19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Sanayinin çarkları ‘not çetesi’ni ezdi

‘Sıfırcı hoca’ların manipülasyonlarına ve ekonomik saldırılara rağmen Türkiye ekonomisi 3. çeyrek için de güzel başlangıç yaptı. Büyümenin önce göstergesi sanayi üretimi temmuzda yüzde 5.6 artarak beklentileri aştı.

18 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Sanayinin çarkları ‘not çetesi’ni ezdi

Türk ekonomisi, döviz kuru üzerinden yapılan ekonomik saldırılara ve ‘sıfırcı hoca’ olarak bilinen kredi kuruluşlarının manipülasyonlarına aldırmıyor. İkinci çeyrekte yüzde 5.2 büyüyerek, ‘kriz tellallığı’ yapanlara en güzel yanıtı veren Türk ekonomisi, üçüncü çeyrek için de güzel bir başlangıç yaptı. Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6 artarak beklentileri aştı. Türkiye İstatistik kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 3.5 arttı. Arındırılmamış sanayi üretimi de yıllık bazda yüzde 7.9’luk yükselişle piyasa beklentisi olan yüzde 2.7’nin çok üzerine çıkıldı. 7 aylık sanayi üretimindeki artış ise yüzde 7.3 oldu. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.2 ile tahminler doğrultusunda bir ekonomik büyüme kaydeden Türkiye’de, sanayinin çarklarının yılın üçüncü çeyreğinin başında da dönmeye devam ettiğini gösteren veriler, yılın geri kalanı için büyümeye ilişkin tahminleri de olumlu etkiledi. 

BÜYÜME İÇİN OLUMLU 

Sanayi üretimindeki artışı değerlendiren uzmanlar “Öncü veriler, sanayi üretiminde bir yavaşlama olabileceğini ortaya koyuyordu ancak gelen veriler beklenenden daha olumlu. Bu rakam 3. çeyrek büyümesindeki yavaşlamayı da sınırlayacak” dediler. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, sanayi üretiminde yıllık artış oranının temmuzda hem düzeltilmiş hem de düzeltilmemiş verilerde güçlü kaldığını belirterek “Yıl başında öngördüğümüz yılın tamamına ait yüzde 4’lük büyüme tahminimizi koruyoruz” dedi. Ekonomist Haluk Bürümcekçi de gelen rakamın beklentinin çok üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Bu arada temmuzda ana sanayi gruplarının her birinde üretim artışı gözlenirken, ilk üç sırayı dayanıksız tüketim malları (yüzde 9.8), dayanıklı tüketim malları (yüzde 8.3) ve ara malı (yüzde 5) üretimi aldı.

Varank: Saldırılara karşı dayanıklılık sürüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sanayi üretiminin piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek “Böylelikle sanayi üretimi 22 aydır hız kesmeden büyümüştür. Gelen veriler sanayimizin finansal saldırılara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü bir kez daha göstermektedir” dedi. Varank, “Yüksek teknolojili ürünlerin üretimindeki yıllık yüzde 12.1’lik ve aylık yüzde 10.8’lik artış, yüksek katma değerli üretim için yakalamak istediğimiz trendin çok önemli bir göstergesi. Bu yükseliş trendini sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz” ifadesini kullandı. Varank, sanayinin güçlü büyümesinin istihdam rakamlarına da yansıdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Buna göre, son bir yıl içinde 611 bin kişiye yeni istihdam imkanı sağlanırken, bunun yaklaşık yüzde 60’ı sanayi sektörü kaynaklıdır. Bu durum sanayiyi önceleyen, üretime odaklanan politikaların sonucudur. Yurt içi üretim ve talep göstergeleri de sanayi üretimindeki artışı destekler niteliktedir. Buna göre temmuzda kapasite kullanım oranı yüzde 77.1 ve Satın Alma Yöneticileri Endeksi 49 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 36.3, elektrik üretimi yüzde 2 ve beyaz eşya üretimi yüzde 13.5 artmıştır. İmalat sanayimiz çok başarılı bir performansa imza atarak, temmuz ayı ihracatındaki yüzde 11.6’lık artışın yüzde 95’ini tek başına sırtlamıştır.”