17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Kolin Grubu’ndan Soma’ya 1 milyar dolarlık santral

Elektrikte kömürün payını yüzde 30’a çıkaracak yeni bir adım daha atıldı. Soma-Deniş kömür sahasındaki santral projesine en iyi teklifi veren Kolin Grubu, dün TKİ ile el sıkıştı. Şirket 1 milyar dolarlık termik santral kuracak.

9 Ekim 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Kolin Grubu’ndan Soma’ya 1 milyar dolarlık santral

TÜRKİYE Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından Manisa-Soma’da 450 megawatt’lık (MW) termik santral karşılığında gün yüzüne çıkarılacak olan 153 milyon tonluk kömür sahasının imza töreni yapıldı. Yıllık çalışma süresi 6 bin saat olarak belirlenen yatırım bedeli 1 milyar dolar olan termik santralin yıllık yaklaşık 2.9 milyar kWh elektrik enerjisi üretmesi planlanıyor. Soma Deniş Kömür Sahası’ndaki projeye ilişkin ihalede en iyi teklifi Kolin Grubu bünyesindeki Hidrogen Enerji vermişti. Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2023 yılına kadar kömürle ilgili 25 milyar dolar büyüklüğündeki ihaleleri tamamlamış olacaklarını belirterek, “Biz elektrik tüketiminde ve enerji yapılanmasında kömürün payını minimum yüzde 30’larda tutmak istiyoruz” dedi. Bakan Yıldız, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının makul ölçülerle özel sektörle paylaşıldığını belirterek, “Bizler kömürümüzü  yatağında özel sektöre veriyoruz ve diyoruz ki, siz ciddi bir yatırımcıysanız 30 yıllığına bu kömür sizin. Yok eğer değil başka niyetle yapıyorsanız 6 ay sonra bizim” diye konuştu.

Yerli kaynaklar harekete geçiyor

Kömür sahalarının değerlendirilmesi amacıyla uyguladıkları modelin özel sektöre olabildiğince az yük getirecek bir model olduğunu anlatan Yıldız, yatırımcının yatırım süresi boyunca devlete herhangi bir ödeme yapmayacağını, elektrik üretmeye başladığı zaman belli bir payı kamuya verdiğini söyledi. Yıldız “Bu projeleri geliştirmekle şikayet ettiğimiz doğalgaz ithalatını da bir bu kadar daha engellemiş olacağız, yerli kaynaklarımızı harekete geçirmiş olacağız” dedi. Dünyada kömür tüketiminin giderek arttığını ve 2011 yılında kömür  tüketiminin petrol ve doğalgazdan daha hızlı bir artış gösterdiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu: “Türkiye 2023 yılına kadar kömür kaynaklarının tamamını harekete geçirmiş olacak. Çünkü biz elektrik tüketiminde ve enerji yapılanmasında kömürün payını minimum yüzde 30’larda tutmak istiyoruz. 2023 yılına kadar 25 milyar dolarlık kömürle alakalı ihaleleri yapmış olacağız. Önce Adana Tufanbeyli’de  ihale sürecini başlattık, bugün Soma linyit sahasındaki sözleşmeyi imzalıyoruz. Önümüzdeki ay Bursa’da, ondan sonra Tunçbilek’te ihaleye çıkacağız. Bunların yerli kaynak ve istihdama olan etkileri çok yüksek. Enerji politika ve stratejilerimizde bu kaynakların harekete geçirilmesi en ön sıralarda yer alıyor. Bu projeler çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılacak.”

3 bin 500 kişiye iş

Afşin-Elbistan, Konya-Karapınar gibi projeleri Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ile yapılmasını teklif eden uluslararası firmalar olduğunu da ifade eden Yıldız “Bunlara da açık olduğumuzu kamuoyuna bir kez daha belirtmek isterim” diye konuştu. Bakan Yıldız, burada EÜAŞ’nin büyük oranda değil, küçük hisselerle özel sektör yatırımcılarını destekleyeceğini vurguladı. Törende konuşan TKİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aktaş, Adana’daki santralle birlikte projenin 3 bin 500 kişiyi istihdam edeceğini söyledi. Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu da Kolin Grubu olarak daha önce hidroelektrik santralleri yaptıklarını belirterek, “Ülkemizin kömür rezervlerini değerlendirmek için hep bir santral ihalesi veya özelleştirme bekliyorduk. İlk işler her zaman iyidir. İnşallah bundan sonraki işlerin önünü açar” dedi.