24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

''Referandumun ekonomiye etkisi olumlu''

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 16 Nisan’da yapılacak referandumun ekonomiye olumsuz etkisinin olmadığını belirterek tersi bir etkisi olduğunu söyledi.

Ercan Baysal27 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
''Referandumun ekonomiye etkisi olumlu''

Ekonomide beklentileri en çok etkileyen hususun siyasi alandaki istikrar ya da istikrarsızlık beklentileri olduğunu ifade eden Canikli “Çünkü orada bir sıkıntı varsa, yönetimde, siyasette bir belirsizlik söz konusuysa yatırımcı gelmez. Bütün yatırım kararlarını, tüketim kararlarını da olumsuz yönde etkileyen en önemli hususlardan bir tanesi budur. Tüketiciler ya da yatırımcılar, eğer gelecekte bu alanda, siyasi alanda yönetimde bir istikrarsızlık, bir belirsizlik, hatta bırakın bir belirsizlik ihtimali söz konusuysa yatırımcı yatırımını yapmaz askıya alır, tüketici de tüketim talebini erteler, realize etmez” dedi.

Canikli, son birkaç aydan beri özellikle para piyasalarında birtakım dalgalanmalar meydana geldiği ifade ederek, “Bunun birçok nedeni var, temel nedeni de küresel faktörler. Hükümetimize yönelik içeriden ve dışarıdan yapılan saldırıların da yani ekonomik sonuçları hedefleyen sabotajların ve saldırıların da belli ölçülerde etkisi var” diye konuştu.

DİPTEN ÇIKTIK

Canikli, ekonomiyle ilgili bir takım tedbirlerin alındığını ifade ederek, “Merkez Bankamızın burada çok rasyonel kararları oldu. Ayrıca, bu dalgalanmanın sakinleşmesinde ve bizim dip noktadan çıkışımızda birçok faktör etkili oldu. Şu andaki riskli yönetim sisteminin yeni önerdiğimiz modelle ortadan kalkmasının güçlü, istikrarlı yönetim algısının da olumlu etkisi olmuştur. Özellikle para piyasalarında, döviz piyasalarında alınan tedbirlerin kuşkusuz etkisi vardır” dedi.