17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Petrole İran darbesi

Petrolün varil fiyatı, İran’a ambargonun kaldırılmasıyla 28 doların altına gerileyerek 13 yılın dibine gördü. İran günlük petrol üretimini 500 bin varil artırmak için harekete geçince, petrol fiyatında 25 dolar korkusu başladı.

19 Ocak 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Petrole İran darbesi

Çin’e yönelik tedirginlikler, güçlü dolar ve küresel büyüme endişeleri gibi gelişmelerle düşüş trendine giren petrole bir darbede İran’dan geldi. Brent petrolün varil fiyatı, İran’a yönelik ekonomik ve finansal yaptırımların kaldırılmasının ardından 28 doların altına gerileyerek 2003 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü. Cuma günü 28.80 dolara kadar inen Brent petrolün varil fiyatı, bugün 27.69 dolara kadar gerileyerek 2003 yılından bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra 28 dolar seviyelerinden işlem gördü. Analistler, İran’ın petrol piyasasına döneceği ve ihracatını günlük 500 bin varile yükselteceğine yönelik endişelerle birlikte fiyatların 25 dolar seviyelerine kadar gerileyebileceğini vurguluyor.

ÜRETİMİ ARTIRIYOR

İran, yaptırımların kaldırılmasının hemen ardından petrol üretimini artırma politikasını uygulamaya koyarak günlük petrol üretiminin 500 bin varil artırılması için harekete geçti. Shana haber ajansında yer alan habere göre, İran Petrol Bakanı Yardımcısı Rokneddin Javadi “İran’ın yaptırımların kaldırılmasının ardından günlük üretimini 500 bin varil artırma kapasitesi var ve bu artışın gerçekleşmesi için gerekli talimat bugün verildi” dedi.

RUSYA’NIN KARA GÜN PARASI 5 AYDA BİTER

Petrol fiyatlarındaki düşüş en büyük gelirini petrol ihracatından elde eden Rusya’nın para birimi rubleyi olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Dolar, ruble karşısında 80 seviyesini zorluyor. Öte yandan Rusya ekonomisinin bel kemiğini oluşturan petrolün giderek ucuzlaması kaygıları artırırken, en karamsar senaryolar da tartışılmaya devam ediyor. Petrol varil fiyatı 10 dolara düşerse Rusya ekonomisi nasıl etkilenir? Moskova’da düzenlenen Gaydar Ekonomi Forumu’nda bu soru masaya yatırıldı. Merril Lynch Global Research şirketinin verilerine ve ve uzman tahminlerine göre, Brent petrolün varil fiyatının 10 dolara kadar düşmesi halinde Rusya’da dolar kurunun 115-130 ruble arasında olması, enflasyonun yüzde 20-23’e yükselmesi, ülkenin ‘kara gün’ parasının da en fazla beş ay içerisinde tükenmesi tahmin ediliyor.