25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Moody’s suç işledi yatırımcı dava açacak

Uzmanlara göre Moody’s’in ‘Türkiye şoku atlattı’ açıklaması yapıp 2 gün sonra not indirmesi cok ciddi bir suç. Zarara uğrayan yatırımcı, ‘tutarsız eylemlerle’ piyasaları manipüle ettiği için Moody’s’e dava açabilecek.

28 Eylül 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Moody’s suç işledi yatırımcı dava açacak

Moody’s’in 21 Eylül günü yaptığı “Türkiye şokları atlattı” açıklamasından 2 gün sonra not indirmesi, zarar eden yatırımcılara dava yolunu açtı. Uzmanlar, Moody’s’in açıklamasından sonra gelen not indiriminin piyasaları manipüle etme anlamını taşıdığını savunarak, bunun da 5 yıla kadar hapis öngören çok ciddi bir suç olduğunu savundular. Moody’s yetkilileri, geçen hafta yaptığı açıklamada,  15 Temmuz’daki darbe girişiminin şoklarını atlattığını ve Türkiye ile ilgili değerlendirmenin ekim ayında yapılabileceğini söylemişti. Açıklamaların ardından yatırımcılarda oluşan “Moody’s Türkiye’nin notunu teyit edecek” beklentileri ile döviz düşüşe geçmiş, Borsa İstanbul’da alımlar güçlenmişti. “Türkiye şokları atlattı” açıklaması öncesinde 2.9750 lira olan dolar, haberin saat 13.00 civarında veri terminallerinde dönmesiyle hızla düşüşe geçerek, 2 günde 2.93’e kadar geriledi.

DÜNYADA ÖRNEĞİ VAR

23 Eylül’de Moody’s’in sürpriz bir şekilde not indirmesinin ardından 3.00 seviyelerine çıkan dolar, böylece yatırımcıyı önemli şekilde zarara uğratmış oldu. Moody’s borsada da kaybettirdi. 21 Eylül’de Moody’s’in açıklamasının ardından güçlenen alımlar, endeksi 78.000 puanın üzerine, ertesi gün de 80.000 puan sınırına taşımıştı. Endeks, Moodys’in not indirimi sonrası yüzde 4.4 düştü. Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, Moody’s’in 21 Eylül’de yaptığı açıklamasından 2 gün sonra gelen not indiriminin piyasaları manipüle etme anlamını taşıdığını ifade etti. Piyasanın ya da menkul kıymetlerin fiyatını etkileyecek açıklamaların Sermaye Piyasası Kanunu’na göre suç teşkil ettiğini belirten Ünver, Moody’s’in bir açıklama yapıp, 2 gün sonrasında da tersi bir aksiyon almasının çok ciddi bir suç olduğunu söyledi. Ünver “Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesine göre suç işleyen Moodys’in ‘ben yaptım, oldu’ dememesi için özellikle kurumsal yatırımcıların Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) şikayette bulunması gerekir. Hafta içinde Moody’s yetkililerinin açıklaması yatırımcı kararını etkileyecek içerikte oldu. Buna benzer konularda sınırlı kişiye ulaşabilen yatırım bankaları raporlarının bile gelişmiş ülkelerde önemli tutarda cezalara çarptırıldığını biliyoruz. Raporlardaki tutarsızlık dünyanın hiçbir yerinde cezasız bırakılmaz” dedi.

Piyasalar Moody’s’in notunu bir basamak daha kırdı

Piyasalarda Moody’s’in not indiriminin sınırlı etkisi 1 gün sürdü. Borsa  İstanbul, önceki günkü düşüşün ardından dün yüzde 0.57 yükselişle günü 77 bin 160 puandan kapattı. Dolar ise gün içinde 2.965 liraya kadar düştü. Önceki gün 20.5 milyarlık rekor taleple ve piyasa beklentilerin altında faizle borçlanan Hazine ihalelerini ilgi dün de sürdü. İhalelerde faiz daha düştü. Dünkü ihaleler öncesinde yüzde 9.84 seviyesinde olan uzun vadeli tahvilin bileşik faizi ihaleler sonrası yüzde 9.60’a, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 8.99’dan yüzde 8.77’ye geriledi.

ALTIN NOT ÖNCESİNDE

Dün düzenlenen 2 tahvil ihalesi ile Hazine, piyasaya toplam 3 milyar 955.6 milyon lira borçlandı. Böylece Hazine, son 2 günde yaptığı 5 ihale ile piyasadan toplam 10 milyar 438 milyon lira borçlanmış oldu. Analistler, ihalelere yoğun talep olmasının yurt içi ve dışı yatırımcıların Türkiye’ye olan güveninin göstergesi olduğunu ve Moody’s’in etkisinin sınırlı kaldığını gösterdiğini belirtti. Bu arada altının gram fiyatı ise düşüşünü dün de sürdürerek uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye kararı öncesindeki seviyelerine geriledi. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in cuma akşamı yaptığı not indirimi sonrasında yeni haftaya 129,2 liradan başlayan gram altın, dün günün ikinci yarısında etkili olan satışlarla 128,2 liraya geriledi. Kapalıçarşı’da çeyrek altın 209, Cumhuriyet altını 853 liradan satıldı.

Yasa 5 yıla kadar hapis öngörüyor

2008’deki ABD krizi öncesinde, 1-2 ay içinde batan şirketlere en yüksek notu verdiği için kredibilitesi ciddi oranda azalan Moody’s, piyasasaları manüpile ederek zarara uğrattığı için Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’inci maddesi devreye girecek. Bu maddede “Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar” ifadesine yer veriliyor.

Sıfırcı hoca rahat durmuyor

Moody’s dün de İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ’nin notlarını Baa3’ten Ba1’e indirdi. Görünümü ‘durağan’ olarak belirledi, İzmir ve TOKİ’nin ulusal ölçek notlarını ise Aaa.tr olarak teyit etti. Moody’s ayrıca 6 Türk bankasının teminatlı tahvil notunu da düşürdü.