25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Merkel’in açıklamasına Zeybekci’den yanıt iki taraf da üzülür

İzmir Enternasyonal Fuarı başladı. Rusya’nın partner ülke olarak katıldığı fuar sırasında soruları yanıtlayan Bakan Zeybekci, Merkel’in ‘Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeyecek’ açıklamasını “İki taraf da kaybeder” sözleriyle değerlendirdi. Zeybekci, Merkel’in böyle bir açıklama için yetkili olmadığını söyledi.

19 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Merkel’in açıklamasına Zeybekci’den yanıt iki taraf da üzülür

Ekonomi Bakanlığı himayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 86’ncı İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) 26 ülkeden, 16 bakan ve bakan yardımcısının katılımıyla dün başladı. Folkart’ın sponsorluğunda düzenlenen fuarda bu yıl partner ülke Rusya oldu. Fuar kapsamında Türkiye-Rusya İş Forumu düzenlenirken, toplantı sonrası soruları yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeyecek” açıklamasını “İki taraf da kaybeder” sözleriyle değerlendirdi. 

BİRAZ SUSMAK LAZIM

Zeybekci “Türkiye ile Gümrük Birliği güncellemesi düşünmediklerini söylemesi için elinde öyle bir yetki olması lazım. Tek başına karar alabiliyor olman lazım. Böyle açıklamalarla veya işlerin biraz kötü gitmesiyle kaybedeni hem Türkiye hem de Almanya olur. Her iki taraf da bunun üzüleni olur. Gerek FETÖ’nün gerek bölücü terör örgütü mensuplarının gerekse iki ülkenin ilerlemesiyle ilgili istenmeyen mihrakların sevineceği bir ortamda bunu iyi düşünmek lazım” dedi.

Forumun açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Nurgaliyeviç Minnihanov da katıldı. Merkel’in Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesine ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Zeybekçi, Merkel’in bunun için tek başına karar alamayacağını vurgulayarak, AB yetkililerinin güncellemenin ‘her iki tarafın da menfaatine olduğu, en üst düzeyde kazançlı çıkılacağı’ yönünde net beyanlarının bulunduğunu hatırlattı.

28 Avrupa Konseyi üyesi ülkenin oy birliğiyle bu günceleme için yetki talebinin söz konusu olduğuna işaret eden Zeybekci, “Bu görüşmelerin devam ettiği ortamda bu şekildeki söylemlerin de Almanya’nın görüşlerini yansıtmadığını düşünüyorum. Şu anda (görüşmeler) normal şekliyle devam ediyor. Ama bence böyle ortamlarda biraz susmak lazım. Alman dostlarımıza da onu tavsiye ediyorum. Bizim de böyle bir dönemi sakinlikle geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.      

KOMŞU OLMAKTAN ÖTEYİZ

Forumun açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise partner ülke Rusya Federasyonu’nun geniş bir heyetle Türkiye’de bulunmalarının iki ülke arasındaki ilişkiye verdikleri önemi gösterdiğini belirterek “İlişkilerimiz sadece bölgesel düzeyde açıklanamaz, komşu olmaktan çok öte bir ilişkimiz var” dedi.

Avrasya Gümrük Birliği ile üyelik görüşmeleri başlıyor

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye´nin Avrasya Gümrük Birliği’ne üye olmak için bu yıl ikili görüşmelere başlamak istediklerini açıkladı. Zeybekci “Türkiye olarak, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması çerçevesini bozmadan Avrasya Gümrük Birliği’yle de bir serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirmek, birliğe üye olmak istiyoruz. Bu, net olarak bizim onlara ilettiğimiz bir talebimiz. Bu yönde de genel itibarıyla olumlu görüşmeler var. Kendi aramızda yaptığımız ikili görüşmelerde bu yönde ilk temasları bu sene içinde başlatabileceğimizi düşünüyoruz” dedi. Zeybekci “Rus Rublesi ve Türk Lirası ile ticareti geliştirmemiz gerek. Milli paralar ile ticareti yükseltmeyi hedeflemeliyiz. Kur dalgalanmalarını dengelemeyi, iki ülke arasındaki ticaretin etkilenmesini engellemiş oluruz” diye konuştu.

Türk şirketlere davet

Forumda konuşan Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türk iş dünyasının Tataristan’daki projelerine büyük önem verdiklerini belirterek, Tataristan’a yatırım yapmak isteyenlere iyi şartlar oluşturmaya hazır olduklarını söyledi. DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan ise “Rusya ile kalan bazı küçük sorunların karşılıklı anlayışla çözüleceğine olan inancımız tam” dedi.

Rusya ile tüm yasaklar 20 Ekim’e kadar bitecek

Görüşmelerde yaş sebze ve meyvedeki yasaklarla ilgili Rusya’yla bir taahhütleşmenin olup olmadığı yönündeki soru üzerine Zeybekci, “Yaş sebze meyve içindeki bazı ürünlerde engelleri de en kısa sürede kaldırmayı hedefliyoruz. Bu yönde Rusya’nın da bizim ortak hedefimiz ve talebimiz de bu yönde. Ticaretin önündeki tüm engelleri kaldırmak hedefimiz. Kısa sürede hepsi kalkacak diye düşünüyorum. Domates iki ülke arasındaki ticaretin sembol ismi. Onunla ilgili de çok yakın bir zamanda olumlu sonuçlar alacağız inşallah. 20 Ekim’e kadar ana hatlarıyla Rusya ile aramızdaki ufak tefek tarım ürünleri, et, süt ürünleri, kanatlı ürünleriyle ilgili problemlerin hemen hemen hepsini çözeceğimize inanıyorum. Çünkü iki tarafın da iradesi o yönde. 20 Ekim’de de Karma Ekonomik Komisyon toplantısı sırasında yeni bir dönemin güçlü adımlarını beraber atacağız” dedi.

Türkiye Rusya Ortak Fonu’yla ilgili teknik çalışmaların devam ettiğini, bu yıl içinde hayata geçmesini umduklarını anlatan Bakan Zeybekci, iki ülke arasında hizmetler ve yatırımları kapsayan serbest ticaret anlaşması görüşmelerini 2017 içinde, bitmezse de 2018’in ilk yarısında tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.        

‘Putin’in isteği üzerine 300 kişiyle geldik’

Rusya Federasyonu ve Türkiye olarak çok yönlü işbirliğini geliştirdiklerini vurgulayan Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak da Putin’in isteği üzere 300’den fazla heyetle İEF’e katıldıklarını söyledi. Novak  “İşbirliğimizi geliştiriyoruz. Biz bununla birlikte ikili, ticari ve ekonomik işbirliğini sürekli geliştiriyoruz. Ticaret hacmi ilk yarısında yüzde 28 oranında arttı. İkili işbirliğinin ana alanlarında da gelişmeler sağlandı. Bu fuar doğrudan diyalog kurmak amacıyla çok iyi bir alandır. İş çevreleri temaslarını geliştirebiliyorlar. Fuarın ana temaları olan enerji ve inovasyon konuları, dünyanın enerji alanında gelişme isteğini yansıtıyor. Enerji, Rusya ve Türkiye’nin işbirliğinin temelini oluşturuyor” diye konuştu.