25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Seferberlik ile işsizlik üç ayda 2.5 puan düştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Şubat’ta açıkladığı ‘istihdam seferberliği’ ile üç aydır işsizlik oranlarında düşüş yaşanıyor. Ocak ayında yüzde 13 ile 7 yılın zirvesini gören işsizlik oranı, üç ayda 2.5 puan düşerek nisanda yüzde 10.5’e geriledi. Üç ayda 700 bin işsiz de iş buldu.

18 Temmuz 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Seferberlik ile işsizlik üç ayda 2.5 puan düştü

Ocak ayında yüzde 13 ile gördüğü zirveden istihdam seferberliği ile düşüşe geçen işsizlik oranları tek haneye koşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Şubat’ta Türkiye Ekonomi Şurasında yaptığı konuşmada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) tüm üyeleri nezdinde yeni bir istihdam seferberliği başlatmasının ve hükümetin açıkladığı teşvik paketlerinin meyvesi görülmeye başlandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre nisanda işsizlik oranı bir önceki aya göre 1.2 puan azalarak yüzde 10.5 ile son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. İşsizlik oranı ocakta, 2010 şubattan bu yana en yüksek olan yüzde 13 seviyesine yükseldikten sonra Şubat döneminde yüzde 12.6, mart döneminde ise yüzde 11.7 olarak gerçekleşmişti. Nisan dönemi de dikkate alındığında işsizlik oranları ‘istihdam seferberli’ ile üç ayda 2.5 puan gibi yüksek bir düşüşe imza attı. Uzmanlar, yaz döneminde mevsimsel olarak istihdamdaki artışlar da dikkate alındığında işsizlik oranlarının kısa süre sonra tek haneye gerileyebileceğini belirtiyor. Hükümet, yıl sonunda işsizlik oranlarında tek haneyi hedefliyor.

İŞSİZ SAYISI 700 BİN AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre işsiz sayısında da üç ayda sert düşüş yaşandı. Nisan ayında işsiz sayısı bir önceki aya göre 355 bin azaldı. 3 aylık bakıldığında ise ocak ayında 3 milyon 985 bin olan işsiz sayısı 698 bin kişi azalarak nisanda 3.287 bine geriledi. 

EN YENİLİKÇİ TEPKİ VEREN ÜLKE

TÜİK verilerine göre tarım dışı istihdam verisi nisanda bir önceki aya kıyasla 1.4 puanlık düşüşle yüzde 13.7’den yüzde 12.4’e geriledi. Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Türkiye’nin bütün dünyayı zora sokan 2008 krizi sonrasında gelişmelere en yenilikçi tepkileri veren ülkelerden birisi olduğuna dikkati çekti. Türkiye’de uygulamaya alınan mali tedbirler ve istihdam seferberliği sayesinde ülke ekonomisinin pek çok gözlemciyi şaşırtarak beklentilerin üzerinde büyümeyi başardığını söyleyen Yılmaz “Yılın ilk çeyreğinde ekonomi yüzde 5 büyürken, yaklaşık 500 bin kişiye yeni istihdam sağlandı. Böylece işsizlik oranı mevsim etkileri hariç tutulduğunda yüzde 11.9’dan yüzde 11.3’e kadar iyileşti” dedi. Yılmaz, nisan ayı verilerinin açıklanmasıyla Türkiye’de hizmet ve inşaat sektöründe istihdamın tarihi zirvesine ulaştığını vurguladı. Tarım dışı istihdam artışını ticaret ve inşaat sektörünün sürüklediğini ancak sanayide toparlanmanın zayıf olduğunun söyleyen AA Finans Analisti ekonomist Haluk Bürümcekçi, tarım dışı sektörlerde istihdam edilenlerin sayısında önceki aya göre 433 bin artış görüldüğünü aktardı.

İstihdam artışı 1.5 milyona dayandı

Seferberlikle dört ayda 1.5 milyon istihdama ulaşıldı. Geçen yıl sonunda 26 milyon 669 bin kişi istihdam edilirken, nisan sonu itibarıyla 1 milyon 488 bin kişiye ek istihdam sağlandı. Böylece nisan sonunda istihdam edilenlerin sayısı 28 milyon 157 bine ulaştı.