19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Reel sektöre kalkan

Piyasaları rahatlatan ‘Aksiyon Planı’nın ikinci aşaması dün devreye girdi. Reel sektörü ve sanayicileri rahatlatacak adımlar içeren toplam 21 maddelik paket, yeni krediye erişim imkanını da kolaylaştırıyor.

18 Ağustos 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Reel sektöre kalkan

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından hafta başında açıklanan ve kur artışı sonrası bankalarla reel sektörü rahatlatmak için başlatılan ‘aksiyon planı’nın ikinci aşaması da devreye girdi. Plan ekonominin can damarı olan reel sektöre kalkan olabilecek tedbirler içeriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ayrı ayrı duyurduğu tedbirler paketinin üçüncü aşamasında ise sanayici ve KOBİ’lere dönük kredi desteği gelecek.

SANAYİCİLER RAHATLAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanlığı ekonomik saldırıların etkilerini kırmak ve ekonomiyi daha güçlü temellere kavuşturmak amacıyla başlattıkları politikalarını sürdürürken, bankaları ve reel sektörü rahatlatmak için devreye aldıkları aksiyon planını uygulamaya devam ettiklerini bildirdi. Bu kapsamda Türkiye Bankalar Birliği tarafından 5 maddelik tedbir paketi uygulanacak. ‘Tavsiye’ niteliğindeki kararları arasında kur artışından dolayı kredi gecikmeleri ve karşılıksız çeklerin ‘mucbir sebep’ kapsamına dahil edilmesi de bulunuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Kurban Bayramı öncesi sanayici ve KOBİ’ler için açıkladığı paket ise 16 maddelik destek ve önlemleri içeriyor. Varank “Yeni ekonomi modelimizdeki tasarruf ilkeleri çerçevesinde bütçemize ilave yük getirmeksizin, sanayicilerimizi ve girişimcilerimizi 16 maddelik yeni bir paketle destekliyoruz” dedi.

BAKAN ALBAYRAK FRANSIZ MEVKİDAŞIYLA TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD yaptırımlarına birlikte karşı koyacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire ile telefonda görüştü. Görüşmede, ABD’nin Türkiye’ye yönelik uygulamalarına karşı birlikte ve iş birliği içerisinde hareket etme kararı alındı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Albayrak ile Le Maire’nin telefon görüşmesinde, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği ve ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım adımları ele alındı. Bakanlar, ABD’nin söz konusu uygulamalarına karşı birlikte ve iş birliği içerisinde hareket etme kararı aldı. Açıklamaya göre bakanlar, 27 Ağustos’ta Paris’te bir araya gelme konusunda mutabık kaldı.

Merkez’in yıl sonu dolar beklentisi 5.96

Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği beklenti anketinde yıl sonu cari açık beklentisi 52.7 milyar dolara gerilerken, enflasyon beklentisi yüzde 16.45’e yükseldi. Büyüme beklentisi yüzde 3.9’a indi. Dolar beklentisi ise 5.9663’e ulaştı. Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın önceki yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiği telekonferanstaki mesajların ardından kurda önceki gün görülen gevşeme dün yerini yükselişe bıraktı. Sabah 5.75 seviyesine kadar gevşeyen dolar daha sonra 6.10 seviyesine çıktı. Dolardaki yükselişin piyasalar kapandıktan sonra açıklanacağı duyurulan S&P’nin Türkiye değerlendirmesi öncesi yaşanması dikkat çekti.

Sanayici ve KOBi’lere 16 maddelik bayram paketi

-2 bin 739 ürün grubu bakanlık tarafından incelendi. Bu inceleme doğrultusunda, minimum 30 milyar dolarlık ithalata karşılık gelen öncelikli ürün gruplarının yerlileştirilmesi çalışmaları başlatılacak.

-Kamu ihalelerinde yerli ürünlere yüzde 15 zorunlu fiyat avantajı tebliğinin etkin şekilde uygulanması için takip mekanizması oluşturulacak.

-Kamu ihalelerinde yenilik, yerlileştirme ve teknoloji transferini sağlayacak, sanayi işbirliği projelerinin yaygın ve etkin bir şekilde uygulanması için destek ve takip mekanizması oluşturacak.

-İthal sanayi ürünlerinin can, mal, çevre güvenliği ve kalite açısından denetimi özenle gerçekleştirecek, yerli üreticinin haksız rekabete maruz kalması önlenecek.

-Organize sanayi bölgelerinde yatırımcı için bedelsiz arsa tahsisi uygulamasının kapsamı genişletilecek.

-Yatırım teşvik belgesi almış firmaların yatırım yeri bulma süreçlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalanarak hızlandırılacak.

-Yerel potansiyeli harekete geçirmek amacıyla, kalkınma ajansları üzerinden yaklaşık bin 500 projeye 500 milyon TL destek sağlanacak.

-Yıl sonuna kadar, teknoloji geliştirme bölgelerine toplam 100 milyon TL destek verilecek. Tamamlanma aşamasına gelen teknoparklar hayata geçirilecek..

-Bakanlık tarafından AB fonları desteği ile yaratıcı sektörler ve girişimcilik alanlarında 60 milyon Euro’luk fon, yatırımcıların hizmetine sunulacak.

-TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı’nda yer alan 500 bin TL proje bütçesi üst sınırı 600 bin TL’ye çıkarılacak. TÜBİTAK Teknogirişim Sermaye Desteği Programı’nda proje destek üst sınırları 200 bin TL’ye çıkarılacak. Bu rogram kapsamında kur farkı dolayısıyla oluşacak maliyet artışlarına destek olunacak.

-Ar-Ge sonucunda çıkan ürünleri desteklemek amacıyla 50 milyon TL üretim yatırım desteği sağlanacak.

-Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilen temel bilimler mezunlarına aylık brüt asgari ücret tutarında destek verilecek. Bu amaçla, yıl sonuna kadar 15 milyon TL’lik destek firmalara aktarılacak.

-KOSGEB’in geri ödemeli destekler kapsamında KOBİ’lerden 2018 yılında tahsil etmesi gereken alacakları 2019’a ertelenecek. KOBİ’lerin ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi ve uluslararası pazara açılmalarının kolaylaştırılması amacıyla işletme başına 300 bin TL’ye kadar destek verilecek.

-Yatırımcının üzerindeki bürokratik yükü hafifletmek amacıyla yatırım teşvik belgesi başvuru ücreti kaldırılacak.

-TSE hizmet ücretlerinde yüzde 25 indirim yapılacak ve TSE alacakları yeniden yapılandırılacak.

-Patent, marka, tasarım başvuru ve tescil ücretlerinde yüzde 25 indirim yapılacak. Patent, marka ilgili gecikme cezalarındaki kurum payları yeniden yapılandırılacak.

İkinci ‘Nefes Kredisi’ geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alınan önlemlere ilave olarak reel sektör ve bankalar işbirliğinde ek önlemler alındığını bildirdi. Bakanlık KOBİ’lerin finansmanı amacıyla, tüm paydaşlarla ortak hareket edilen yeni kredi paketi çalışmasının detaylarının en kısa sürede kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, bu kapsamda, KOBİ’lerin finansmanı amacıyla, TOBB ve çatısı altındaki odaların işbirliği, özel ve kamu bankalarının gönüllü katılımıyla, tabana yaygın yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığı hatırlatılarak, “Yakın bir zaman içinde başlaması beklenen uygulama hakkında detaylı açıklama ilgili taraflarca kısa bir süre içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır. İlgili kurumlara teşekkür eder, uygulamaların ekonomimiz ve KOBİ’lerimiz için hayırlı olmasını dileriz” denildi.

Kredi ve çeklere mücbir sebep ayarı

Reel sektörün banka kredileri kapsamında bir dizi rahatlatıcı tedbiri devreye alan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında tedbirler şöyle sıralandı:

-Bankalar Birliği ile belirlenen bu tedbirler ile, her bir firmanın durumu ayrı ayrı özenle değerlendirilerek ve karşılıklı iyi niyet esasına dayalı olarak kredi kanalları açık tutulmaya devam edecek.

-Firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecek.

-Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama (geri çağırma) talebi yapılmayacak.

-Yine kur etkisi ile teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecek.

-8 Ağustos 2018 tarihinden itibaren yaşanan ekonomik ortam nedeni ile oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi’ne mücbir sebep koduyla bildirilebilecek. Bu uygulama ile firmaların kredi erişimlerine engel teşkil etmeyecek.

İş dünyası: Paket tam zamanında

-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle: Gerek Hazine ve Maliye Bakanlığımızın gerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın gerekse TİM olarak bizlerin atmış olduğu bu adımlar, firmalarımızın yükselen kur sonucunda borçluluklarının artmasından dolayı yatırım yapamaz veya çalışamaz hale gelmesinin önüne geçmek için atılmıştır. Türkiye Bankalar Birliği’nin vermiş olduğu tavsiyeyi çok yerinde buluyorum.

-İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç: Bakanlık, bu kritik dönemde ekonominin can damarı olan reel sektörü kalkanla korumaya aldı. Kredilerin geri çağrılmaması ve nakit akışının korunması ile reel sektörün en önemli beklentileri karşılanmış oldu. Düzenleme ile reel sektörün üç kritik talebi karşılık buldu. Birincisi piyasadaki likid itenin daralması engellendi. Reel sektörün yeni kredilere erişim imkanı korundu. İkincisi, ilave teminat baskısı ortadan kalktı. Üçüncü olarak da kredi geri çağırma gibi hadiselerin önüne geçildi

-İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızca alınan kararların her zaman sağlıklı ve güçlü kalması gereken iki sektörün iş ortaklığına destek sağlayacağını ümit ediyoruz.

-ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur: Limit aşımının dikkate alınmaması, kredi kapama talebinin yapılmaması, ilave teminat talebinin istenmemesi ve mücbir sebep kodu imkanı tanınması bu firmalarımız için can suyu olmuştur. Bakanlıklar ellerindeki argümanları yerinde ve zamanında kullanmaktadır.