16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Moody’s: 0.0 Türkiye: 7.4

Türkiye ekonomisi küresel çetelerin yoğun baskı, saldırı ve operasyonlarına rağmen 2018’in ilk çeyreğinde yüzde 7.4’lük rekor büyüme ile sıfırcı hocaları ters köşe yaptı.

12 Haziran 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Moody’s: 0.0 Türkiye: 7.4

Aralarında Moody’s’in de bulunduğu ‘sıfırcı hocalar’ın Türk ekonomisine yönelik algı operasyonları boşa çıktı.

Türkiye yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüyerek seçim öncesi kirli ittifaklara karşı gerekli cevabı verdi.

Geçen yıl yüzde 7.4 büyüyen Türkiye yeni yıla da hızlı girdi. Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüyerek dünya şampiyonu olurken aralarında ‘sıfırcı hocalar’ın da bulunduğu uluslararası kuruluşları yine ters köşeye yatırdı. Sandığı etkilemek için S&P’nin not indirimiyle başlayan, Fitch’in olumsuz raporlarıyla devam eden süreçte Moody’s ise hem notumuzu düşürmüş hem de 2018 için büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 2.5’e çekmişti. Bununla yetinmeyen Moody’s en son geçen hafta 17 Türk bankasının notunu indirip 11 şirketi ise izlemeye alarak açıkça Borsa’da ucuza hisse toplanması için zemin hazırlamıştı.

ŞAMPİYONLUĞA DEVAM

Elde edilen yüzde 7.4’lük büyümeyle ‘sıfırcı hoca’ların algı operasyonlarına tokat gibi cevap verilirken, Türkiye büyüme ligindeki şampiyonluğunu da devam ettirdi. Türkiye, AB ülkeleri içinde birinci olurken, OECD ülkeleri arasında birinci oldu. Türkiye G20 ülkeleri içinde ise Hindistan’ın ardından ikinci sırada yer aldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi, 2016 yılında darbe girişiminin olduğu üçüncü çeyrekteki gerilemesinin ardından 6 çeyrek üst üste büyüme başarısı gösterdi.

Yılın birinci çeyreğinde GSYH, cari fiyatlarla yüzde 21.9 artarak 792 milyar 691 milyon lira olarak gerçekleşti. İlk çeyrekte sanayi yüzde 8.8, inşaat sektörü yüzde 6.9 büyüdü. Tarım sektörü ise ilk çeyrekte yüzde 4.6 büyüme kaydetti. Söz konusu dönemde büyüme iç talep kaynaklı gerçekleşirken, büyümeye özel tüketimin katkısı 6.7 puan, devlet tüketiminin katkısı ise 0.5 puan oldu. Bu dönemde özel tüketim harcamaları yüzde 11 artarken, kamu harcamaları yüzde 3.4 yükseldi. Gayri safi sabit sermaye oluşumu yüzde 9.7 arttı. Büyümede yatırımların ve hizmetlerin katkısı dikkati çekti. Bu dönemde ihracatın büyümeye katkısı 0.1 puan olarak hesaplandı. Mal ve hizmet ihracatı yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.5, ithalatı ise yüzde 15.6 artış gösterdi. Orta Vadeli Program’da 2018 yılı büyümesi yüzde 5.5 öngörülürken, yıllık büyümenin bu tahminle uyumlu gerçekleşmesi bekleniyor.  

Hepsini 3’e katladık

Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde yakaladığı büyüme oranıyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin tamamını geride bırakırken, OECD’de de zirveyi bırakmadı. AB üyesi 28 ülkenin bu dönemdeki büyüme ortalaması yüzde 2.4, OECD ülkelerinin yüzde 2.6 olarak gerçekleşirken, Türkiye yüzde 7.4 ile bu rakamları 3’e katladı. Avrupa’da yılın ilk çeyreğinde en fazla büyüme kaydeden ülke Letonya oldu. Letonya söz konusu dönemde yüzde 5.1 büyüme başarısı yakaladı. Bu ülkeyi yüzde 5 ile Polonya ve Slovenya, yüzde 4.7 ile Macaristan izledi. Öte yandan, Danimarka ekonomisindeki yüzde 0.5’lik daralma dikkati çekti. Yılın ilk çeyreğinde Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Hollanda yüzde 3, Almanya yüzde 2.3, Fransa yüzde 2.2, İngiltere ise yüzde 1.2 büyüdü. Türkiye ekonomisi ocak-mart döneminde büyüme başarısıyla 35 üye ülkeden oluşan OECD bölgesinde de lider konuma yükseldi. Bu dönemde ABD yüzde 2.8 büyüyebildi.

‘Ekonomik saldırılara rağmen büyüdük’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyümesine ilişkin, “Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam” değerlendirmesinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı paylaşımda büyüme rakamlarını değerlendirdi. Erdoğan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “2017 yılında yakaladığımız yüzde 7.4 büyüme oranının ardından 2018 yılına da hızlı başladık. Tüm ekonomik saldırılara ve oynanan oyunlara rağmen, sağlam makro temeller üzerinde, güçlü büyümeye devam! Türkiye ekonomisi 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüdü. OECD ülkeleri arasında birinci, G20 ülkeleri içinde ikinci sıradayız. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmaya devam ediyoruz.”

İş dünyası: Büyük moral bulduk

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: 2017’den sonra 2018 ilk çeyrekte de yüzde 7’nin üzerinde gerçekleşen büyüme ülkemize moral verdi, umut ve güven kaynağı oldu. 7 yıldızlı büyüme performansımızla, olumsuz beklentileri ve tahminleri boşa çıkartmaya da devam ettik. Türk iş dünyası tüm tezviratlara kulağını tıkayarak, ileriye bakıyor ve ülkemizi büyütüyor. Bu müthiş performansla herkes üretici, tüccar ve sanayicilerimizle gurur duymalı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi: Karşımıza çıkan bütün engellere rağmen hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Her sene olduğu gibi yine bu sene de birçok kredi derecelendirme kuruluşunun tahminlerinin ötesinde büyümemizi sürdüreceğiz. 

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan: Türkiye ekonomisi bir kez daha takdire şayan bir gelişme gösterdi. Büyümenin kompozisyonuna bakıldığında, iç talep ekonominin lokomotifi oldu. 24 Haziran seçimleri sonrasında siyasi belirsizliğin ortadan kalkacak olması ve yapılacak reformlar neticesinde OVP’de hedeflenen yüzde 5.5’lik büyüme hedefini aşacağımıza inanıyoruz.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak: 2018 yılına kuvvetli bir tempoyla girdiğimizi kanıtlayan büyüme oranımız, kredi derecelendirme kuruluşları klasikleşmiş kötümser senaryolarını yazmaya devam etse de gıpta edilir seviyede sürüyor. 

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik: Yüzde 7.4’lük büyüme iş dünyasını ümitlendiren, pozitif bakmayı gerektiren nokta. Büyümenin rakamsal olarak gerçekçi olmadığı vesaire konusu söz konusu değil.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: Türkiye peş peşe altı çeyrektir büyümesini sanayide üretim artışına dayalı şekilde gerçekleştirmeyi başardı. Çoğu sanayi kolunda kapasite kullanımı tepe seviyeye yaklaştı. Yeni kapasite yatırımı ihtiyacı, yılın ikinci yarısında yatırımlara dayalı büyümenin sinyalini veriyor. Bunun için faiz, enflasyon ve döviz kurundaki artışların makul seviyelere çekilebileceğini öngörüyoruz

TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan: Büyüme rakamlarının bu dönem için de yüzde 7,4 olarak gerçekleşmesi ve özellikle açıklanan verilerin sanayi sektörünün inşaat sektöründen fazla büyüdüğünü göstermesi, iş dünyası tarafından olumlu karşılanmıştır.

KONUTDER Başkanı ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: 2017’de yıllık gerçekleşen yüzde 7.4´lük büyüme oranı devam ettirilmiş durumda. Bu rakamlar Türk ekonomisinin derinliğini ve sağlamlığını gösteriyor.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran: Türkiye üzerinde spekülasyon yapanların hayalleri çok şükür yine boş çıktı. 

Uluslararası kuruluşlar cevabı aldı

OVP İLE UYUMLU

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Türkiye ekonomisi, OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında en güçlü büyüme performansı gösteren ülkelerin başında yer aldı. 2018 yılı ilk çeyreğinde büyüme iç talep kaynaklı gerçekleşmiştir. Makine teçhizat yatırımlarının aynı dönemde reel olarak yüzde 7 artması önümüzdeki dönem büyümesi için cesaret vericidir. Büyümenin kapsayıcı niteliği devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışı finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle ekonomide dengelenme sürecinin başladığını görüyoruz. 2018 yıl bütününde büyümenin OVP ile uyumlu gerçekleşmesini bekliyoruz.

YAKALANDILAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Türk ekonomisi üzerinde karamsar tablolar çizenlere ve  2018 yılına ilişkin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize eden IMF, Dünya Bankası, OECD ve Moody’s gibi uluslararası kuruluşlara gerekli cevabı vermiştir. Yaklaşan seçimler arifesinde, Türkiye ekonomisine dair algıları kasıtlı biçimde sarsmaya çalışıyorlardı. Geçtiğimiz hafta bu algı operasyonlarından birini gerçekleştirirken Moody’s suçüstü yakalanmış ve kendini açık etmiştir. Kim, ne derse desin güneş balçıkla sıvanmaz.

2018’e HIZLI GİRDİK

Maliye Bakanı Naci Ağbal: Türkiye ekonomisi, 2018 yılına da hızlı bir giriş yapmıştır. İlk çeyrekte güçlü seyrini sürdürmüş ve özel tüketim harcamaları yüzde 11 artmıştır. Kamu harcamaları ise yüzde 3.4 artarak ekonomik büyümeye sınırlı ancak pozitif katkı vermeye devam etmiştir. Yatırım, istihdam ve ihracata yönelik verdiğimiz desteklerle birlikte üretim ve yatırım tarafında çarklar hızla dönmeye devam etmektedir. Özellikle makine-teçhizat yatırımlarında geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren görülen güçlü artış ekonomimizin üretken yapısı için çok olumlu bir gelişmedir.

YILLIK HEDEF % 5.5

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: Türkiye bu büyüme performansıyla G-20’nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olduk. Yüksek büyümenin sürükleyicisi sanayi sektörü oldu. Bu yılın tamamında OVP hedefiyle uyumlu olarak yüzde 5.5’lik büyüme bekliyoruz. Seçim sonrasında belirsizlik ortamının ortadan kalkması ve bunun yatırımlara olumlu katkısı, seçim programımızda yer alan tedbirlerin yurt içi talebe katkısı, artan ihracat performansı, turizm sektöründe canlanma ve kredi genişlemesinin yatay seyri büyümeye olumlu yansıyacaktır. Bu büyüme, ekonomimizin her türlü iç ve dış müdahaleye rağmen sağlamlığını teşit etti.