19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Lisanslı depo hamlesi

Hükümetin lisanslı depoculuğa getirdiği bir dizi teşvik bu alandaki yatırımları hızlandırdı. KGF kredilerinin de etkisiyle birçok girişimci yatırımını öne çekerken, tahıl işiyle ilgilenenlerin dışında emlak ve lojistik sektörü de bu işe soyundu.

Yaşar Kızılbağ21 Mayıs 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Lisanslı depo hamlesi

Hükümetin tarım ürünlerinde fiyat istikrarının sağlanması için önem verdiği lisanslı depoculuğa getirdiği bir dizi teşvik bu alandaki yatırımları hızlandırdı. Teşvikler sayesinde sadece hububat işi ile ilgilenenler değil, Ceynak ve Reysaş gibi lojistik firmalarının yanı sıra emlakçılar da ‘lisanslı depo’ yatırımına soyundu. Türkiye Un Sanayicileri Derneği (TÜSAF) Başkanı E. Günhan Ulusoy, hükümetin getirdiği teşviklerin yanı sıra KGF kredilerinin de  yatırımcının iştahını artırdığını söyledi. 

KGF, HAREKETLENDİRDİ

TMO’nun depolama işinden çıkaran özel sektöre devredeceğini anlatan Günhan, en düşük fiyatı verenin depo yaparak TMO’ya kiralayacağını söyledi. O yüzden bu işe ciddi yatırım olduğunu anlatan Günhan Ulusoy “Şu anda Türkiye genelinde lisansı alınan ve faaliyet geçen depo kapasitesi 900 bin tonu geçti. İnşa halinde ise 1 milyon ton var. TMO ayrıca yaptığı kiralama ihalelerinde de 2.6 milyon tonluk sözleşme imzalandı. Bunların hepsi tamamlanırsa toplam kapasite 4.5 milyon tona ulaşmış olacak” dedi. Aynı zamanda Ulusoy Un’un da Yönetim kurulu Başkanı olan Günhan Ulusoy, kendilerinin de Çorum Alaca’da 12.5 milyon liraya 23 bin tonluk lisanslı depo yatırımı yaptıklarını söyledi. 

Günhan Ulusoy “Ayrıca 20 bin ton için daha ayrı başvuru yapacağız. Yine Yozgat Sorgun’da da 60 bin tonluk lisanslı depo daha yapmayı planlıyoruz. Bu da 16.5 milyon liralık yatırım olacak. Hedefimiz 2018’de toplam 100 bin tonluk kapasiteye ulaşmak. 5 yıllık hedefimiz ise 320 bin tona çıkarmak” dedi. Yaptıkları yatırımlarda KGF kredilerinde getirilen kolaylığın etkili olduğunu da anlatan Günhan Ulusoy “Yozgat’taki depo yatırımını bitirince Samsun’da da 60 bin ton depo planlıyorduk, öne çektik. KGF ile 5 yıl vadeli kredi imkanı getirilmesi yatırım iştahını artırdı. Sektörde de bu şekilde davrananlar var. Yatırım yapmayı planlayanları bu kredi motive etti” diye konuştu. Ulusoy Türkiye’nin 22 milyon tonu buğday olmak üzere toplam 36 milyon tonluk tahıl üretimi olduğunu da belirterek TMO’nun kapasitesinin ise 5 milyon ton olduğuna dikkat çekti.

ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ DEĞERİNİ BULACAK

Türkiye Un Sanayicileri Derneği (TÜSAF) Başkanı E. Günhan Ulusoy, lisanslı depo işinden umutlu olduklarını belirterek sistemin getireceği faydayı şöyle anlattı: “Çiftçi bu lisanlı depolara ürününü getirecek buradan ya tüccar, sanayici veya TMO alacak. Ama TMO ürünü alıp taşımayacak, sadece sahipliğini üstlenecek. Burada elektronik ürün senedi oluşturulacak. Ürünler elektronik hale gelmiş olacak. Çiftçi ve tüccar ürün senedini borsalarda satabilecek. Böylece ürünün gereksiz yere yer değiştirmesi veya taşınması olmayacak. Sistemin asıl faydası şu: Çiftçi kış  boyunca mazot, gübre gibi şeylerle borçlanıyor. Harman gelince buğdayını, arpasını bir an önce paraya çevirmek zorunda. Lisanslı depoculuk olunca elektronik senetleri, bankalar teminat kabul edip çiftçiyi kredilendirebilecek. Böylece çiftçi elindeki ürünü ucuza elden çıkarma baskısından kurtulacak. Sanayici  de hammaddeyi ileri vadeli bağlayabilecek. Saklama şartları iyileşeceği için fire de azalacak.” 

SAMSUN’A YENİ FABRİKA

Halka arzdan kasalarına giren parayı yatırıma yönlendirdiklerini anlatan Ulusoy, Samsun’da yeni bir un fabrikası inşa ederek kapasiteyi yüzde 60 artıracaklarını da söyledi. Fabrikanın birinci etabının 30 milyon TL’ye inşa edileceğini anlatan Ulusoy “100 kişilik ek istihdam ortaya çıkacak. Ş u anda 250 çalışanımız var. Grubun diğer şirketleriyle beraber 400” diye konuştu.