18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Tarımda faize karşı ortaklık modeli geliyor

Vakıf Katılım ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Adıyaman’da fıstık işleyen fabrikayı hizmete aldı. Çiftçi kredi borcunu ürün satarak ödeyecek, faizin yerini ortaklık alacak.

20 Haziran 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Tarımda faize karşı ortaklık modeli geliyor

Vakıf Katılım ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve çiftçilerin ürünlerini olumsuz piyasa şartlarına karşı korumak amacıyla kurduğu Tarım Kredi Birlik A.Ş. arasında yeni bir proje ortaklığı hayata geçiriliyor. 50 milyon TL işletme sermayesi ile kâr zarar ortaklığı yatırımı modeline dayanan proje, bölge ekonomisinin gelişimine yıllık 100 milyon liralık önemli bir katkı sağlayacak. Proje kapsamında Adıyaman’da fıstık ve badem fabrikası kurulacak. Bölge çiftçisinden alınan ürün burada işlendikten sonra piyasaya verilecek. Çiftçi, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borcunu ürün satarak öderken, kuruluş da çiftçiye verdiği krediyi bankadan faizle almak yerine Vakıf Katılım ile ürünü satarak kâr ve zararı bölüşecek. 

KATKI SAĞLAYACAK

Projenin detaylarını anlatan Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş “Yıllık Antep fıstığı üretim kapasitesi 3 bin 200 ton, yıllık badem üretim kapasitesi 2 bin 800 ton olacak. Başlangıç olarak 20 kişinin istihdam edileceği fabrikada hedef, ileriki dönemde bu sayıyı katlamak.Başlangıçta sade bir proje ortaklığı gibi görünen bu proje, istihdamdan ihracata ve çiftçilerin gelirlerinin artmasına kadar pek çok alanda bölgeye önemli katkılar sağlayacak. Bu projede elde edilecek başarı ve kazanımlar ile benzer pek çok proje hayata geçirilebilir. Bu kadar büyük iki kurumun bir araya geldiği ilk proje diyebiliriz. İnşaat projelerini zaten biliyorsunuz. Farklı sektörlerde kar-zarar ortaklığını deneyimleyip bu tecrübe ile katılım bankacılığını daha sağlıklı zemine oturtma gayreti içerisinde olacağız” dedi. Aldıkları riskin piyasadaki fiyat dalgalanması olduğunu anlatan Göktaş “Ama işimiz kar-zarar, onu da öngörerek bunu yapıyoruz. Sonucunda zarar da olsa bu işin içinde bir şekilde olacağız “ dedi. 

HİZMET EDECEĞİZ

Bu tarz proje ortaklıklarının katılım bankacılığı modelinin gelişimine önemli katkılar sağlayacağını belirten Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran ise “Buradan elde edeceğimiz başarı ile bundan sonra çok daha fazla ortaklık projesi gerçekleştirerek, katılım bankacılığının özüne uygun şekilde gelişmesine ve tabana yayılmasına destek olmayı hedefliyoruz” dedi. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz “Adıyaman’da ürettiğimiz ürünleri sadece yurt içinde değil, yurt dışına da satma, ihraç etme imkanına sahip olacağız” dedi.  

ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ DEĞERLENECEK

Tarım Kredi Birlik AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz ise sistemi şöyle anlattı: “Geçen hafta yaklaşık 3 bin ton badem, 3 bin ton Antep fıstığı üretim tesisinin açılışını yaptık. Bu rakamlar fabrikamızın tek vardiyalı üretimi. Bölgede 18 bin ton Antep fıstığı ve 5 bin ton badem var. 3 bin ton badem, 3 bin ton Antep fıstığının Adıyaman’a ve çevre illerine katacağı ticaret 100 milyon TL, çiftçiye sağlanan girdi... Biz o bölgede ortaklarımız olan kooperatif üyelerimizin ağaçlarındaki mahsulünü alacağız, hem bize olan borçlarını tahsil etmiş olacağız hem de onların ürününü piyasa şartlarında en değerli şekliyle satın almış olacağız. Diğer taraftan piyasada hasattan birkaç ay sonra fiyat artışlarını önlemek adına da bu ürünleri kendi fabrikalarımızda işleyip kendimize ait dağıtım kanallarıyla endüstriye, perakendeye ve tüketiciye ulaştırmış olacağız. Piyasaya 100 ton fıstık verdik ve fiyat 200 TL’den 135 TL’ye düştü” dedi.