19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Polat’tan, Macaristan’a 300 milyon Euro yatırım

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Adnan Polat “Macaristan’da bazı faaliyetlerimiz ve yatırımlarımız var. Yeni konut da yapıyoruz. Şu anki projelerimizin toplam yatırım değeri 300 milyon euro civarında olur” dedi.

KEMAL GÜMÜŞ18 Temmuz 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Polat’tan, Macaristan’a 300 milyon Euro yatırım

Henüz keşfedilmemiş fırsatlar ve sinerjilerden yararlanarak Macaristan’ın dış ekonomik ilişkilerine katkıda bulunmak amacıyla kurulan Polat Holding iştiraki ALX HUNGARY, ticaret ve yatırım olanaklarının yanında kültür, tarih, sanat, yaşam gibi günlük hayatı ile de Macaristan’ı Türk girişimci ve iş dünyasına tanıtıyor. Bu doğrultuda Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat (Aynı zamanda DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Türk tarafı Başkanı), Macaristan Ticaret Geliştirme Ajansı’nın (MNKH) Türkiye, Yunanistan ve İran temsilcisi de olan ALX HUNGARY’in gerçekleştirdiği hizmetleri yerinde göstermek amacıyla Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Türk gazetecileri ağırladı.

TÜRKİYE İLK 10’DA OLACAK

Adnan Polat, ‘Made in Europe’ markası alarak ihracatlarını artırmak isteyen Türk firmalar için yatırım maliyeti giderlerini asgariye düşürme imkanı da sunması nedeniyle Avrupa’daki en avantajlı ülkenin Macaristan olduğuna dikkati çekti. Polat ayrıca, Macaristan’da 5 yıl içinde Türk şirketlerinin yabancı şirketler liginde ilk 10’a girecek bir atılım sürecinde olduğunu da ifade etti. ALX HUNGARY’in iş sürecini de anlatan Polat, yetkilendirilen ülkeler ile Macaristan arasındaki ticareti arttırabilmek için yürüttüğü başlıca faaliyetleri şöyle özetledi: “Sektör bazında veya ürün özelinde piyasa raporları hazırlamak, Macaristan’dan ürün arayışında olan firmalara uygun Macar tedarikçi bulmak, Macar firmalar ile iş bağlantıları kurmak isteyen firmalara seyahat desteği vermek, toplantılar düzenlemek.”

MACARİSTAN SON KALE

Polat İnşaat’ın Türkiye’nin en eski gayrimenkul geliştirme ve inşaat şirketi olduğunu belirten Polat, “Macaristan’da bazı faaliyetlerimiz ve yatırımlarımız var, başladı. Onları geliştirmeye çalışıyoruz. Budapeşte’nin değişik yerlerinde çeşitli projelerimiz var. Yeni konut da yapıyoruz. Mevcut tarihi bina restorasyonu da yapıyoruz. Yapıyoruz, satıyoruz. Şu anki projelerimizin toplam yatırım değeri 300 milyon euro civarında olur” dedi. Avrupa Birliği Ülkeleri içinde Macaristan’ın en önemli Türkiye dostu olduğunu vurgulayan Polat, “Burası bizim için gerçek anlamda bir kale. Son kale diyebilirsiniz. Macaristan Avrupa’daki son kalemiz. Şu ana kadar da Avrupa konusunda her konuda bizi destekleyen bir konumda” ifadelerini kullandı.

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR TİCARET 

ALX HUNGARY’in Genel Müdürü Galip Yılmaz ve ALX HUNGARY Yatırım Direktörü Fikret Nas’ın verdiği bilgilere göre AB ülkeleri 10 milyon nüfusa sahip Macaristan’ın 83 milyar avro ihracatında ortalama yüzde 80, 93 milyar avroluk ithalatında ise yüzde 78’lik yer tutuyor. İhracatta ilk üç ülkesi Almanya, Romanya ve Slovakya olan Macaristan’ın 2016 yılında Türkiye’den ithalatı 717,4 milyon avro olurken, ihracatı da 1 milyar 793 milyon avro düzeyinde gerçekleşti. Türkiye-Macaristan stratejik ortak olsa da henüz ikili dış ticaret yaklaşık 3 milyar dolar seviyesinde. Hedeflenen ise 2023’e kadar 5 milyar dolara çıkabilmek.

% 50 KREDİ DESTEĞİYLE YATIRIM İMKANI

HIPA (Macaristan Yatırım Destek Tanıtım Ajansı) Başkanı Róbert Ésik de, Macaristan’ın bir AB ülkesi olarak, yatırımcıların hem AB fonlarından yararlanmasını sağlamakta, hem de kendi teşvik fonlarını devreye sokarak tercihte üst sıralarda geldiğini belirtiyor. Verilen bilgilere göre, yatırımın yapılacağı bölgeye göre yüzde 50’ye varan teşviklerin bazıları kredi, bazıları da hibe şeklinde sunuluyor.  

TÜRKİYE’DEN YATIRIM GELECEK

Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise son Türkiye ziyareti sonrası Türk şirketlerle bir takım görüşmeler yaptıklarını belirtti. Macar bakanının verdiği bilgilere göre, Türkiye’den Macaristan’a yakın zamanda yenilenebilir enerji, hastane materyalleri, büyükbaş hayvancılık, savunma sanayisi, gelişmiş otomotiv sanayisi ve henüz başlangıç aşamasında olan su idaresi ile ilgili projelere yatırımların geleceğini açıkladı. Özellikle yabancı sermayeli yatırımlara sağladığı yatırım destekleriyle önemli küresel markaların Avrupa merkezi haline gelen Macaristan, Avrupa kıtasındaki merkezi konumu ve güçlü lojistik ağı, nitelikli iş gücü ve Avrupa’nın en düşük kurumlar vergisiyle (yüzde 9) Doğu Avrupa’nın en cazip yatırım merkezi olarak öne çıkıyor. Macaristan’ın önde gelen sektörlerini ise otomotiv, elektronik, hizmetler ve gıda-tarım endüstrisi oluşturuyor.