20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

TANAP’ın yüzde 65’i bitti ilk gaz 2018’de basılıyor

Bakü’de düzenlenen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu’na katılan Bakan Albayrak, TANAP’ta inşaatın yüzde 65’inin bittiğini söyledi. Albayrak “2018’in ikinci yarısı itibariyle boru hattını gaz ile doldurmaya hazır hale getireceğiz” dedi.

24 Şubat 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
TANAP’ın yüzde 65’i bitti ilk gaz 2018’de basılıyor

BAKÜ’DE düzenlenen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 3. Bakanlar Toplantısı başladı. Zirvenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinin bölgesel iş birliğinin mükemmel ve en tarihi örneği olduğunu belirterek “İnşaatın yüzde 65’i tamamlanmış olup, 2018 ikinci yarısı itibariyle boru hattını gaz ile doldurmaya hazır hale getireceğiz. Bu kapsamda, 2020’de 10 milyar metreküp gazı TAP’a (Trans Adriyatik Boru Hattı) iletebileceğiz” dedi. 

BARIŞA HİZMET ARACI

Türkiye’nin, bölgesel arz güvenliğine katkı sağlayan, ülkelerin karşılıklı çıkarlarına hizmet eden ve nihai olarak bölgesel barışa, huzura ve istikrara destek verecek tüm projelerin parçası olacağını vurgulayan Albayrak “İnanıyoruz ki hiçbir ülke tek başına, iş birliği ağlarının bir parçası olmadan enerji güvenliğini sağlayamaz” değerlendirmesinde bulundu.      

Bakan Albayrak, Türkiye’nin bölgedeki enerji projeleri için kolaylaştırıcı rol üstlenmeye devam edeceğine dikkati çekti.Albayrak, TANAP’ın, ilgili tüm paydaşlarına hizmet eden bölgesel iş birliğinin mükemmel ve tarihi bir örneği olduğunu anlattı.      

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2011’de imza attıkları TANAP anlaşmasının Güney Gaz Koridoru için dönüm noktasını olduğunu söyledi.

Bataklık kurutularak sonuç alınır

ALBAYRAK, Türkiye’nin ilk günden itibaren izlediği açık kapı politikası ile bugün 3 milyonu aşkın mülteciye ev sahipliği yaptığının altını çizerek, şunları kaydetti: “Bugüne kadar sadece mülteciler için yapılan harcamalar 25 milyar doları aşmış durumdadır. Türkiye aynı zamanda Kuzey Suriye’de terörden arındırılan bölgelere elektrik sağlamaktadır. Türkiye ortaya koyduğu gayret, üstlendiği yük ile bölgesel çatışmaların çözümlenmesinde ne kadar samimi olduğunu dünyaya ispat etmiştir. Ancak tüm ülkelerin samimi çözüm için elini taşın altına koyması gerekiyor. Sinekleri öldürerek değil, bataklığı kurutarak sonuç elde edebilirsiniz ve bataklığın kuruması da müşterek çaba ile olur.”

ALİYEV’DEN ALBAYRAK’A TEŞEKKÜR

Bakan Albayrak, Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Aliyev, Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu’na katıldığı için Albayrak’a teşekkür etti. Türkiye’de yapılacak referanduma da değinen Aliyev “Referandumun çok iyi geçeceğinden eminim. Türkiye’nin hayatında yeni ve daha istikrarlı bir dönem başlayacak” dedi.  Albayrak da Aliyev’e Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını iletti ve eşi Mehriban Aliyeva’nın cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı görevine getirilmesi dolayısıyla hayırlı olsun dileğinde bulundu.