24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Özbekistan'da gümrük serbestisi genişliyor

Özbekistan'da vergi ve gümrük ödemelerinden muaf tutulacak bir serbest ekonomik bölge daha kuruluyor.

AA11 Temmuz 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Özbekistan'da gümrük serbestisi genişliyor

Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, imzaladığı kararnameyle ülkenin Buhara vilayetinde tarım ve sera ürünleri üretimi ve işlemesi, tohumculuk ve fidancılık sektörlerinde faaliyet yapacak, çağdaş tarım ve depolama, enerji tasarruflu seracılık alet, cihaz ve malzemeleri üretecek "Buhara-Agro" serbest ekonomik bölgesinin kurulmasını karara bağladı.

Buhara-Agro serbest ekonomik bölgesinde kurulacak işletmeler 10 yıla kadar vergi ve gümrük ödemelerinden muaf tutulacak.

Söz konusu serbest ekonomik bölgenin faaliyeti ilk etapta 30 yıl olarak belirlenirken, bu süre daha da uzatılabilecek. Bölgede kurulacak işletmeler ithal edecekleri ham madde ve malzeme için de gümrük vergisi ödemeyecek.

Kararnameye göre, bölgede kurulacak işletmeler, 300 bin dolardan 3 milyon dolara kadar yatırım yapılması durumunda 3, 5 milyon dolara kadar yatırım yapılması durumunda 5, 10 milyon dolara kadar yatırım yapılması durumunda 7 yıla kadar tüm vergi ve gümrük ödemelerinden muaf olacak.

Bölgede 10 milyon dolardan fazla yatırım yapılacak işletmeler ise 10 yıl boyunca tüm vergi ve gümrük ödemelerinden muaf tutulacak.

Buhara-Agro serbest ekonomik bölgesinde kurulacak işletmeler, ikinci 5 yıllık sürede gelir vergisinin yüzde 50'sini ödeyecek.

Ülkenin çeşitli vilayetlerinde özel vergi ve gümrük rejimi geçerli olan ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 17 serbest ekonomik bölge bulunuyor.