi kullanımının önü açılacak. Ayrıca kefalet sisteminin de kapsamı genişleyecek. Bu da KOBİ’lere birçok yenilik getirecek. KGF öz kaynaklarından verdiği kefaletlerde kullanılan Portföy Garanti Sistemi, artık Hazine kaynaklı kefaletlerde de kullanılacak.