25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Emekli promosyonunda o şart kaldırıldı

Emekli promosyonu konusunda son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu emekli promosyonu konusunda yeni bir açıklama yaptı. Bakan Müezzinoğlu, emekliye promosyon ödemesinde fatura ile kredi kartı veya kredili mevduat hesabı şartlarının tümden kaldırıldığını açıkladı. İşte emekli promosyonu son dakika açıklaması ve merak edilenler.

9 Mart 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Emekli promosyonunda o şart kaldırıldı
Milyonlarca emekliyi ilgilendiren promosyon konusunda son dakika açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'ndan geldi. Bakan Müezzinoğlu, İstanbul'da katıldığı bir toplantıda, gazetecilerin sorusu üzerine, emekliye promosyon ödemesinde fatura ile kredi kartı veya kredili mevduat hesabı şartlarının tümden kaldırıldığını açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, 3 yıl o bankada kalma taahhüdünde bulunan emeklilerin promosyondan yararlanacağını açıkladı. Promosyon düzenlemesi 11 milyon 750 bin emekliyi kapsıyor.
 

SON DAKİKA EMEKLİ PROMOSYON HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN...

 
EMEKLİLER 3 YIL AYNI BANKADAN AYLIK ALACAK
İlk ödemeleri mart ayı içinde yapılması planlanan banka promosyonu kapsamında, bin lira altında emekli maaşı alanlara 300, bin lira ile 2 bin lira arasında emekli maaşı ödenenlere 375, 2 bin lira üzerinde emekli maaşı alanlara da 450 lira bir seferde ödeme yapılacak.
 
Promosyon imkanından faydalanmak için ilk yapılan açıklamada emeklilerin iki tane aktif fatura için "otomatik ödeme talimatı" vermesi gerektiği ve bunun yanında ya kredili mevduat hesabı açtırılması ya da kredi kartı alma şartı konmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı son dakika açıklamasıyla bu durumun ortadan kaldırıldığını söyledi.
 
Bakan Müezzinoğlu, İstanbul'da katıldığı bir toplantıda, gazetecilerin sorusu üzerine, emekliye promosyon ödemesinde fatura ile kredi kartı veya kredili mevduat hesabı şartlarının tümden kaldırıldığını açıkladı.
 
Bakan Müezzinoğlu, 3 yıl o bankada kalma taahhüdünnde bulunan emeklilerin promosyondan yararlanacağını açıkladı. Promosyon düzenlemesi 11 milyon 750 bin emekliyi kapsıyor.
 

EMEKLİLER PROMOSYON İÇİN HANGİ YOLU İZLEYECEK?
Emeklilerin alacakları promosyon için Sosyal Güvenlik Kurumu 16 banka ile anlaştı. Bu bankalar kendisinden promosyon alacak emeklilere ödeme yapacağını duyurdu. Bunlara yenileri de eklenecek ve emekliler seçimini yapacak. Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar var. Promosyon almak için emekliler hangi yolları izleyecek?
 
1- ÖNCE BANKANIZI SEÇİN: Emeklilerin istediği bankadan maaşını alabilecek. Öncelikle promosyon veren bankalardan birisini seçin. Bu konuda acele etmeyin. Çünkü yeni bankalar listeye eklenecek. Bu rekabet belki de ödemeleri yükseltecek. O yüzden Mart ayına kadar beklemekte fayda var.
 
2- BANKADA SÖZLEŞME YAPILACAK: SGK'nın protokolü gereğince bankalar bu şartlarda emekliler ile sözleşme yapacak. Bunun için nüfus cüzdanınızla bankaya gidin. Size imzalatılacak belgeleri çok iyi okuyun.
 
3- FATURA TALİMATI: Herhangi bir şekilde fatura talimatı vermek zorunda değilsiniz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaptığı açıklamayla bu durumun ortadan kaldırıldığını söyledi.
 
4- KREDİLİ ÜRÜN KULLANIMI: Banka sizden ayrıca kredili bir ürün kullanmanızı isteyebilir. Bakan Müezzinoğlu'nun yaptığı son açıklamayla bu şart da ortadan kaldırıldı. Bakan Müezzinoğlu, İstanbul'da katıldığı bir toplantıda, gazetecilerin sorusu üzerine, emekliye promosyon ödemesinde fatura ile kredi kartı veya kredili mevduat hesabı şartlarının tümden kaldırıldığını açıkladı.
 
5- 3 YILLIK ANLAŞMA OLACAK: Banka ile yapacağınız sözleşme 3 yıl için geçerli olacak. Böylece 3 yıl aynı bankadan maaşınızı çekeceksiniz bunu unutmayın.
 
6- PARA PEŞİN ÖDENECEK: Promosyon parası emeklilere anlaşma yapar yapmaz tek seferde ve peşin olarak ödenecek.
 
7- BU MİKTARDAN AZ OLAMAYACAK: Bankalar, maaşı 1000 liranın altında olan emeklilere 300 lira 1000-20000 lira arasında olanlara 375 lira 2000 liranın üzerinde olanlara 450 lira ödeyecek. Bundan az veremeyecekler. Ancak daha f azla vermeleri serbest.
 
8- HESABINIZ VARSA DİKKAT: Maaş aldığınız banka promosyon protokolü imzaladıysa para otomatik ödenmeyecek. Bankayla yine sözleşme yapmak gerekecek unutmayın.
 
9- ÖDEME MARTTA BAŞLIYOR: Promosyon ödemeleri Mart ayından itibaren başlayıp Nisan ve Mayıs'ta da devam edecek. Bankalar emeklileri bekletemeyecek
 
10- KARŞILAŞTIRMA YAPIN: Tek bir banka ile görüşmeyin. Tüm bankaların şartlarına bakıp öyle karar verin. Sizin için hangi banka avantajlı ise o bankayı seçin.
 

DUL VE YETİMLERE DE PROMOSYON VAR MI?
Vefat eden emeklilerin hak sahipleri de promosyondan yararlanacak. Emeklilerin eş ve çocukları, kendilerine bağlanan maaşa göre belirlenen promosyon tutarını alacak.
 
ÖDEME ALIP BANKA DEĞİŞTİREN NE OLACAK?
Promosyon ödemesini aldıktan sonra bankasını değiştirmek isteyen emekliler için uygulamanın nasıl olacağı henüz belirlenmedi. Çalışma Bakanlığı, bu konuda çalışma yapıyor.
 
MAAŞLAR 1000 LİRANIN ÜZERİNDE
 
Maaş Emekli sayısı
 
1000 liranın altı 2.3 milyon kişi
 
1000-2000 lira arası 8.5 milyon kişi
 
2000 lira üstü 791 bin kişi
 
KİM NE KADAR ALACAK?
 
Maaş Promosyon
 
1000 TL altı 300 Lira
 
1000-2000 TL arası 375 Lira
 
2000 TL üstü 450 Lira
 
Promosyon almak isteyen emekliler şu kademeleri geçecek:
 
- Öncelikle hangi bankadan emekli maaşı alacağına karar verecek. Yüksek promosyon veren bankayı seçme hakkı var
 
- Seçtiği bankaya giderek 3 yıllık maaş sözleşmesi imzalayacak. Bu süre içinde başka bankaya geçemeyecek 
 
- Banka bu sözleşmenin ardından emekliye maaşına göre parasını hemen ve tek seferde ödeyecek.
 
- Maaşı 1000 liranın altındakilere en az 300 lira, 1000-2000 lira arasında olanlara 375 lira, 2000 liranın üstündekilere 450 lira ödenecek. Banka bu miktarları isterse artırabilecek
 
- Emekli maaşı kaç lira olursa olsun ATM'den ücretsiz ve tek seferde çekebilecek.
 
- Hesabı dolayısıyla emekliden hesap işletim ücreti alınamayacak.
 
- Şu anda hesabı bulunan banka promosyon protokolü imzalamışsa emekli yukardaki şartlarda sözleşme yapıp bankasında devam edebilecek.
 
EMEKLİ PROMOSYON ÜCRETİ NEDİR?
Emekli promosyon ücreti kısaca, finans kuruluşlarının 11 milyon gibi çok ciddi bir insanın emekli maaş hesaplarının likiditesini işletmesinin karşılığı olarak müşterisine promosyon parası vermesini öngören bir uygulama. Bu noktada, tabi olarak devletin yetkili kurumları anlaşmayı sağlama aşasında aracı durumunda yer alıyor.