26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ne kadar ihracat o kadar yeşil pasaport

15 bin ihracatçıya yeşil pasaport verileceğini belirten Bakan Zeybekci “1 ile 10 milyon dolar arası ihracat yapan şirkete 1 pasaport, 10-25 milyon dolar arası 2, 25-50 milyon dolar arası 3, 50-100 milyon dolar arası 4, 100 milyon dolar üzerinde 5 yeşil pasaport hakkı tahsis edilecek” dedi.

23 Ekim 2016 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ne kadar ihracat o kadar yeşil pasaport

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaklaşık 15 bin ihracatçıya yaptıktları ihracat miktarına bağlı olarak yeşil pasaport verileceğini söyledi.

DÜŞÜŞ ÇOK MİNİMAL

Denizli İhracatçı Birliğince düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül törenine katılarak bir konuşma yapan Bakan Zeybekci, ihracatçıya verilecek yeşil pasaportlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Yaklaşık olarak 15 bin ihracatçımıza yeşil pasaport vereceğiz. Kriterlerini söylüyorum, 1 ile 10 milyon dolar arası ihracat yapan şirkete 1 pasaport hakkı, 10-25 milyon dolar arası 2, 25-50 milyon dolar arası 3, 50-100 milyon dolar arası 4, 100 milyon dolar üzerinde 5 yeşil pasaport hakkı o şirkete tahsis edilecek. Şirketin uygun gördüğü çalışanlarına verilmek kaydıyla. Çalışanı ayrılırsa şirket yazacak yazısını, iptal ettirecek, yeni çalışanına verdirecek. İhracat desteklerinde iddia ediyorum dünyada en iddialı teşvikleri önümüzdeki yıldan itibaren göreceksiniz. İhracatını artırana nakdi olarak destek vereceğiz.” Türkiye’nin çevresindeki birçok coğrafyada son iki yılda kriz yaşandığını belirten Zeybekci, tüm bu olumsuzluklara rağmen her şeyin süt liman olduğu ülkelerde ihracatın yüzde 12 azalırken, Türkiye’deki ihracat düşüşünün bu yıl çok minimal olacağını belirtti. Zeybekci “Tüm bunlara rağmen Türkiye ihracatını toparlamaya devam ediyor. Çünkü Türkiye’nin başında bu ülkenin dertleriyle dertlenen bir Cumhurbaşkanı, takım içinde yer almaktan onur duyan bir Başbakan ve Hükümet var. Allah’ın izniyle bunların her birini toparlayacağız” dedi.

DÜNYANIN EN İDDİALI DESTEKLERİNİ VERECEĞİZ

İhracatçıya sağlanan yeni desteklere dikkati çeken Zeybekci, şunları belirtti: “Dünyada en iddialı ihracat desteklerini önümüzdeki yıllarda vereceğiz, bir önceki yıla göre artırdığınız 1 milyon dolara nakit olarak doğrudan destek vereceğiz, tekrar artırınca yeniden vereceğiz. Pazartesi günü imzaları bitmiş olur. Dünyanın en iddialı yatırım destekleri, Türkiye olarak kendi devlerimizi yaratmak zorundayız. Belirlediğimiz 8 ya da 9 sektörde belirli sektörlerde belirli kapasite kadar bedelsiz arazi gerektiği kadar tahsis edilecek. Uygun görülecek yıl kadar enerji fiyatının fiks edilmesi, kurumlar, gelir, stopaj vergisi sıfırlanacak, uygun görülecek yıl kadar uzman personelin maaşları 20 asgari ücrete kadar destek verilecek. Kaç kişi çalıştırırsa. Çok büyük bir yatırım varsa,  büyük krediler bulunması gerekiyorsa faizlerini biz ödeyeceğiz, devlet olarak yüzde 40’ına kadar girip ortak olacak, 10 yıl içinde ya devrolunacak, yada devredilmek kaydıyla.  Devlet olarak alım garantisi ya da o firmayı yönlendirmekle sağlık, enerji teknolojilerinde onlar bu desteği alacak. Teşviklerin yanında o firmamız diyecek ki, Adıgüzel Barajı’ndan saniyede 2 bin litre su lazım, o suyu getireceğiz, liman lazımsa liman yapacağız. Bütün bunları kapsayan kanun 9 Eylül’de Cumhurbaşkanımız tarafından onaylandı, kanun yürürlükte, inşallah Bakanlar Kurulu kararı da önümüzdeki hafta çıkacak.”