19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Şubat ayı evde bakım maaşı yatan iller!

Şubat ayı evde bakım maaşı yatan iller, internet üzerinden sorgulanmaya devam ediliyor.

16 Şubat 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Şubat ayı evde bakım maaşı yatan iller!

Devlet tarafından evinde hasta, yaşlı ve engelli hastalara bakan vatandaşlara ödenen evde bakım maaşları 2019 yılında yeni zamla bin 315 lira oldu. Şubat ayı evde bakım maaşları bugün itibariyle toplam 12 ilde hesaplara yattı.

Şu ana kadar Hatay, Amasya, Tokat, Edirne, Ordu olmak üzere toplam 12 ilde evde bakım paraları hesaplara yatırıldı.

Evde bakım maaşı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından bu desteği alan vatandaşların araştırdığı konu oldu. Engel oranı yüzde 50 ve üzerinde yer alan, kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin belirli oranda altında yer alan ailelere verilen evde bakım maaşı, hesaplara yatırılıp yatırılmadığıyla sorgulanıyor.

Evde bakım parası, engellilerin yoksulluğa düşmesinin önlenmesi ve engellilere yönelik bakım hizmetlerinin masraflarının karşılanması adına uygulanıyor. Bazı şartlara bağlı olan evde bakım maaşı, her ay bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödeniyor.
 

EVDE BAKIM MAAŞI NASIL ALINIR?

Evde bakım maaşı almak kolaylaşıyor! Türkiye’de yaklaşık 5 milyon engelli vatandaş var. Hasta, engelli ve bakıma muhtaç yakını olanlara devlet destek sağlıyor.

Bunun üç şartı bulunuyor.

1) Gelir kriterlerinin uygun olması,

2) Bakıma muhtaçlık kriteri,

3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu.

Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil.