24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Moody’s iyi niyetli değil bir yerlerden talimat var

Moody’s’in not kararında iyi niyetli olmadığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkçi “Bir yerlerden talimat alınarak böyle bir açıklama yapıldığına inanıyorum... Bize istikamet vermek isteyenler bilsinler ki bize istikameti millet verir” dedi.

29 Eylül 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Moody’s iyi niyetli değil bir yerlerden talimat var

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesiyle ilgili olarak “Bir yerlerden talimat alındığına inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu. 24 televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkçi, kredi notunun düşürülmesinin iyi niyetli olmadığını belirterek “Türkiye kredi derecelendirme kuruluşlarına bakarak kendine yön verecek bir durumda değil. Bize istikamet vermek isteyenler bilsinler ki ‘bize istikameti millet verir’.  Onun dışında ne kredi derecelendirme kuruluşları ne bilmem ne baskı grupları veremez” dedi.

Moody’s’in verdiği karara bakıldığında iki şeyin öne çıktığını bildiren Tüfenkçi şunları kaydetti: “Birincisi özellikle dış büyümeye yönelik dış finansman ihtiyacı olduğunu ifade ediyor ve bu risklere karşılık ekonomideki büyüme hızının yavaşlamasından bahsediyor.  Dolayısıyla ikincisi de yapısal bir takım bozulmalardan notunu düşürdüğünü gerekçelendiriyor. Esasında baktığımızda Moody’s 2013 yılında Türkiye’nin notunu artırdığında, 2012’de Türkiye’nin büyüme oranı neydi? Yüzde 2.1’di. 2013’ün başında da 3.1’di. O büyüme oranlarıyla Türkiye’nin büyüme notunu artıran bir Moody’s hatta daha bu açıklamayı yapmadan bir hafta önce Türkiye’nin darbelere karşı kırılganlıklarını ve şoku atlattığını ifade eden bir Moody’s ne oldu da 3-4 gün sonra böyle bir açıklama ihtiyacı hissetti doğrusu bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Ben bir yerlerden talimat alınarak böyle bir açıklama yapıldığına inanıyorum ve gerçekçi de bulmuyorum. Çünkü Türkiye son 3.5 yıla baktığımızda ekonomimizde geriye doğru gidiş olmamış.”

CHP, Moody’s’in avukatlığına soyundu

Yerli ve yabancı yatırımcıların, ekonomistlerin ve analistlerin Türkiye’nin notunu düşürmesiyle ilgili kararına tepki gösterdiği Moody’s’e tek destek CHP’den geldi. Moody’s’in adeta avukatlığını yapan CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, ‘Kurumun 2013’teki not artırımı da siyasi miydi” sözleriyle, yapılan eleştirileri savuşturmaya çalıştı. Toprak “yatırımcılar bu notları dikkate alıyor” diyerek etkilenmeyen piyasaları görmezden geldi.