25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Merkez’den TL’ye destek

Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, TL’nin değerini koruyarak kampanyalara destek vereceklerini açıkladı. Çetinkaya, ‘dövize müdahale’ sinyali de verdi. Merkez’in yol haritasında rezervinin artırılması da yer aldı.

Ercan Baysal7 Aralık 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Merkez’den TL’ye destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Lirası’na destek çağrısına Merkez Bankası’ndan da katkı geldi. Merkez Bankası’nın 2017 Yılı Para ve Kur Politikası’nı açıklayan Başkan Murat Çetinkaya, yerel paranın iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılmasının önemli olduğunu söyledi. Çetinkaya “Merkez Bankası’nın temel amacı olan fiyat istikrarını sağlaması TL’nin kullanımını destekleyecek en büyük çaba. Türk Lirası’nın değerinin korunması ve iktisadi faaliyette ana değişim aracı olarak kullanılması yönünde biz de desteğimizi veriyor olacağız” dedi. Merkez Bankası altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerin artırılması amacıyla TL karşılığında bankalardan, yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlayacak. 

YEREL PARAYLA TİCARET

Başkan Çetinkaya, yerel paralarla ticareti önemsediklerini ifade ederek bunun küresel olarak artan bir trend olduğunu söyledi. TL’nin uluslararası ticari işlemlerde kullanımının arttığını ifade eden Çetinkaya “2000’li yıllarında başında yüzde 1’lerin altındaydı, şimdi yüzde 6’nın üzerinde. Bu amaçla merkez bankalarının üstlenebilecekleri çeşitli roller var. Çin Merkez Bankası’yla gerçekleştirdiğimiz bir anlaşmamız var. Rusya, İran ve bazı ülkelerle temasımız devam ediyor” dedi.Çetinkaya, Türkiye ekonomisine yönelik bir kriz çıkarma girişimi olup olmadığı konusuna bakışının sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “Merkez Bankası, olası risk senaryolarını dikkate alarak, politika tedbirlerini oluşturur.” Çetinkaya, ÖTV artışları ve dövizdeki gelişmelerin enflasyona etkisinin sorulmasını üzerine, “Döviz kuru etkisiyle gelecek yılın ilk çeyreğinde, enflasyonda hedeflenen patikadan uzaklaşma riski bugün itibarıyla yüksek. Önümüzdeki yıl ilk çeyrekte yaşanabilecek yukarı yönlü olası trende rağmen, yıl içinde yukarı ve aşağı yönlü risklerin dengeli olacağını, iktisadi faaliyetin seyrine bağlı olarak, yılı tahminimize yakın bir noktada tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz” yanıtını verdi. Çetinkaya, enflasyonda 2016 yılının da 7.5 olan tahmin çerçevesinde tamamlanacağını kaydetti.

2017’DE EN AZ 8 TOPLANTI

Çetinkaya, uygun koşullar oluştuğunda sadeleşme adımlarını tamamlamayı planladıklarını kaydetti. Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Para Politikası Kurulu toplantı sayılarının azaltılmasına ilişkin soru üzerine, bununla ilgili bir yasal düzenleme ihtiyacının söz konusu olduğunu ifade ederek, sürecin başladığını, gelecek yıl en az 8 toplantı yapılması konusunun Kurul tarafından değerlendirileceğini söyledi.

DÖVİZ REZERVİMİZ YETERLİ

Çetinkaya “Brüt rezervlerde dönem dönem dalgalanmalar görülebilir. Bununla birlikte rezervlerimizin ülke ihtiyaçları açısından ve piyasa gelişmeleri dikkate alındığında yeterli olduğunu her zaman paylaştık. Net rezervlerimizde düzenli bir artış trendi var. Fırsat buldukça rezervlerimizi artırma yönünde adım atacağımızı da daha önce paylaşmıştık” dedi. 

Başkan konuştu dolar çakıldı    

Güne yükselişle başlayan dolar, vatandaşın verdiği destek ve Merkez Bankası’nın açıklamalarının ardından başlayan düşüşle 3.47 TL’nin altına geriledi. Küresel piyasalarda azalan risk iştahı ile son günlerde yükseliş trendinde hareket eden dolar, güne 3.54 TL’nin üzerinde başladı. Öğleden sonra yatırımcıların TL varlıklara ilgisinin artmasıyla 3.45’e kadar geriledi. Çetinkaya sunumunda, kurlardaki yükseliş ve dalgalanma için ‘Finansal istikrara risk oluşturması durumunda TCMB elbette kayıtsız kalmaz, tüm araçları ile gereken yapılır’ ifadelerini kullandı.

2017 PARA VE KUR POLİTİKASI 

- Enflasyon 2017 yılında yüzde 6,5’e geriledikten sonra 2018’de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacak.

- 2017 yılında ihracat kanalından büyümeye gelen destek artacak. 

- Tüketici kredileri artış eğilimi göstermeye başladı. 

- Döviz kuru hareketlerinin enflasyon üzerindeki yansımaları sınırlı.

- Spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebilecek.

- Döviz karşılığı efektif işlemlere 2017 yılında devam edilecek.

- Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması sürecek.

- Açık piyasa işlemleri 2017 yılında 15 milyar TL olarak belirlendi. 

- Gerek duyulmayan günlerde ihale açılmayacak. 

- Koşulların gerektirmesi durumunda, vadesi 91 günü aşmayacak şekilde geleneksel yöntemle repo ihaleleri açılabilecek.

- Gerekli görülmesi durumunda TL depo satım ihaleleri düzenlenebilecek.

- Altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılarak rezervlerimizin artırılması amacıyla, Türk Lirası karşılığında bankalardan, yurt içi yerleşiklerden toplanacak işlenmiş veya hurda altından dönüştürülmüş standart altın alımına başlanacak.

- Para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak.