19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Şimşek: Türkiye melek yatırımcılıkta süper ligde

Başbakan Yardımcısı Şimşek “Yeni sistem olmasına rağmen ‘bireysel katılım sermayesi’ olarak bilinen melek yatırımcılığa verdiği destekle Türkiye, gelişmiş ülkeler arasında süper lige girdi” dedi.

2 Şubat 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Şimşek: Türkiye melek yatırımcılıkta süper ligde

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘bireysel katılım sermayesi’ olarak bilinen melek yatırımcılığa destekte Türkiye’nin, birçok gelişmiş ülke arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, “Türkiye, melek yatırımcılıkla son iki yıldır tanışmış olmasına rağmen bu alana verdiği destekle süper lige girdi” dedi.

ABD’Yİ GEÇTİK

Henüz başlangıç aşamasında olan bir iş fırsatına yatırım yaparak girişimin büyümesi ve gelişmesi için sermaye ve bilgi birikimi sağlayan melek yatırımcılığın Türkiye ve dünya genelindeki durumuna ilişkin açıklamalar yapan Şimşek, melek yatırımcılığa sağlanan destekle, Türkiye’nin İngiltere, İtalya, İspanya, Almanya, Fransa, Singapur, İsrail ve ABD’nin bazı eyaletlerini geride bıraktığını açıkladı. Melek yatırımcılığın yerli yatırımları desteklemekte lokomotif rol üstlenmeye başladığını belirten Şimşek, sistemin desteğini alarak iç yatırımı hareketlendirmeye başladıklarını kaydetti.

HACİM 7 MİLYON TL

Melek yatırımcılığa Türkiye’de ilginin her geçen gün arttığın söyleyen Şimşek, ocak ayı itibariyle 347 melek yatırımcının lisans aldığını belirtti. Hazine’nin ilk 5 yılda 625 lisanslı yatırımcıya ulaşmayı hedeflediği dikkate alındığında bu kadar kısa bir sürede 347’ye ulaşılmasının memnuniyet verici olduğunu belirten Şimşek “Toplam yatırım hacmi 7 milyon liraya yaklaştı. Bu yıl Avrupa Yatırım Fonu ile ortak yatırım fonunu devreye sokacağız” dedi.

GELİR VERGİSİYLE TEŞVİK EDİYORUZ

Hazine tarafından lisanslanan iş meleklerinin yatırım yapmasını desteklemek amacıyla 2013’te yeni bir uygulamanın hayata geçtiğini anlatan Şimşek “Bu yeni dönemde, girişimcilerle şirkete sermaye koymak suretiyle ortaklık kuran melek yatırımcıların koydukları sermayenin yüzde 75’inin veya tamamının gelir vergisi matrahından düşürülmesi imkanını sağladık” dedi.