25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Pasaportsuz seyahati tüm ülkelere yayalım

12 üyesi bulunan Karadeniz Ekonomik İşbirliği’nin İstanbul zirvesinde konuşan Erdoğan vizesiz seyahat çağrısı yaptı. Erdoğan “Ukrayna ve Gürcistan’a pasaportsuz seyahatin yolunu açtık. Bunu yayalım” dedi.

23 Mayıs 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Pasaportsuz seyahati tüm ülkelere yayalım

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi, dün İstanbul’da başladı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen zirve Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov’un da bulunduğu KEİ’ye üye 12 ülke temsilcisi katıldı. Zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 üyesi bulunan KEİ ülkelerine vizesiz seyahat çağrısı yaptı. 

AYNI ÇARŞIDAYIZ

Erdoğan zirvenin açılışında yaptığı konuşmada “Son yıllarda vize engellerinin kaldırılması konusunda büyük mesafeler katettik. Ukrayna ve Gürcistan’a pasaportsuz seyahatin yolunu da açtık. Bu kolaylığı bütün üye ülkelere yaymak, insanlarımızı yakınlaştırmak istiyoruz” dedi. Karadeniz şehri olan Rize kökenli bir ailenin evladı olarak dünyaya geldiğini, hayatının önemli bir bölümünü yine Karadeniz şehri İstanbul’da geçirdiğini belirten Erdoğan “Denizci bir babanın oğlu olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Karadeniz’e açılan tüm şehir ve limanlar aynı çarşıya açılan birer dükkan gibidir. Odesa, Novorossiysk, Varna, Köstence ve Batum’daki liman, tersane işçilerinin kaderleri Samsun, Trabzon ve Zonguldak limanlarındaki meslektaşlarından farklı değildir” diye konuştu. Bölgede mevsim şartları iyi geçmişse, hem Rize’deki hem karşı tarafta  bulunan Soçi’deki çay üreticisinin sevindiğini aktaran Erdoğan, “Av mevsimi kesat  gitmişse Karadeniz’in her köşesindeki balıkçılar aynı sıkıntıyı paylaşır. Sel felaketinden depreme, çevre kirliliğinden orman yangınına kadar her konuda bu ortak hissiyat geçerlidir. Esasen Karadeniz; Tuna ile Avrupa’nın, Kızılırmak ve Yeşilırmak’la Anadolu’nun, Don ve Dinyeper nehirleriyle Rusya ve Ukrayna bozkırlarının bereketini harmanlayan bir anadır. Bize hep aldığından çok daha fazlasını veren Karadeniz için hep birlikte daha fazlasını yapmaya mecburuz. Karadeniz’e çok şey borçluyuz” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün sadece ortaklık değil, aynı zamanda bir komşuluk dayanışması, kader paylaşması olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

TARTIŞMAYI BIRAKALIM

 “Anadolu’da, ‘komşu komşunun külüne muhtaçtır’ deriz. Bugün bize, ‘Bu örgütün en önemli başarısı nedir?’ diye sorsalar, ‘Dünyanın en zor coğrafyalarından birinde bölge ülkelerini aynı masa çevresinde bir araya getirebilme beceresidir’ derim. Bölge ülkeler arasında elbette birtakım siyasi, hatta askeri sorunlar olabilir. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nü bu sorunlardan ne kadar uzakta tutabilirsek, o denli verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Daha da ileri gidip, örgütü bu sorunların çözümünde etkin bir araç haline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun için kısır siyasi tartışmalara girmeden, farklılıklarımız değil, müştereklerimiz üzerinde yoğunlaşarak çalışmalarımızı yürütmeliyiz. Örgütün bir nevi mutfağı olan çalışma gruplarının güçlendirilmesi bu bakımdan çok önemlidir.” Erdoğan, Karadeniz Çevre Otoyolu projesi’ni 10 yıl önce bitirdiklerini de belirterek diğer ülkelerin de ulaşım ağının tamamlamasının önemine işaret etti.

POTANSİYELİ DEĞERLENDİRELİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin ve yatırımların sağlıklı zeminde yürüyebilmesinin temel şartının huzur ve istikrar olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuz hassas Karadeniz coğrafyasının barış, istikrar ve refah içinde kalkınması hepimizin ortak amacı olmalıdır. Türkiye olarak ülkemize ilgi duyan tüm uluslararası yatırımcılara her türlü desteği veriyoruz. Bu konuda hiçbir ayrımcılık yapmıyoruz. Arnavut Ramiz’i, Sırp Todor’a, Azeri Eldar’a hangi kolaylıkları gösterdiysek, Rus Dimitri’ye, Moldovalı Adrian’a, Ukraynalı Viktor’a da aynı şekilde imkanlar sunduk. Türk yatırımcılarının da örgüt üyesi ülkelerin çoğunda benzer şekilde hüsnükabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Örgüt üyesi ülkelerin kendi aralarındaki ticaret ve yatırımların potansiyelimizin çok altında olduğu bir gerçektir. Adriyatik’ten Pasifik’e, Sibirya’dan Toroslar’a kadar uzanan bu coğrafyanın imkanlarını çok daha iyi değerlendirmenin yollarını aramalıyız. Sadece turizmdeki potansiyeli kullanabilmek dahi Karadeniz’in geleceğinde yepyeni bir dönemi başlatacaktır.”

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Erdoğan, KEİ  Zirvesi kapsamında düzenlediği basın toplantısında geçen aralıkta Belgrad’da, Sırbistan’dan devraldıkları dönem başkanlığını, 29 Haziran’da İstanbul’da, Ukrayna’ya devredeceklerini söyledi. Eroğan “Türkiye, Karadeniz bölgesinin huzuru ve refahını sağlamak için bundan sonra yapılacak çalışmaları desteklemeye devam edecektir. Bölgemizin geleceği için ihtiyaç duyulan siyasi, ekonomik, insani tüm projelerin hayata geçirilmesi konusunda üzerimize düşenleri yapmaya hazırız” dedi. 

NOTLAR

821 DELEGE 522 BASIN MENSUBU

- Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleşen zirve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saat 9.15’de zirveye gelmesiyle başladı. Başbakan Binali Yıldırım’la birlikte karşılama alanını gezen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9.30’da temsilcileri karşılayıp tek tek tokalaştı.

- Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Rusya Federasyonu Başbakanı Dmitri Medvedev de zirveye katılan üst düzey isimler oldu. Karşılamanın ardından üye ülke temsilcileri aile fotoğrafı çektirdi.   

- Zirveye 327’si Türk olmak üzere 821 delege katılıyor. 494 yabancı delegenin 228’ini Rus vatandaşları oluşturuyor. Zirveyi takip etmek için ise 365’i Türk, 73’ü Rus olmak üzere 522 basın mensubu akredite oldu.      

- Türkiye’nin girişimleri ile 25 Haziran 1992’de İstanbul Zirvesi  sırasında yayımlanan bir deklarasyonla kurulan KEİ’nin Arnavutluk, Azerbaycan,  Bulgaristan, Ermenistan, Gürcist

- Zirveye, gözlemci ülkelerden ABD, Almanya, Belarus, Çekya, Fransa, Hırvatistan, İsrail, İtalya, Mısır, Polonya, Slovakya ve Tunus katılırken zirvenin diyalog ortakları ise İran, Karadağ, Japonya, Kore, Macaristan ve Slovenya.

Karadeniz ortak zenginliğimiz

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 25. kuruluş yıldönümü zirvesi açılış töreninde konuşan Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, “Karadeniz bizim ortak zenginliğimiz ve biz bu bölgeyi istikrar ve refah bölgesi haline getirmek istiyoruz. Deniz komşuluğumuzu ekonomiye faydalı hale getirmek istiyoruz. Bunu yapmaya imkanımız var” dedi.  

Rusya ile yaptırımlar resmen kalktı

Türkiye-Rusya ilişkilerinde ‘yaptırım’ dönemi dün imzalanan ortak bildiriyle bitti. KEİ Zirvesi’nde Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ile Başbakan Binali Yıldırım biraraya geldi. Bir saat süren görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmenin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Arkady Dvırkoviç arasında ortak bildiri imzalandı. Başbakanlık’tan alınan bilgiye göre, söz konusu ortak bildiri, ticari ve ekonomik ilişkilerin normalleştirilmesi ve geliştirilmesi, mevcut ticaret ve iş hacminin artırılması yönünde önemli bir adım olduğu öğrenildi. Buna göre domates hariç Türk sebze ve meyve dahil gıda ürünü yasakları, iş gücü kullanımına ilişkin engeller, inşaat dahil sektörel faaliyet yasakları kaldırılacak.

Yıldırım: KEİ’de 2 yıldır ticaret geri gidiyor

Zirvede konuşan Başbakan Binali Yıldırım da Karadeniz’in çok önemli olduğunu söyledi. Yıldırım “Bizler icraatlarımızı başarıyla sonuçlandırabiliriz. Ekonomide sıkıntımız olmayabilir, tarımda iyi mahsul alabiliriz ancak insanların, malların, hizmetlerin ve sermayenin bölge ülkeleri arasında serbestçe dolaşımına imkan sağlamazsak bütün bunlar çok fazla anlam ifade etmez. Son iki yılda bölge ülkeleri arasındaki ticaretin geriye gitmiş olması da bu noktada yapmamız gereken önemli işler olduğunu bize ifade etmektedir” dedi. Yıldırım, birlik üyesi ülkelerin birbirlerinin ekonomilerine önemli katkıları olduğunu ve teşkilatın bundan sonra proje odaklı bir birlik haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Domatese bu kez Irak taş koydu

Irak Tarım Bakanlığı, yerli üretime destek vermek amacıyla domates ithalatının durdurulduğu açıkladı. Açıklamada yerel üretimin desteklenmesi amacıyla ve özellikle Necef ve Kerbela vilayetlerindeki artışa bağlı olarak ve yerel üretimin talebi karşılayacağı hesaplanarak domates ithalatının durdurulduğu ifade edildi. Ekonomi Bakanlığı ise en önemli ihraç pazarlarından olan Irak’ın mutat uygulamasının, bu ülkeye olan domates ihracatını sekteye uğratması veya kısıtlamasının mevzu bahis olmadığı ifade edildi.

Çinliler Türk kirazı için geldi

Manisa’nın Alaşehir ilçesine gelen Çinli heyet, kiraz bahçelerinde, kiraz işleme ve soğuk hava depolarında incelemelerde bulundu. Çin Tarım Bakanlığı Şanghay Giriş Çıkış Kontrol Bürosu Müdürü Zhang Weidong incelemeyi devletlerarası protokol doğrultusunda yaptığını söyledi.

Domates’e mevsimsel vize

Gürcistan’a hareketinden önce Medvedev ile ilgili görüşmelerin ayrıntılarını anlatan Yıldırım Rusya ile ilgili soru üzerine “Domates bu ilişkilerin sembolüne dönüştü. Domates dışında her konuda ilerleme sağlandı. Domates konusunda hassasiyetimizi ilettik. Açıkçası domatesle ilgili biraz daha zamana ihtiyacımız var ama ama burada bir hüküm var. Mevsimsel ithalata izin verilmesi yoluyla ilk adım atılmış oldu” dedi.