19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sanayinin çarkları büyüme için dönüyor

Büyümenin öncü göstergesi kabul edilen sanayi üretimi martta yüzde 7.6 artarken 3 aylık artış yüzde 9.8’i buldu. Uzmanlar sanayi üretimindeki kuvvetli artışın ilk çeyrekte yüzde 7’lik büyüme beklentisini güçlendirdiği görüşünde.

17 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Sanayinin çarkları büyüme için dönüyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre sanayi üretimi martta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.6 arttı. Sanayi üretimi aylık bazda bakıldığında yüzde 0.2 artış gösterdi. Sanayinin üretiminin ilk çeyrekteki performansı ise yüzde 9.8’i buldu. Sanayi üretim verilerinin genel eğilimi itibariyle güçlü görünümünü koruduğunu belirten uzmanlar bu kapsamda 2018’in ilk çeyreğine ilişkin büyümenin de ‘kuvvetli’ olmasını beklediklerini söylediler. Uzmanlara ilk çeyrekte ise yüzde 7 üzerinde bir büyüme beklentisi, sanayi üretimindeki yüksek momentum çerçevesinde daha da güçlü hale geldi. İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu sanayi üretim rakamlarının Türkiye’nin ilk çeyrek büyümesinin yüzde 7 seviyesinin üzerinde gelebileceğinin sinyallerini verdiğini bildirdi.

OLUMLU SİNYAL VAR

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı ise “Yüzde 7.3’lük genel büyüme oranının kaydedildiği geçen yılın son çeyreğinde sanayi üretiminde gerçekleşen yüzde 10.5-10.7 seviyesine yakın bir  düzeye işaret ederken, bu yılın ilk çeyreğine ait büyüme oranının da yüzde 7 seviyesine yaklaşabileceği yönündeki görüşümüzü destekler yönde“ ifadelerini  kullandı.  

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ilk çeyrekte sanayi üretimi yıllık artışının yüzde 9.8 ile güçlü  gerçekleştiğine dikkati çekerek “Bu ise sanayi üretimi ve katma değer arasında önceki çeyreklerde gözlenen ilişki nedeniyle ilk çeyrek GSYH’yle  büyümesi açısından olumlu sinyal vermeye devam ettiği anlamına gelmektedir. Daha önce ilk çeyrekte büyümenin yüzde 7 üzerinde gerçekleşebileceği yönünde hükümet kanadından da açıklamalar gelmişti” dedi.

Özlü: Ekonomi beklentinin ötesinde büyüyecek

Mart ayına ilişkin sanayi üretim verilerini değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye ekonomisi, üretime odaklanmış hızlı şekilde yoluna devam etmektedir. Yolunda hızlı ilerlerken Türkiye üzerinde güven algısını yıkmaya dönük hamleler sonuç getirmeyecektir” dedi. Özlü, ilk çeyrekte gerçekleşen yüksek sanayi büyümesinin yılın tamamında da sanayi ve diğer sektörleri tetikleyeceğini belirterek, söz konusu etkinin ekonomik büyümeyi de beklentilerin ötesinde taşıyacağını ifade etti. Özlü “Gerek ihracat tarafındaki gelişmeler gerekse de kapasite kullanımlarının şu an geldiği durum sanayi büyümesinin önünde bir sıkıntı olmadığını göstermektedir. İhracattaki toparlanma sanayinin daha da güçlenmesinin önünü açacak” dedi.