25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

SGK prim borçları nasıl sorgulanır?

SGK prim borçları ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ederken ' SGK prim borçları nasıl sorgulanır? TC kimlik no ile SSK ve SGK borç ödeme işlemi nasıl olacak? SGK borçları silinecek mi?' soruların yanıtlarını arayanlar için ayrıntıları ve yeni gelişmeleri bu haberimizde derledik.

14 Kasım 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
SGK prim borçları nasıl sorgulanır?

Milyonlarca vatandaşın vergi borcu ve SGK prim borçlarında yapılandırma yapılacak. Peki, kimlerin vergi borcu silinecek ve SGK prim borçları yapılandırılacak? Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre vergi borçları ve SGK prim borçları yapılandırılacak. Ceza ve faizler silinecek ve borçlar 36 taksite kadar bölünebilecek.Yapılandırma, 2017 yılı daha önceki dönemlere ait alacaklar ve bunların gecikme cezalarını kapsıyor... Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran işveren, esnaf ve sigortalı icra ile haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek.. Ayrıca, gecikme cezaları affedilecek, bunun yerine enflasyon farkı, borç aslına eklenerek tahsil edilecek.. Yapılandırma kapsamında, SGK'ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak.. SGK'ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler.. Böylece; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek. Yapılandırma, Genel Sağlık Sigortası borçlarını da kapsayacak...

GAZİ SİGORTALI SAYILACAK
 
Prim borçlarına, 1 Nisan öncesi döneme ilişkin olarak tahakkuk ettirilen veya ettirilecek gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacaklardan, ödenmemiş olanların tahsilinden vazgeçilecek. Bu tarihten önce tahakkuk ettirilmiş ancak ödenmemiş borçlar ise yeniden hesaplanacak. 15 Temmuz sonrası gazilik unvanı verilenler, otomatik olarak genel sağlık sigortalısı sayılacak.



100 LİRAYA SORGU YOK

2017 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslı vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek. Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirayı aşmayanlar silinecek.. Takvim'in haberine göre, daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecek. Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta priminin asıllarının belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.

ESNAFA KOLAYLIK SAĞLANDI
 

Esnaf Ahilik Sandığı ödeneğinden faydalanan kişiler sağlık sigortalısı sayılacak. Askerliğini er ve erbaş olarak yapanlar, genel sağlık sigortalısı yapılacak. Terhis sonrası sigorta, 30 gün geçerli olacak. Posta'da da yer alan habere göre, evdeki kişi başına gelir 592 liranın altında olan sağlık hizmeti için prim ödemeyecek. Kişi başına 592 liranın üzerinde geliri olan 53 lira ödeyerek sağlık hizmeti alacak.
 
MEZUNA İKİ YIL PRİM YOK
 
Askerliğini bitirene, prim ödemeden 1 ay bedava sağlık hizmeti verilecek. Lise ve üniversite mezunları, iki yıl prim ödemeden sağlık hizmeti alacak. Sosyal güvenlik prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan esnaf, 53 lira ödeyerek sigortalı sayılacak ve bedava sağlık hizmetlerinden yararlanacak. Genel sağlık sigortalısı sayılanların yakınları da kapsamda olacak.

 

YAKINLARI DA YARARLANACAK
 
Darbe teşebbüsü ve terör nedeniyle gazi olanlar, genel sağlık sigortalısı sayılacak. Türk vatandaşlarının yurtdışında yaşayan yakınları, genel sağlık sigortalısı olacak. Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar ile bir ayda yirmi gün ve daha az çalışanlar, genel sağlık sigortalısı olacak. Bedava sağlık hizmeti almak için prim borcunun (taksitlendirme yapanlar hariç) bulunmaması şart olacak.