19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Şeker hastalarına malulen emeklilik

SGK’nın Başbakanlığa gönderdiği yeni düzenlemeyle birlikte diyabet, tüberküloz ve sara gibi hastalıklar da malulen emeklilik kapsamına alınacak.

Ahmet Fatih Erturan/Ankara2 Ağustos 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Şeker hastalarına malulen emeklilik

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) uzun zamandır üzerinde çalıştığı ‘Maluliyet Tespit Yönetmeliği’nde’ sona gelindi. SGK, yeni yönetmelikle şeker hastalığı, tüberküloz, sara gibi pek çok kronik hastalığı maluliyet kapsamına alırken, kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli gibi hayati organ nakillerini sisteme dahil edecek. Bu kapsamda özellikle böbrek hastalarının emeklilik yanması korkusuyla nakil olmak istememe durumu da ortadan kaldırılacak. Edinilen bilgiye göre SGK’nın yeni düzenlemesi Başbakanlığa gönderildi.

Sara hastalarını da kapsıyor

Daha önce olmayan tedaviye dirençli tüberküloz hastalarına maluliyet hakkı getirilecek yeni düzenlemede ayrıca kişisel bakımını yapamayacak, zorunlu ihtiyaçlarını gideremeyecek ‘romatizmal’ ve ‘nörolojik’ hastalara da maluliyet hakkı getirileceği öğrenildi. Tek tarafı felçliler, sara hastaları, spastik çocuklar, otizm gibi hastalar şu anda malul sayılmıyorlar. Yeni düzenlemede bunların kapsama alınması planlanıyor. Şeker hastalığından dolayı 3 veya daha fazla komplikasyonu, orta ve ileri düzeyde organ rahatsızlığı olanlara malulen emekli hakkı geleceği belirtildi. Mevcut düzenlemede bu durumdaki hastaların her hangi bir işte çalışması fiilen mümkün olmamasına rağmen malül sayılmıyorlardı. Birden fazla hastalığı olup çalışamaz durumda olan kişilere hastanın genel durumunun değerlendirilmesi sonucunda çalışamaz durumda olduğu görülürse bu kişilere maluliyet maaşı bağlama imkanı getiriliyor.

BÖBREK SANCISI BİTİYOR

Mevcut sistemde, diyaliz hastası olup da malulen emekli olanlar, böbrek nakli olunca ‘malullük durumu’ ortadan kalkmış sayılıyordu. Nakil listesine girmeyen diyaliz hastalarının büyük çoğunluğu, sadece ‘emeklilik korkusu’ yüzünden diyaliz makinesine bağlı bir hayat sürmeyi seçiyordu.